e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 08:24
ΤΩΡΑ:
#PoliticsBlog #the_experts Είσοδος Εγγραφή Apps Home
Κύπρος
Ημερομηνία: 29.11.2012 | 08:34
Σοβαρά επεισόδια σε Βουλή-ΥΠΟΙΚ με τους εποχιακούς ωρομίσθιους
Διαμαρτυρήθηκαν κατά της πρόνοιας του μνημονίου για μείωσή τους κατά 992 άτομα
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
500 ωρομίσθιοι, εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής και, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών, εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επ. Νομικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των έκτακτων ωρομίσθιων υπαλλήλων στο Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Διαμαρτύρονται για την πρόνοια, του, υπό διαμόρφωση μνημονίου, για απομάκρυνση ουσιαστικά περίπου 1000 εκτάκτων από τη δημόσια υπηρεσία.

Περίπου πεντακόσιοι ωρομίσθιοι, εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής και, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών να τους ανακόψουν, εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Νομικών.

Οι διαδηλωτές φώναζαν και έσπρωχναν βουλευτές.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των εκτάκτων συναντήθηκε με εκπροσώπους κομμάτων στους οποίους έδωσαν μια δύο μέρες διορία για να απαντήσουν στα ερωτήματα τους.

Οι βουλευτές δεσμεύθηκαν ότι θα θέσουν το θέμα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε επέδωσε επίσης ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Οι έκτακτοι ωρομίσθιοι υπάλληλοι εξέφρασαν απογοήτευση και αγανάκτηση για την συμφωνία κυβέρνησης τρόϊκας, η οποία όπως τόνιζαν στέλλει στην ανεργία και την φτώχεια σχεδόν χίλιους ωρομίσθιους, οι οποίοι έχουν τις χαμηλότερες αμοιβές στο δημόσιο, για πολλά χρόνια.

Υποστήριξαν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της με αποτέλεσμα να θυματοποιηθούν οι έκτακτοι ωρομίσθιοι υπάλληλοι.

Δεύτερη αντιπροσωπεία διαδηλωτών συναντήθηκε με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ.
Πριν τη διάλυση τους, οι συνδικαλιστές τούς ανέφεραν ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα για συζήτηση του προβλήματος του.

Οι διαδηλωτές δεν αποδέχθηκαν την εισήγηση που τους μετέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Αντώνης Κουταλιανός να συγκροτήσουν αντιπροσωπεία την οποία θα δεχόταν ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά απαίτησαν να μεταβούν όλοι στο γραφείο τους. Κατόπιν τούτου δεν κατέστη δυνατή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Μεγάλος αριθμός από τους 992 έκτακτους εποχικούς ωρομισθίους που από αύριο χάνουν την εργασία τους, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών φέροντας πλακάτ ή φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Οχι στη φτώχια και την ανεργία, να πληρώσει ο πλούτος και όχι η εργασία, Θυματοποιούνται οι έκτακτοι χαμηλόμισθοι, Στέλλουν στην ανεργία τη φτώχια, Αντί να διώξουν τους ξένους διώχνουν εμάς». Αφού οι συνδικαλιστές τούς απεύθυναν χαιρετισμό καλώντας τους σε ενότητα, οι διαδηλωτές έσπρωξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το Υπουργείο, εισήλθαν στο ισόγειο του κτηρίου και φωνάζοντας συνθήματα «Εξω οι κηφήνες, αίσχος στους  τραπεζίτες και έξω οι κλέφτες» απαιτούσαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

«Να παραδοθούν οι τραπεζίτες στο λαό»
Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης «να παραδοθούν οι τραπεζίτες στο λαό».

Από το κλιμακοστάσιο επιχείρησαν να ανέβουν στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών. Η προσπάθεια τους ανακόπηκε με παρέμβαση των συνδικαλιστών, που τους κάλεσαν να ηρεμίσουν και να συνεχίσουν την εκδήλωση τους με την πορεία προς τη Βουλή.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν και συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ενέκριναν ψήφισμα που θα επέδιδαν στον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν εκφράζουν πικρία και αγανάκτηση για τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα που μειώνει κατά 992 άτομα την απασχόληση εκτάκτων ωρομισθίων, με αποτέλεσμα τη θυματοποίηση τους και απαιτούν από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να ασκήσουν κάθε πίεση προς κάθε κατεύθυνση για αναθεώρηση της απόφασης για απόλυση εκτάκτων.

Στη Βουλή οι διαδηλωτές παρέκαμψαν την ασφάλεια και εισήλθαν στο κτήριο. Ομάδα διαδηλωτών εισήλθε στην αίθουσα «Λεμεσός», όπου πραγματοποιείτο σύσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Νομικών Ιωνά Νικολάου με υπηρεσιακούς της Βουλής . Ο κ. Νικολάου απάντησε στους διαδηλωτές  ότι θα θέσει το θέμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Δεύτερη ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα «Κερύνεια» όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ωστόσο η προσπάθεια τους ανεκόπη στην πόρτα της αίθουσας.

ΔΗΣΥ: Θα ακούσουμε τους ωρομίσθιους και την Κυβέρνηση
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του θα ακούσει την πλευρά των ωρομισθίων, θα ακούσει και τις θέσεις της Κυβέρνησης για να αποκομίσει πλήρη εικόνα για το πρόβλημα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί.

ΑΚΕΛ: Με τη δέουσα ευαισθησία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης που μετείχε στη ομάδα των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, είπε ότι το κόμμα του θα αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων και θα εξετάσει ενδεχόμενη λύση.

Ν. Παπαδόπουλος: Ένδεικξ για ό, τι μας επιφυλάσσει η κρίση
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος  ανέφερε ότι η  σημερινή διαδήλωση αποτελεί ένδειξη για ό,τι μας επιφυλάσσει η κρίση και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπισθεί η ανεργία που μαστίζει τον τόπο.

ΕΥΡΩΚΟ:  Άδικο να μείνουν άνεργοι οι ωρομίσθιοι
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως είναι πραγματικά άδικο να χάσουν τη δουλειά τους για εξοικονομήσεις που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μηδενικές.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι μιλούμε για μια εξοικονόμηση των 9 εκατομμυρίων, εάν υπολογιστεί το ανεργιακό που θα πληρωθούν, η εξοικονόμηση μπορεί να μειωθεί στα 4 εκατομμύρια που εάν αφαιρεθεί και το κόστος εργοδότησης άλλων σε αυτές στις δουλειές των ωρομισθίων, μπορεί στο τέλος η εξοικονόμηση να είναι και μηδέν, είπε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμα πως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι αυτό το μνημόνιο θα δυσκολέψει πάρα πολύ κόσμο και σήμερα πήραμε την πρώτη γεύση.

Οικολόγοι: Στην ανεργία 900 οικογένειες
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως οι αντιδράσεις των ωρομισθίων αποτελούν κλασσικό παράδειγμα για ό,τι πάει να γίνει. Η απόφαση για τους ωρομίσθιους οδηγεί  στην ανεργία 900 οικογένειες εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς εργασίας όπως είναι η φροντίδα του πρασίνου, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει Προϋπολογισμό που να περιέχει τέτοιες περικοπές.

Απογοήτευση και ανησυχία Λιλλήκα για τους εποχιακούς ωρομίσθιους
Αισθήματα απογοήτευσης και ανησυχίας για τις σημερινές εικόνες κατά τη διαμαρτυρία των εκτάκτων εποχιακών ωρομίσθιων του δημόσιου τομέα, εκφράζει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

«Με αγωνία βλέπουμε τις ουρές των ανέργων να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί εάν δεν προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων και στη διαμόρφωση κινήτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτελείου του.

Προστίθεται ότι τα μέτρα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών πρέπει να στοχεύουν σε πραγματικές διορθωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να συνοδεύονται από κοινωνική ευαισθησία και προοπτικές ανάπτυξης.

Επεισόδια και στο ΥΠΟΙΚ
 
‘Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στο Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαμαρτυρία των εποχιακών ωρομίσθιων που εργάζονται στο δημόσιο.

Περίπου 500 ωρομίσθιοι εισέβαλαν αρχικά στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμοδίους. Η αστυνομία προσπάθησε να τους ανακόψει, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας και να εισέλθουν στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

Επιχείρησαν μάλιστα ν’ ανέβουν στο γραφείο του Υπουργού από το κλιμακοστάσιο όμως η προσπάθεια τους ανακόπηκε από τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν ψήφισμα προς τον Υπουργό Οικονομικών και αποχώρησαν.

Ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η πλειοψηφία των εκτάκτων ωρομίσθιων είναι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, απασχολούνται για περίοδο έξι έως οκτώ μηνών το χρόνο για πολλά χρόνια με τις χαμηλότερες αμοιβές στο δημόσιο τομέα. Κάμνουν παράλληλα λόγο για επιλεκτική θυματοποίηση και τεράστια κοινωνική αδικία.

Αύριο το απόγευμα θα συνέλθει η Πανσυνδικαλιστική για να αποφασίσει τα μέτρα αντίδρασης στις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ομήρου: Η Βουλή πρέπει να διαφυλάσσεται

Tags: Σοβαρά επεισόδια σε Βουλή-ΥΠΟΙΚ με τους εποχιακούς ωρομίσθιους, μνημόνιο, Καθημερινή, οικονομία, Κύπρος, ανεργία
Κύπρος: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Χειροπέδες σε 30χρονο οπαδό του Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ  (05/03/2015)
Ανεξέλεγκτο αυτοκίνητο κατέληξε σε κατάστημα  (05/03/2015)
Λακκοτρύπης: Επαφές στο Βερολίνο για τον τουρισμό  (04/03/2015)
Διαδήλωση κατά των μνημονίων και της λιτότητας στο Συνεδριακό (04/03/2015)
Ο αγωγός νερού Τουρκίας κατεχομένων πάει στην Βουλή (04/03/2015)
Ο Παναγή να δώση δώσει στοιχεία στην Αστυνομία λένε οι διαιτητές (04/03/2015)
Νεκρό βρέφος από μηνιγγίτιδα (04/03/2015)
Δύσκολη απόφαση το πλαφόν στα καύσιμα (04/03/2015)
Ιωνάς: Τιμωρία σε εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαπλοκής (04/03/2015)
Εναλλακτικές επιλογές στο Κυπριακό από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (04/03/2015)
Οργή καταθετών κατά της Χρ. Γιωρκάτζη  (04/03/2015)
Η Λεμεσός τραγουδά «Κόντρα στις τρόϊκες και τα μνημόνια» (04/03/2015)
Σκάνδαλο με εισαγομένους ακατάλληλους πασσάλους της ΑΗΚ (04/03/2015)
Έκανε φτερά αυτοκίνητο από οικία στη Λάρνακα (04/03/2015)
Ναρκωτικά και σφαίρες στην κατοχή νεαρών (04/03/2015)
ΣΕΚ: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια σε καύσιμα και γάλα  (04/03/2015)
Στάχτη έγινε καφετέρια στο Παλιομέτοχο (04/03/2015)
Έφοδος αστυνομίας σε ηλεκτρονικό καζίνο στη Λεμεσό (04/03/2015)
Παραιτήθηκε η Διαχειρίστρια της Λαϊκής πυροβολώντας  (02/03/2015)
Απορρίπτει τις καταγγελίες Αντωνιάδου η Αρχή Εξυγίανσης  (03/03/2015)
NEWS ROOM
Χειροπέδες σε 30χρονο οπαδό του Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ  | 08:24
Βαρουφάκης: «Υπάρχει εναλλακτική, αν δεν πάρουμε τη δόση» | 08:19
Σήμερα η συνεδρία του ΕΚΤ στη Λευκωσία | 08:18
Μεγάλη πίεση στο ευρώ εν όψει συνεδρίασης της ΕΚΤ | 08:15
Απολύσεις και διαθεσιμότητες στο Αστυνομικό Τμήμα του Φέργκιουσον | 08:12
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Οι μίζες των S-300 και τα τρία κακά της μοίρας μας
Christodoulos minister of commerce and Afxentis Afxentiou governor of Central Bank. Afxentiou was appointed by Anastasiadis ...
Andreas | 11:23
Δεν πρέπει να αναμένουμε θαύματα από τους Αμερικάνους
Ise mia oasi stin erimo. Apo tous poli ligous, distixos, dimosiografous pou grafoun me poli prosextiko tropo, gnorizontas ...
miden. | 08:55
Δημοσκόπηση «Κ»: Καταποντίζονται κυβέρνηση και θεσμοί
Σωστός! Οι θεσμοί, και η ΚΤΚ, είναι άκρως αναξιόπιστοι. Όμως, μόνο η ...
CHRISTOPHOROS | 15:30
Δημοσκόπηση «Κ»: Καταποντίζονται κυβέρνηση και θεσμοί
Εντυπωσιακό κάποιος να διαβάζει τη δημοσκόπηση στο χαρτί και να μπαίνει ...
Γιωργος Ιωάννου | 11:20
Δημοσκόπηση «Κ»: Καταποντίζονται κυβέρνηση και θεσμοί
Ωχ! Η ΚΤΚ με την άσπονδη φίλη σας Χρυστάλα, ο ΜΟΝΟΣ θεσμός που κερδίζει ...
CHRISTOPHOROS | 12:10
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio