e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 15:51
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Κύπρος
Ημερομηνία: 20.06.2013 | 15:40

Την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας

«Ορθή» χαρακτήρισε την απόφαση ο Κυριάκος Κενεβέζος
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, με αίτημα του ΑΚΕΛ που χαρακτηρίζει την απόφαση απαράδεκτη.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος δηλώνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ) είναι ορθή, οδηγεί σε εξορθολογισμό και θα συμβάλει στην προσπάθεια «να μαζέψουμε τα κομμάτια μας».

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με αίτημα του ΑΚΕΛ που χαρακτηρίζει την απόφαση απαράδεκτη. Ο ΔΗΣΥ δηλώνει ικανοποιημένος από τις διευκρινίσεις του Υπουργού Παιδείας, η ΕΔΕΚ τον καλεί τον Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση, ενώ το ΔΗΚΟ πιστεύει ότι η Βουλή εξαπατήθηκε.

Κενεβέζος: Η απόφαση οδηγεί στον εξορθολογισμό
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι λήφθηκε μια απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις εργασίας υπάρχουν, τα απογευματινά προγράμματα προχωρούν κανονικά και αποσαφηνίσθηκε ότι η επιλογή των εκπαιδευτών θα γίνεται στη βάση μοριοδότησης μετά από προκήρυξη με προμετωπίδα το στοιχείο της ανεργίας.

«Η απόφαση είναι σωστή, οδηγεί στον εξορθολογισμό και στη διαδικασία να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτά που έχουμε με διαφάνεια και ουσιαστική αξιολόγηση», είπε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «από τις 2.500 εκπαιδευτές οι 1.000 είναι άνθρωποι που εργάζονται και το πρωί και πρόσθεσε ότι με κύριο κριτήριο την ανεργία θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνεργοι σε αυτά τα προγράμματα με ταυτόχρονο σεβασμό στους ανθρώπους που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ανεργιακό επίδομα το οποίο δεν θα δικαιούνται μέσα από την αγορά υπηρεσιών, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι επειδή θα προκύψει με αυτό τον τρόπο μείωση απολαβών, δεν θα υπάρξουν αποκοπές στις απολαβές τους όπως έγινε στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.

Καταλήγοντας ο κ. Κενεβέζος είπε ότι στο Υπουργείο Παιδείας λειτουργούν και άλλα προγράμματα με αγορά υπηρεσιών.

Γ. Τάσου: Δεν θα θυματοποιηθούν άνθρωποι που εργάζονται στα επιμορφωτικά
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας (Βουλευτής ΔΗΣΥ) Γεώργιος Τάσου είπε ότι από τη συνεδρία  φαίνεται ότι δεν πρόκειται να θυματοποιηθούν άνθρωποι που εργάζονται στα επιμορφωτικά και ως εκ τούτου δεν θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους που ήδη εργάζονται.

Πρόσθεσε ότι εφόσον οι 1.000 εργαζόμενοι στα επιμορφωτικά ήταν διπλοθεσίτες μέσα από το νέο πλαίσιο θα εργοδοτηθούν άλλοι 1.000 άνεργοι. 

Λουκαΐδης: Βάναυσο κούρεμα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως το ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα με στόχο να προσπαθήσει να πείσει το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση του που θυματοποιεί νέους ανθρώπους που αμείβονται με το ευτελές ποσό από 300 μέχρι 1.000 ευρώ.

Ο κ. Λουκαϊδης συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν δεν κατέστησαν ικανά να μεταπείσουν το Υπουργείο Παιδείας και να αλλάξει την απόφαση που συνιστά βάναυσο κούρεμα στα δικαιώματα και στις απολαβές μιας κατηγορίας εκπαιδευτικών που ανήκουν στους πλέον χαμηλόμισθούς.

Ανέφερε επίσης ότι το κούρεμα των απολαβών και ωφελημάτων εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 30% και παρατήρησε ότι ο Υπουργός  Παιδείας δεν ήταν σε θέση να καθορίσει τη μείωση και χαρακτήρισε καταδικαστέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Για παραπλάνηση της Βουλής έκανε λόγο η Αθ. Κυριακίδου
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε ότι το Ίδρυμα προέκυψε σε μια νύχτα σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το νομοθετικό κενό που παρουσιάστηκε στην καταβολή ανεργιακού επιδόματος και άλλων ωφελημάτων 

Η κ. Κυριακίδου έκανε λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, που σήμερα ενημερώθηκε ότι πέραν των 700 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εργάζονται και στα απογευματινά ινστιτούτα λαμβάνοντας δεύτερο μισθό.

Είπε επίσης ότι ζητήθηκε να κατατεθεί στην Επιτροπή κατάλογος με τους διπλοθεσίτες, ώστε, όπως ανέφερε αυτές οι στρεβλώσεις να τερματιστούν. Πρόσθεσε ότι  ζητήθηκε ακόμα να αξιολογηθούν τα προσόντα αυτών που εργάζονται στα επιμορφωτικά.

Γ. Βαρνάβα: Ισοπεδώνει τα πάντα ο Υπουργός
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα διατύπωσε αντίθεση στην κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και ανέφερε ότι η συγκατάθεση του Κινήματος πέρσι στη δημιουργία του Ιδρύματος αποτελούσε  ύστατη υποχώρηση.

«Ο Υπουργός Παιδείας με την απόφαση του ισοπεδώνει τα πάντα»,  ανέφερε προσθέτοντας ότι η απάντηση σημαίνει κατάργηση του απογευματινού εκπαιδευτικού συστήματος και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση άμεσα.

Είπε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ διερευνά το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης του θέματος και εάν μπορεί να ρυθμιστεί με  πρόταση νόμου η ΕΔΕΚ θα προχωρήσει στην άμεση κατάθεση της.

ΟΚΔΥ- ΣΕΚ: Καταστροφική η αγορά υπηρεσιών
Ο αναπληρωτής ΓΓ  της ΟΚΔΥ- ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίου διατύπωσε τη θέση ότι η αγορά υπηρεσιών είναι καταστροφική. Πρόσθεσε ότι ο μισθός των αδιόριστων εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται στα προγράμματα είναι 800 ευρώ το μήνα και εργάζονται επτά μήνες που σημαίνει 5.600 ευρώ το χρόνο και ανέφερε πως το ανεργιακό είναι 2.400 το χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο χρόνος εργασίας στους εκπαιδευτικούς στα επιμορφωτικά είναι περίπου στις 10 ώρες την εβδομάδα.

Ζητούμε επιτακτικά από το Υπουργείο Παιδείας να αναστείλει την απόφαση του, είπε.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ Κώστας Χατζηθωμάς ανέφερε ότι ακούσαμε ότι πρέπει να ευλογούμε το γεγονός ότι έχουμε δουλειά και παίρνουμε 500 ευρώ. Πρόσθεσε πως το κούρεμα απολαβών θα κυμανθεί στο 30%, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και κατέληξε λέγοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα εντείνουν τα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας | Κυριάκος Κενεβέζος | καθημερινή | κύπρος

Κύπρος: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Πυρκαγιά σε υποστατικό απέναντι από το δημαρχείο Λεμεσού | 15:51
Δίπλα στον υποψήφιο με τις πιο πολλές πιθανότητες εκλογής η Θεοχάρους | 15:40
«Το θέατρο για μένα είναι ο άλλος, είναι ο διάλογος, η απουσία μίσους» | 15:11
Μπέρδεμα στα κατεχόμενα με την αλλαγή της ώρας  | 15:02
Ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων: η κρυμμένη αλήθεια πίσω από τα κινητά | 14:53
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio