e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 18:20
ΤΩΡΑ:
#PoliticsBlog #the_experts Είσοδος Εγγραφή Apps Home
Πολιτική
Ημερομηνία: 07.07.2013 | 19:53
Σύγκρουση κυβέρνησης – Χριστόφια
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για το ποιος ευθύνεται για την κρίση στη οικονομία
Του Γιάννη Σεϊτανίδη
Ο τέως Πρόεδρος δείχνει ότι δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλός όταν προκαλείται.

«Λένε τοις φρονίμοις ολίγα. Άλλο αυτό και άλλο η φίμωση». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο σχόλιο του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, για τα όσα είχε αναφέρει ο ίδιος το πρωί της Κυριακής.

«Εάν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνηση του που οδήγησε τον τόπο στις οδυνηρές, αδιέξοδες και εκβιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου, θα σιωπούσε. Εάν διαχειριζόταν την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που βρεθήκαμε στις 15 Μαρτίου, μόλις 15 μέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος.

«Αυτή η φασιστική νοοτροπία πρέπει να τερματιστεί. Στη διάρκεια της θητείας μας αντισταθήκαμε και στους εντός και στους εκτός που προσπαθούσαν να μας φιμώσουν. Εμείς υπερασπιστήκαμε στη διάρκεια της θητείας μας την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία  της πατρίδας μας. Δεν ξεπουλήσαμε τίποτε εν μια νυχτί στο όνομα της αποτροπής της χρεοκοπίας. Οπότε, ακριβώς, τοις φρονίμοις ολίγα», απάντησε ο κ. Χριστόφιας.

Ο τέως Πρόεδρος σημείωσε, ακόμη, εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο τιμώντας τη μνήμη θύματος του πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β' που έπεσε στις μάχες της Αρχιεπισκοπής.

«Ειδικά τέτοιες μέρες που ζωντανεύουν οι μνήμες του δίδυμου εγκλήματος του 1974, ακριβώς θα ήταν φρονιμότερο ορισμένοι να μη λένε πολλά», απευθυνόμενος ουσιαστικό προς το ΔΗΣΥ.

Οι αναφορές του κ. Χριστόφια δεν έμειναν αναπάντητες. Ο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, σε νέα γραπτή του δήλωση τονίζει η κυβέρνηση κατανοεί τη δυσκολία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να υπερασπιστούν μια πλήρως αποτυχημένη διακυβέρνηση που συσσώρευσε στη χώρα και το λαό μας πρωτοφανή οικονομικά δεινά.

"Μπροστά σε αυτή την αδυναμία επιστρατεύουν πρακτικές και καταφεύγουν σε επιχειρήματα για να εξιλεωθούν για το καταστροφικό παρελθόν τους. Η κοινωνία γνωρίζει.

Κανείς δεν τους φιμώνει, απλώς ζητάμε να μην προκαλούν και άλλο το δημόσιο αίσθημα. Οι αστειότητες και τα κλαψουρίσματα περί κυνηγημένου ΑΚΕΛ και έλλειψης δημοκρατίας, μόνο θυμηδία προκαλούν.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραμένουν προσηλωμένοι στη διάσωση και ανοικοδόμηση της χώρας έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε", καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.


ΑΚΕΛ
Παρέμβαση υπήρξε και από το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Λουκαϊδης, απαντώντας στη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, όπως και ο ΔΗ.ΣΥ, έχουν διαχρονικά πολύ περίεργη αντίληψη για τη δημοκρατία. Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή τους να απαιτούν συνεχώς από την αντιπολίτευση να μη μιλά και να μη ρωτά τίποτα σε σχέση με τους χειρισμούς των κυβερνώντων.

Σε κάθε περίπτωση, τους ευχαριστούμε που μας ζητούν μονάχα να αυτόφιμωθούμε και δε μας κηρύσσουν παράνομους.

Μπροστά σ' αυτή τη μεγαλοψυχία που επιδεικνύουν απέναντι στο ΑΚΕΛ,  στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να συντηρήσουν το κλίμα ενότητας, οφείλουμε να απολογηθούμε για το εξής:

Δυστυχώς για αυτούς, δε θα τους κάνουμε το χατίρι να σιωπήσουμε. Ούτε οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες όταν μας κήρυσσαν παράνομους, ούτε η Χούντα, ούτε η ΕΟΚΑ Β' όταν δολοφονούσε τα στελέχη του ΑΚΕΛ, δεν μπόρεσαν ποτέ να μας φιμώσουν. Προφανώς δε θα το πετύχουν ούτε και σήμερα, όσοι από τη μέρα που ανέλαβαν την εξουσία, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν να πράξουν, έβαλαν την Κύπρο στο σωτήριο-λυτρωτικό δρόμο των αποφάσεων των  Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου", καταλήγει η δήλωση.

ΔΗΣΥ
Απάντηση ήρθε και από το ΔΗΣΥ, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να είναι ιδιαίτερα καυστικός.

Στη σημερινή κατάσταση της χώρας και μέσα στις συνθήκες δοκιμασίας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, αναμένεται τουλάχιστον μια υπεύθυνη στάση από όλους, συμπεριλαμβανόμενης της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του τέως Προέδρου, αναφέφει σε δήλωσή του και προσθέτει:

"Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα επηρεαστεί στον τρόπο που πολιτεύεται από τις προκλήσεις του ΑΚΕΛ. Κάποια πράγματα όμως -όπως ο σημερινός καταιγισμός προκλητικών δηλώσεων από το ΑΚΕΛ- δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα.

Το ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας διάλεξε αυτές τις επετειακές στιγμές, που σε όλη την Κύπρο είχαμε τα μνημόσυνα των ηρώων που θυσιάστηκαν στο Μαρί, για να εξακοντίσει μύδρους εναντίον άλλων, είναι πραγματικά εξωφρενικό. Άλλα πράγματα περιμένει να ακούσει ο κόσμος  από τον τέως πρόεδρο, από εκείνη την αποφράδα μέρα του Ιουλίου 2011... Άλλα πράγματα περίμενε ο κόσμος να έλεγε ο τέως... Εις μάτην όμως.

Διατείνονται, το ΑΚΕΛ και ο Δ.Χριστόφιας, ότι «κάποιοι θέλουν να τους φιμώσουν».
Εμείς θέλουμε να μιλήσουν, όχι να φιμωθούν.
Εμείς θέλουμε να μιλήσουν και να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό πώς αντιλαμβάνονται, πώς συναισθάνονται και -αν έχουν το πολιτικό θάρρος- πώς αναλαμβάνουν την ασήκωτη ευθύνη τους για την οικονομική καταστροφή και την κατάντια στην οποία έχουν φέρει τη χώρα, όπως –μέρες που είναι- και για το ολοκαύτωμα στο Μαρί.

- Γιατί είναι βέβαια η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ που άφησε την Κύπρο να βγει εκτός αγορών, χωρίς καμία άλλη πολιτική ή πρόγραμμα διόρθωσης, παρά τις γνωστές «πολιτικές με τα τσεκκούθκια».
- Γιατί είναι η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ που αρνήθηκε να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα που θα προστάτευαν την πατρίδα μας και προτίμησε τον Ιούνιο 2012 να καλέσει εδώ την Τρόϊκα, για την οποία τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
- Γιατί είναι η κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια που παραλαμβάνοντας μια ρωμαλέα οικονομία που παρήγαγε ευημερία για το λαό, παρέδωσε μια καταχρεωμένη και διαλυμένη οικονομία που παράγει ανεργία, λουκέτα, αποκοπές εισοδημάτων, χρέη και φτώχεια.

Η αναφορά του κ.Χριστόφια στο ότι «μετά τη δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλωσε και ο κίνδυνος να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας κακής λύσης στο Κυπριακό», μας θυμίζει ότι:

- Ο ίδιος είχε προχωρήσει αψυχολόγητα σε μονομερείς και άνευ αντικρύσματος παραχωρήσεις που, ναι, προδίκαζαν μια κακή λύση –και δεν του έφταιγε γι’αυτό καμμία οικονομική δυσκολία.

- Όσον αφορά τη δεινή οικονομική κατάσταση -που σίγουρα δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για να διεκδικήσουμε τα δίκαια της Κύπρου- αφού θυμηθούν ποιός επέτρεψε την κατάρρευση της οικονομίας, ας συναισθανθούν ότι σήμερα η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΑΚΕΛ (το οποίο και το μόνο που βρίσκει να πει είναι πώς θα βγει η Κύπρος και από την Ε.Ε.), προσπαθούμε, ο καθένας από τη μεριά του, μέσα από μια τιτάνια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την καταστροφή και να δημιουργήσουμε συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας.

- Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναισθανόμαστε ότι η διάσωση, αναστύλλωση και επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση και γι’αυτό θα πρέπει να συστρατευτούμε. Ενώ, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι και για το άλλο, το μείζον εθνικό θέμα και όταν έρθει η στιγμή για να διαπραγματευτούμε, θα κινηθούμε, μέσα από το πνεύμα της προεδρίας Αναστασιάδη, με συλλογικότητα. Θα πάρουμε από κοινού, στο πλαίσιο ενός πραγματικού Εθνικού Συμβουλίου, τις υπεύθυνες αποφάσεις και τις θέσεις που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αποτρέψουμε όσους τυχόν θεωρούν τις οικονομικές δυσκολίες ως «ευνοϊκή συγκυρία», αλλά και νε επιτύχουμε μια σωστή και επιθυμητή πολιτική συμφωνία για λύση.

Αφού το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κάνει κάτι εποικοδομητικό, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να μη δημιουργεί εκνευριστικό αντιπερισπασμό. Γιατί οι συνθήκες είναι πραγματικά κρίσιμες και τα όσα διακυβεύονται ξεπερνούν κατά πολύ τις ασκήσεις κομματικού πατριωτισμού στις οποίες επιδίδεται, ακόμα και αυτές τις μέρες, η Εζεκία Παπαϊωάννου".ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Β. Παπαδόπουλος: Καλύτερα ο Χριστόφιας να σιωπήσει
Χριστόφιας: Η Κυβέρνηση να μείνει στις διαχρονικές θέσεις

Tags: Χριστόφιας, Παπαδόπουλος
Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αμερικανός Πρέσβης: Persona non grata (27/05/2015)
Ιταλός Πρέσβης: Επικερδής η λύση του Κυπριακού  (27/05/2015)
Χριστοδουλίδης: Καμία δυστοκία στην ετοιμασία καταλόγου των ΜΟΕ  (27/05/2015)
Koenig: Δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής (27/05/2015)
Έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό τη σκιά της Άγκυρας (27/05/2015)
Συναντήσεις με πρέσβεις είχε σήμερα ο Ακιντζί (27/05/2015)
Πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τέλος του έτους ζητά ο Τσαβούσογλου (27/05/2015)
Ερντογάν: «Δε θα παραιτηθούμε ποτέ από εγγυήτρια δύναμη» (27/05/2015)
Βάζουν τις τελευταίες πινελιές οι διαπραγματευτές (27/05/2015)
Ολική ρήξη Σιζόπουλου στο κυπριακό (27/05/2015)
Λύση εντός του 2015 βλέπει ο Τσαβούσογλου (26/05/2015)
Ικανοποιημένος ο Τσαβούσογλου μετά από συναντήσεις (26/05/2015)
ΠτΔ: Επανένωση της Κύπρου και ανάκαμψη μέχρι εξαντλήσεως (26/05/2015)
Είδαν Κυπριακό και οικονομία Λιλλήκας και Φωτόπουλος (26/05/2015)
Ακιντζί: Ελπίζω να έχουμε καλά νέα και την Πέμπτη (26/05/2015)
Στα κατεχόμενα για επαφές ο Τσαβούσογλου (26/05/2015)
Έπιασαν δουλειά οι ναρκαλιευτές στο Μάμμαρι  (26/05/2015)
Συνάντηση Διαπραγματευτών την Τετάρτη στην παρουσία Άιντε (25/05/2015)
Αβέρωφ: Η εκλογή Ακιντζί άνοιξε παράθυρο για λύση (26/05/2015)
Μαυρογιάννης: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης (26/05/2015)
NEWS ROOM
Ισπανία: Είχαν πουλήσει την 11χρονη κόρη τους για 17.000 ευρώ | 18:20
Τσίπρας: «Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για τη συμφωνία» | 18:13
Προβλήματα στη διαδικασία παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας | 18:07
Μεταμόσχευση κεφαλιού σε νέο σώμα | 17:56
Παραιτήθηκε ο Μπλερ από ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου | 17:46
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Η Χρυστάλλα, το ψάξιμο, τα οδοφράγματα και η Ερμού | 27/05/2015
#PoliticsBlog Το θρίλερ και οι μυρωδιές του Οδυσσέα...  | 26/05/2015
#PoliticsBlog Ο Οδυσσέας, ο Κληρίδης και το σκάνδαλο ΣΑΛ.. | 25/05/2015
#PoliticsBlog Που θα κάτσουν για καφέ και παγωτό Νίκαρος-Ακιντζί; | 22/05/2015
#PoliticsBlog Ο Ρίκκος, το κατεστημένο και οι... εγκέφαλοι! | 21/05/2015
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
6+1 ψευδαισθήσεις για τον εισαγγελέα
Πολύ εύστοχα τα ερωτήματα προς το Γ.Ε. και η επισήμανση ότι σε 38 μέρες ...
Paris | 11:51
6+1 ψευδαισθήσεις για τον εισαγγελέα
Στην απουσία Κράτους, όπως είναι η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο, ο μόνος ...
Ai | 11:48
6+1 ψευδαισθήσεις για τον εισαγγελέα
Κυριε Χάρη, αν εχετε ανάστημα αφήστε και το επώνυμο σας οπως το αναγράφω ...
Γιώργος Θεοφανους | 23:12
6+1 ψευδαισθήσεις για τον εισαγγελέα
Ο σshύλος τζαμαί που τρώει τζαμαί λάσσει. Στην Κύπρο έshει σshύλους που ...
Χάρης | 18:29
6+1 ψευδαισθήσεις για τον εισαγγελέα
Εξαιρετικό άρθρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσει δημοσίως ο γενικός ...
Χρίστος | 10:58
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio