e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 10:47
ΤΩΡΑ:
#PoliticsBlog #the_experts Είσοδος Εγγραφή Apps Home
Πολιτική
Ημερομηνία: 07.07.2013 | 19:53
Σύγκρουση κυβέρνησης – Χριστόφια
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για το ποιος ευθύνεται για την κρίση στη οικονομία
Του Γιάννη Σεϊτανίδη
Ο τέως Πρόεδρος δείχνει ότι δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλός όταν προκαλείται.

«Λένε τοις φρονίμοις ολίγα. Άλλο αυτό και άλλο η φίμωση». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο σχόλιο του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, για τα όσα είχε αναφέρει ο ίδιος το πρωί της Κυριακής.

«Εάν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνηση του που οδήγησε τον τόπο στις οδυνηρές, αδιέξοδες και εκβιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου, θα σιωπούσε. Εάν διαχειριζόταν την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που βρεθήκαμε στις 15 Μαρτίου, μόλις 15 μέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος.

«Αυτή η φασιστική νοοτροπία πρέπει να τερματιστεί. Στη διάρκεια της θητείας μας αντισταθήκαμε και στους εντός και στους εκτός που προσπαθούσαν να μας φιμώσουν. Εμείς υπερασπιστήκαμε στη διάρκεια της θητείας μας την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία  της πατρίδας μας. Δεν ξεπουλήσαμε τίποτε εν μια νυχτί στο όνομα της αποτροπής της χρεοκοπίας. Οπότε, ακριβώς, τοις φρονίμοις ολίγα», απάντησε ο κ. Χριστόφιας.

Ο τέως Πρόεδρος σημείωσε, ακόμη, εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο τιμώντας τη μνήμη θύματος του πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β' που έπεσε στις μάχες της Αρχιεπισκοπής.

«Ειδικά τέτοιες μέρες που ζωντανεύουν οι μνήμες του δίδυμου εγκλήματος του 1974, ακριβώς θα ήταν φρονιμότερο ορισμένοι να μη λένε πολλά», απευθυνόμενος ουσιαστικό προς το ΔΗΣΥ.

Οι αναφορές του κ. Χριστόφια δεν έμειναν αναπάντητες. Ο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, σε νέα γραπτή του δήλωση τονίζει η κυβέρνηση κατανοεί τη δυσκολία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να υπερασπιστούν μια πλήρως αποτυχημένη διακυβέρνηση που συσσώρευσε στη χώρα και το λαό μας πρωτοφανή οικονομικά δεινά.

"Μπροστά σε αυτή την αδυναμία επιστρατεύουν πρακτικές και καταφεύγουν σε επιχειρήματα για να εξιλεωθούν για το καταστροφικό παρελθόν τους. Η κοινωνία γνωρίζει.

Κανείς δεν τους φιμώνει, απλώς ζητάμε να μην προκαλούν και άλλο το δημόσιο αίσθημα. Οι αστειότητες και τα κλαψουρίσματα περί κυνηγημένου ΑΚΕΛ και έλλειψης δημοκρατίας, μόνο θυμηδία προκαλούν.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραμένουν προσηλωμένοι στη διάσωση και ανοικοδόμηση της χώρας έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε", καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.


ΑΚΕΛ
Παρέμβαση υπήρξε και από το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Λουκαϊδης, απαντώντας στη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, όπως και ο ΔΗ.ΣΥ, έχουν διαχρονικά πολύ περίεργη αντίληψη για τη δημοκρατία. Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή τους να απαιτούν συνεχώς από την αντιπολίτευση να μη μιλά και να μη ρωτά τίποτα σε σχέση με τους χειρισμούς των κυβερνώντων.

Σε κάθε περίπτωση, τους ευχαριστούμε που μας ζητούν μονάχα να αυτόφιμωθούμε και δε μας κηρύσσουν παράνομους.

Μπροστά σ' αυτή τη μεγαλοψυχία που επιδεικνύουν απέναντι στο ΑΚΕΛ,  στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να συντηρήσουν το κλίμα ενότητας, οφείλουμε να απολογηθούμε για το εξής:

Δυστυχώς για αυτούς, δε θα τους κάνουμε το χατίρι να σιωπήσουμε. Ούτε οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες όταν μας κήρυσσαν παράνομους, ούτε η Χούντα, ούτε η ΕΟΚΑ Β' όταν δολοφονούσε τα στελέχη του ΑΚΕΛ, δεν μπόρεσαν ποτέ να μας φιμώσουν. Προφανώς δε θα το πετύχουν ούτε και σήμερα, όσοι από τη μέρα που ανέλαβαν την εξουσία, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν να πράξουν, έβαλαν την Κύπρο στο σωτήριο-λυτρωτικό δρόμο των αποφάσεων των  Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου", καταλήγει η δήλωση.

ΔΗΣΥ
Απάντηση ήρθε και από το ΔΗΣΥ, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να είναι ιδιαίτερα καυστικός.

Στη σημερινή κατάσταση της χώρας και μέσα στις συνθήκες δοκιμασίας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, αναμένεται τουλάχιστον μια υπεύθυνη στάση από όλους, συμπεριλαμβανόμενης της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του τέως Προέδρου, αναφέφει σε δήλωσή του και προσθέτει:

"Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα επηρεαστεί στον τρόπο που πολιτεύεται από τις προκλήσεις του ΑΚΕΛ. Κάποια πράγματα όμως -όπως ο σημερινός καταιγισμός προκλητικών δηλώσεων από το ΑΚΕΛ- δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα.

Το ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας διάλεξε αυτές τις επετειακές στιγμές, που σε όλη την Κύπρο είχαμε τα μνημόσυνα των ηρώων που θυσιάστηκαν στο Μαρί, για να εξακοντίσει μύδρους εναντίον άλλων, είναι πραγματικά εξωφρενικό. Άλλα πράγματα περιμένει να ακούσει ο κόσμος  από τον τέως πρόεδρο, από εκείνη την αποφράδα μέρα του Ιουλίου 2011... Άλλα πράγματα περίμενε ο κόσμος να έλεγε ο τέως... Εις μάτην όμως.

Διατείνονται, το ΑΚΕΛ και ο Δ.Χριστόφιας, ότι «κάποιοι θέλουν να τους φιμώσουν».
Εμείς θέλουμε να μιλήσουν, όχι να φιμωθούν.
Εμείς θέλουμε να μιλήσουν και να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό πώς αντιλαμβάνονται, πώς συναισθάνονται και -αν έχουν το πολιτικό θάρρος- πώς αναλαμβάνουν την ασήκωτη ευθύνη τους για την οικονομική καταστροφή και την κατάντια στην οποία έχουν φέρει τη χώρα, όπως –μέρες που είναι- και για το ολοκαύτωμα στο Μαρί.

- Γιατί είναι βέβαια η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ που άφησε την Κύπρο να βγει εκτός αγορών, χωρίς καμία άλλη πολιτική ή πρόγραμμα διόρθωσης, παρά τις γνωστές «πολιτικές με τα τσεκκούθκια».
- Γιατί είναι η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ που αρνήθηκε να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα που θα προστάτευαν την πατρίδα μας και προτίμησε τον Ιούνιο 2012 να καλέσει εδώ την Τρόϊκα, για την οποία τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
- Γιατί είναι η κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια που παραλαμβάνοντας μια ρωμαλέα οικονομία που παρήγαγε ευημερία για το λαό, παρέδωσε μια καταχρεωμένη και διαλυμένη οικονομία που παράγει ανεργία, λουκέτα, αποκοπές εισοδημάτων, χρέη και φτώχεια.

Η αναφορά του κ.Χριστόφια στο ότι «μετά τη δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλωσε και ο κίνδυνος να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας κακής λύσης στο Κυπριακό», μας θυμίζει ότι:

- Ο ίδιος είχε προχωρήσει αψυχολόγητα σε μονομερείς και άνευ αντικρύσματος παραχωρήσεις που, ναι, προδίκαζαν μια κακή λύση –και δεν του έφταιγε γι’αυτό καμμία οικονομική δυσκολία.

- Όσον αφορά τη δεινή οικονομική κατάσταση -που σίγουρα δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για να διεκδικήσουμε τα δίκαια της Κύπρου- αφού θυμηθούν ποιός επέτρεψε την κατάρρευση της οικονομίας, ας συναισθανθούν ότι σήμερα η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΑΚΕΛ (το οποίο και το μόνο που βρίσκει να πει είναι πώς θα βγει η Κύπρος και από την Ε.Ε.), προσπαθούμε, ο καθένας από τη μεριά του, μέσα από μια τιτάνια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την καταστροφή και να δημιουργήσουμε συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας.

- Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναισθανόμαστε ότι η διάσωση, αναστύλλωση και επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση και γι’αυτό θα πρέπει να συστρατευτούμε. Ενώ, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι και για το άλλο, το μείζον εθνικό θέμα και όταν έρθει η στιγμή για να διαπραγματευτούμε, θα κινηθούμε, μέσα από το πνεύμα της προεδρίας Αναστασιάδη, με συλλογικότητα. Θα πάρουμε από κοινού, στο πλαίσιο ενός πραγματικού Εθνικού Συμβουλίου, τις υπεύθυνες αποφάσεις και τις θέσεις που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αποτρέψουμε όσους τυχόν θεωρούν τις οικονομικές δυσκολίες ως «ευνοϊκή συγκυρία», αλλά και νε επιτύχουμε μια σωστή και επιθυμητή πολιτική συμφωνία για λύση.

Αφού το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κάνει κάτι εποικοδομητικό, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να μη δημιουργεί εκνευριστικό αντιπερισπασμό. Γιατί οι συνθήκες είναι πραγματικά κρίσιμες και τα όσα διακυβεύονται ξεπερνούν κατά πολύ τις ασκήσεις κομματικού πατριωτισμού στις οποίες επιδίδεται, ακόμα και αυτές τις μέρες, η Εζεκία Παπαϊωάννου".ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Β. Παπαδόπουλος: Καλύτερα ο Χριστόφιας να σιωπήσει
Χριστόφιας: Η Κυβέρνηση να μείνει στις διαχρονικές θέσεις

Tags: Χριστόφιας, Παπαδόπουλος
Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Έρογλου: Ελλάδα και E/κ αποφεύγουν τις ιστορικές πραγματικότητες (31/03/2015)
Πρέσβης Κούβας: Σεβασμός της κυριαρχίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της (31/03/2015)
ΑΚΕΛ: Στηρίζει το Δικηγορικό Σύλλογο για απονομή δικαιοσύνης (31/03/2015)
Αδιανότητο ο Χάμοντ να μην είχε επαφές και με τις δύο πλευρές (31/03/2015)
Ομήρου: Αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης  (31/03/2015)
Εκτός κυπριακής ΑΟΖ το Μπαρμπαρός (31/03/2015)
Ναμί: Πήγαν χαμένα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό  (31/03/2015)
10 προτάσεις για την ανάκαμψη από τον Ομήρου (31/03/2015)
Επιστρέφει στις 6 Απριλίου ο Άιντε (31/03/2015)
Ακύρωσε την επίσκεψή του ο Χάμοντ (31/03/2015)
Βόλτα στην παλιά Λευκωσία ο Παυλόπουλος (31/03/2015)
Παυλόπουλος: Φεύγω αντλώντας δύναμη και διδάγματα από την Κύπρο (30/03/2015)
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης απαντά στον Άιντε ο ΠτΔ (30/03/2015)
ΠτΔ: Θέληση από κοινού για αντιμετώπιση των προβλημάτων (30/03/2015)
Παυλόπουλος : Συνομιλίες μόνο όταν φύγει το Μπαρπαρός  (30/03/2015)
Επίσημο γεύμα στο Προεδρικό στον Έλληνα Πρόεδρο  (30/03/2015)
Ομήρου: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου (30/03/2015)
Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Άιντα  (30/03/2015)
Παυλόπουλος: «Συνομιλίες μόνο αν φύγει το Μπαρμπαρός» (30/03/2015)
Φεύγει από την Κύπρο το Μπαρμπαρός  (30/03/2015)
NEWS ROOM
Εξήντα χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ | 10:41
Έξι ασκήσεις στο κενό για το Ταμείο Συντάξεων της Cyta | 10:23
Ρεάλ: Ανακοίνωσε Ντανίλο | 10:14
Απόλλων: Παγκόσμια διάκριση | 10:12
Κίνημα γραβάτας» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ | 10:03
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Η Ελπίδα, οι Κεραυνοί και η σιδηρά κυρία στα σίδερα | 01/04/2015
#PoliticsBlog Παυλόπουλος και συμπαράταξη Χριστόφια-Αρχιεπισκόπου | 31/03/2015
#PoliticsBlog Πώς η Focus ενώνει Νίκαρο - Χριστόφια; | 30/03/2015
#PoliticsBlog Ο γολγοθάς του Χάρη, η Focus και η... Ανάσταση  | 27/03/2015
#PoliticsBlog Φόκους ξαναβάζει η... Focus!  | 26/03/2015
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Σεβασμός
Jevisof Gogkic Ompicou Ketspagia Kiprix Raoufman Spoliaric Arsen Michaelovic Loucas Sosin Monteiro Manduca mia ...
GEORGIOS | 23:44
Σεβασμός
Μπράβο σου
GEORGE | 14:15
Δείκτης αξιοπρέπειας
Μια κοινωνία που μαστίζεται από έλλειψη προτύπων? H κοινωνία mporei na ...
confetti | 11:57
Δαιδαλώδεις διαδρομές του βρώμικου χρήματος
Μπορω να πω οτι τα πας αρκετα καλα. Δυστυχως εισαι μονος σου. Κατα καιρους ...
Κώστας | 00:00
Και η ΚτΚ θέλει τον ξένο της
Η Κεντρική Τράπεζα θέλει ικανούς και κατάλληλους στο ΔΣ και στη θέση ...
Anonymous | 22:41
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio