e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:54
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 11.01.2017 | 06:55

Προς το City του Λονδίνου δείχνουν για τα οικονομικά της λύσης

Ποιοι κύκλοι δεν θέλουν ο Ερντογάν να πάει στη Γενεύη
Του Μιχάλη Τσικαλά
Με προϋπόθεση τη λύση ο «κωδικός» χρηματοδότησης βρίσκεται στη λογική μιας επένδυσης σε ομόλογα.

Του απεσταλμένου της «Κ» στη Γενεύη ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΚΑΛΑ

Η πρώτη μέρα της συζήτησης του Κυπριακού στη Γενεύη άφησε πίσω της μια συζήτηση την οποία οι δύο πλευρές ήθελαν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στη Λευκωσία. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική εφόσον τα εθιμοτυπικά, αν και έμειναν πίσω, δεν έλειψαν και σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» από διπλωματικές πηγές, δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν. Το πρώτο αφορά την έλευση ή όχι Ερντογάν στη Γενεύη, ενώ το δεύτερο απορρέει και από τα όσα είπε ο κ. Αϊντε στο σύνολό τους νωρίτερα την πρώτη μέρα, μεταξύ αυτών και για τα οικονομικά. Ξεκινώντας από το δεύτερο, και στην ενημέρωση που έκανε προς δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό επανέλαβε πως υπάρχουν εκείνοι που είναι έτοιμοι να επενδύσουν για τα οικονομικά της λύσης.

Ήδη έχει αναφερθεί από την «Κ» ότι ο κ. Αϊντε επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο σε κάθε ανάλογη ερώτηση. Το ίδιο όμως ερώτημα τέθηκε στη Γενεύη προς διπλωματικές πηγές, εφόσον ούτε ο χώρος ούτε και οι συνθήκες επιτρέπουν γενικότητες. «Το City του Λονδίνου, είναι ένα από εκείνα που δεν θα έλεγαν όχι σε μια τέτοιου είδους επένδυση» ήταν η απάντηση που δόθηκε από αρμόδια πηγή. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν, ωστόσο, διαφαίνεται μια κάποια κατεύθυνση και ένα σχέδιο σ’ ένα ζήτημα στο οποίο στο πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Η έλευση Ερντογάν

Τη δική της βαρύτητα στο κλίμα της πρώτης μέρας στη Γενεύη, τόσο στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια όσο και στην ενημέρωση και από διπλωματικές πηγές, είχε η έλευση του Προέδρου της Τουρκίας στη Γενεύη. «Αυτή τη στιγμή και όπως έχουν τα δεδομένα, δεν βλέπω να έρχεται ο Ερντογάν» τόνισε αρμόδια πηγή. Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κινήθηκε και έτερη πηγή λέγοντας πως ίσως να μην ήταν ποτέ στα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας να έρθει στην Ελβετία.

Όπως προκύπτει πάντως, ακόμη αναζητείται το λεγόμενο «φορμάτ» ως προς τη σύνθεση για τη λεγόμενη διάσκεψη για την Κύπρο. Ε/κ πηγές επιμένουν πως η Ε.Ε. θα είναι παρούσα και θα έχει λόγο και πως τη διάσκεψη δεν την κάνουν ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί αλλά τα Η.Ε. με δική τους ευθύνη. Ως προς τις χώρες του Σ.Α. που έχουν εκφράσει τη βούληση να παρευρεθούν, πληροφορίες λένε πως ορισμένες εξ αυτών θέλουν να εκπροσωπηθούν πολιτικά, άλλες διπλωματικά, οπότε και η συζήτηση γύρω από το προαναφερόμενο «φορμάτ» συνεχίζεται.

Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», αν γίνει πραγματικότητα η έλευση Ερντογάν στη Γενεύη, τότε θα έρθει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Κάτι που, όπως προέκυψε από ενημέρωση από την Αθήνα, οι δύο πρώτοι αναμένεται να εξετάσουν ως προς την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στις 11 του μήνα.

Δύσκολα και τεχνικά ζητήματα

Πολλάκις επαναλήφθηκε και την πρώτη μέρα συζήτησης του Κυπριακού στη Γενεύη, από αρμόδιες πηγές, πως τα υπό συζήτηση ζητήματα είναι δύσκολα, τεχνικά και ευαίσθητα. Ο κ. Αϊντε στην ενημέρωσή του, είπε πως οι δύο πλευρές, προς επίρρωση αυτών, κρατούσαν κάποια θέματα για αργότερα. Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως παρά το ότι πιθανόν να υπάρχουν και ζητήματα που είναι χρόνια υπό συζήτηση (κάποια από τα θέματα του περιουσιακού για παράδειγμα) εντούτοις λόγω ακριβώς επειδή πρόκειται για δύσκολα ζητήματα θέλουν ακόμη περισσότερο χρόνο.

Χρόνος που πολλαπλασιάζεται αν ένα από τα θέματα αυτά εμπίπτει μέσα σε κάποιο άλλο ή σχετίζεται με άλλα κεφάλαια του κυπριακού. Η κ. Μαρκουλλή είχε τετράωρη συνάντηση για το Περιουσιακό με τους εμπειρογνώμονες των Τ/κ, και σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν οι ηγέτες. Ωστόσο, βάσει των προαναφερθέντων, η ενημέρωση θα κρατάει μικρό καλάθι.

 

 

 

Σε ειδική κρύπτη του ΟΗΕ θα κλειδωθούν οι χάρτες για το εδαφικό
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Οικονομία | Πολιτική | Κυπριακό | λύση | συνομιλίες Γενεύη | City | Λονδίνο

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Παλλικαρίσιος βαθμός! | 23:54
Μια πολύχρωμη μικρή πλατεία | 22:26
Ελικώνας: Προικισμένη Βοιωτική γη | 22:17
Η διατροφή αρωγός στο κόψιμο του τσιγάρου | 22:00
Βρυχάται ξανά ο «κέλτικος τίγρης» | 21:47
#KGRAPHS
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Μάχη για την αγορά της cyta Hellas | 08/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Μιχάλη Τσικαλά
Δεύτερη και τυχερή; | 21/03/2017
Πυκνό το πρόγραμμα Αναστασιάδη στις ΗΠΑ | 19/03/2017
Είναι ώρα μας… | 19/03/2017
Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό | 15/03/2017
Άνοιξε ο ασκός  | 14/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio