e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:54
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 11.01.2017 | 18:27

Εννέα πορίσματα της ΕΚΚ και βροχή από πρόστιμα

Άλλες έξι υποθέσεις για τον τραπεζικό τομέα βρίσκονται σε διερεύνηση από την Κεφαλαιαγορά
Του Απόστολου Τομαρά
Οι περισσότερες υποθέσεις στηρίχθηκαν σε πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Δεκαπέντε φάκελοι που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και την προστασία των επενδυτών και σχετίζονται με τα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση του 2013 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Η Επιτροπή πολύ πριν από τα γεγονότα του Μαρτίου 2013 είχε ξεκινήσει έρευνες για περιπτώσεις και κάποιες εξ αυτών έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων πέραν των διοικητικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Από τις υποθέσεις που διερεύνησε η ΕΚΚ μέχρι σήμερα και αφορούν τον τραπεζικό τομέα έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις 9,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το συνολικό ποσό προστίμων μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εισπραχθεί μόνο το ποσό των 268 χιλιάδων ευρώ, αναγκάζοντας την ΕΚΚ να κινηθεί δικαστικά με την καταχώρηση αστικών αγωγών για είσπραξη του υπόλοιπου οφειλόμενου ποσού. Πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα η Επιτροπή έκρινε ότι από τα ευρήματα των ερευνών της προκύπτουν ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα, προωθώντας τα σχετικά πορίσματα και εκθέσεις στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και περαιτέρω διερεύνηση.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση άλλων έξι υποθέσεων που σχετίζονται επίσης με τον τραπεζικό τομέα. Από αυτές οι τέσσερις αφορούν ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις και άλλες δύο αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν συμπεριληφθεί στις οικονομικές καταστάσεις των προηγούμενων ετών στις τράπεζες και πρακτικές που ενδεχομένως να αποτελούν χειραγώγηση της αγοράς. Περιπτώσεις που όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες ενδεχομένως να αποσταλούν στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.

Βροχή προστίμων

Από τους εννέα φακέλους που έχουν σταλεί στη Νομική Υπηρεσία οι τέσσερις αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, οι τρεις την πρώην Λαϊκή, μία την Ελληνική Τράπεζα και μία τον Ευθύμιο Μπουλούτα, το πρώην στέλεχος της Λαϊκής. Και για τις εννέα περιπτώσεις, εκτός από τις έρευνες για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, έχουν επιβληθεί ήδη διοικητικά πρόστιμα. Με βάση την υπ’ αναφορά ημερομηνία ή περίοδο που η ΕΚΚ πραγματοποίησε έρευνα στον Ευθύμιο Μπουλούτα επιβλήθηκε πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ για παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με τη ρευστότητα της Λαϊκής τράπεζας στις 28/09/2011. Σειρά προστίμων σε τέσσερα ηγετικά στελέχη της ύψους 290 χιλιάδων ευρώ επέβαλε η ΕΚΚ για τη μη ανακοίνωση εμπιστευτικής πληροφορίας σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας στις 14/06/2012.

Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης. Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη μία υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου για μη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών σε σχέση με τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 13/01/2010 και 28/04/2010. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 460 χιλιάδων ευρώ σε έξι πρώην ηγετικά στελέχη της τράπεζας. Η τρίτη υπόθεση που διερευνήθηκε από την ΕΚΚ είναι η πρώτη που αφορά τη Λαϊκή τράπεζα η οποία είναι ενώπιον της δικαιοσύνης. Συνολικά η Επιτροπή επέβαλε διοικητικές κυρώσεις ύψους 4,065 εκατ. ευρώ σε 11 φυσικά πρόσωπα και δύο νομικά.

Το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που επέβαλε η ΕΚΚ αφορά την Τράπεζα Κύπρου σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επένδυση σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η υπ’ αναφορά περίοδος είναι το διάστημα 31/01/2010 με 24/04/2012. Το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή ανέρχεται στα 3,52 εκατ. ευρώ σε 12 φυσικά πρόσωπα και ένα νομικό. Στη σχετική λίστα της Επιτροπής υπάρχει άλλη μια περίπτωση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου για τη διατήρηση της λογιστικής υπεραξίας που προέκυψε από την αγορά της Uniastrum Bank. Ο συγκεκριμένος φάκελος απεστάλη στον γενικό εισαγγελέα στις 13/06/2016. Στις 27/07/2016 η απάντηση του γενικού εισαγγελέα ήταν ότι δεν υπήρχε ποινική υφή για την εν λόγω έρευνα. Η Επιτροπή προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 445 χιλιάδες ευρώ σε οκτώ φυσικά πρόσωπα και ένα νομικό.

Ολοκληρώνονται οι έρευνες

Πρόκειται για τις έξι υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα στην ΕΚΚ και αφορούν τρεις της Τράπεζας Κύπρου και τρεις της Λαϊκής. Η πρώτη της Τράπεζας Κύπρου αφορά ενδεχόμενη μη επάρκεια των προβλέψεων για τα δάνεια στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας. Το ίδιο αντικείμενο ερευνών για τη Λαϊκή. Την επαναταξινόμηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Λαϊκή Τράπεζα. Το ίδιο αντικείμενο ερευνών για την Τράπεζα Κύπρου. Χειραγώγηση τίτλων της Λαϊκής, όπως επίσης και της Τράπεζας Κύπρου. Παράλληλα με τις εν λόγω έρευνες η ΕΚΚ συνεχίζει τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν μεταξύ άλλων και Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) και Εκδοτών τίτλων εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΚΚ | Κεφαλαιαγορά

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Παλλικαρίσιος βαθμός! | 23:54
Μια πολύχρωμη μικρή πλατεία | 22:26
Ελικώνας: Προικισμένη Βοιωτική γη | 22:17
Η διατροφή αρωγός στο κόψιμο του τσιγάρου | 22:00
Βρυχάται ξανά ο «κέλτικος τίγρης» | 21:47
#KGRAPHS
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Μάχη για την αγορά της cyta Hellas | 08/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Απόστολου Τομαρά
Με νηφαλιότητα η Λευκωσία στις απειλές Άγκυρας  | 24/03/2017
Όλοι χαμήλωσαν τα νοίκια εκτός από τον Χάσικο | 23/03/2017
Τα εργασιακά «καίνε» το νέο νομοσχέδιο για τη cyta | 22/03/2017
Άνω κάτω για τη μεμονωμένη κατοικία | 22/03/2017
Aλλοι πολεμούν το ΓεΣΥ, όχι η ΠΑΣΥΔΥ | 22/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio