e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:54
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Politics Blog
Ημερομηνία: 12.01.2017 | 08:19

#PoliticsBlog Γιατί φεύγει η Θεοχάρους και άλλες ιστορίες από Γενεύη

= ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Του Ονασαγόρα
‘Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα…’ Κώστας Βάρναλης

Μεγάλη μέρα σήμερα για την Κύπρο. Τουλάχιστον η μέρα που ξημερώνει στη Γενεύη. Όχι μόνο για τη διεθνή (πενταμερή ή άλλη…) διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ τελικά, αλλά γιατί έχουν για πρώτη φορά κατατεθεί χάρτες.

Όπως μου ανέφερε η πηγή μου, άτομο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γενεύη “η κατάθεση των χαρτών για το εδαφικό θεωρείται σημαντικό γεγονός αφού για πρώτη φορά υπάρχει επί χάρτου η τουρκική θέση για παραχωρήσεις εδαφών σε περίπτωση λύσης. Εάν ξεκαθαρίσει το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων και της διακυβέρνησης στη Γενεύη τότε έχουμε τελικά το διάγραμμα της λύσης, οπόταν να ετοιμάζεστε για ραγδαίες εξελίξεις”

Σύμφωνα με την πηγή μου, “η κατάθεση των χαρτών είναι μόνο η αρχή αφού θα υπάρξει διαπραγμάτευση γιατί πολλά από τα σημαντικά θέματα όχι μόνο είναι ανοικτά αλλά οι δύο πλευρές είναι σε μεγάλη απόσταση”.

“Πάντως χρειάζεται μεγάλη και δεινή διαπραγμάτευση από την πλευρά του Νίκαρου γιατί υπάρχει ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να πάρει αυτό που θέλει στο θέμα των εγγυήσεων χωρίς να έχουν κλείσει τα μεγάλα, ανοικτά θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, τα οποία θα παραπεμφθούν για αργότερα με αμφίβολη κατάληξη”

Σύμφωνα με την πηγή μου το πιο πάνω επιχείρημα ήταν που χρησιμοποίησε η Ελένη Θεοχάρους για να αποχωρήσει από τη Γενεύη υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν έπρεπε να κατατεθεί χάρτης, ούτε να πάμε στη διεθνή διάσκεψη χωρίς τη σαφή και ξεκάθαρη εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Από άλλη πηγή μου πάντως μαθαίνω πως η Θεοχάρους αποφάσισε “να την κάνει” λόγω κυρίως ενός δημοσιεύματος της Καθημερινής που ανέφερε ότι η κυβέρνηση δείχνει Εθνικό Συμβούλιο για τις διαρροές. Το δημοσίευμα ήταν βεβαίως στηριγμένο στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όπως η ίδια φέρεται να έχει πει, μετά που διάβασε το χθεσινό μας δημοσίευμα, δεν πρόκειται να δεχθεί να κατηγορούν το Εθνικό Συμβούλιο που δήθεν είδε και ενέκρινε τους χάρτες που θα υποβάλλονταν και μάλιστα να το στοχοποιούν  για τη διαρροή. “Εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σ’ αυτό”, είπε κατά λέξη, σύμφωνα με την πηγή μου…

Πάντως ο Νίκαρος και όλοι συνεργάτες του ήταν ανάστατοι για τη διαρροή του χάρτη. Όπως μου ανέφερε άτομο που παρακολουθεί από κοντά τις αντιδράσεις στη Γενεύη “μόλις έμαθε ο Νίκαρος για τη διαρροή του χάρτη “πετούσε τασάκια”. Δύσκολο βέβαια να βρει τασάκια στο Μέγαρο των Εθνών αλλά μια σύντομη φράση που είπε θα καταγραφεί στην ιστορία μαζί με τις εξελίξεις των ημερών”. Στην ερώτηση μου τι είπε ο Νίκαρος μου ανέφερε επακριβώς την φράση που έφυγε αυθόρμητα από το στόμα του Προέδρου: “Τον αλήτη!...”

“Και ποιον εννοούσε;” ρώτησα για να μου απαντήσει η πηγή μου: “Άγνωστο! Αν και οι υποψίες υπάρχουν για ένα-δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κανένας δεν κατονομάζει επίσημα κανέναν” ήταν η απάντηση.

Στη συνέχεια ρώτησα την πηγή μου τι κάνουν και πώς συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί που συνοδεύουν τον Νίκαρο στη Γενεύη: “Ο Φούλης, ο Άντρος, ο Νικόλας, ο Λιλλήκας, ο Σιζό…;”

 

Η απάντησή του ήταν: “Ο Άντρος δίνει που και που μια συνέντευξη σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για να σπάει η μονοτονία. Για τον Νικόλα και τους άλλους δνε γνωρίζω. Είναι εδώ; αν ήταν δεν αναρτούσαν ήδη ένα πανό ΟΧΙ στο ιντερκοντινένταλ;”

Πιο πάνω σας αποκαλύπτω και μια φωτογραφία που μου έστειλε μία από τις πηγές που έχω στη Γενεύη που δείχνει γλαφυρά το κλίμα στην κυπριακή αντιπροσωπεία. Όπως μου περιέγραψε ο… διαρροέας της φωτογραφίας τα όσα εικονίζει: “Ο Βασιλείου κρατιέται ξύπνιος από την πένα στην οποία στηρίζεται, εκτός κι αν συλλογίζεται όπως τον ποιητή Φούλη με το κασκόλ που βγαίνει και στη περίμετρο του ξενοδοχείου για βόλτες να σπάζει την ανία, ο δε Σιζό με ύφος μπλαζέ δείχνει να αναλογίζεται τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος και να προσπαθεί να τα συνδέσει με τις εξελίξεις της Γενεύης”…

 

----------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
Η Θεοχαρους θα πυρποληθει με τις €15,000 μισθό, έχει πολλά να διδάξει στον Ελληνισμό, ο κάθε αμπαλατος έχει λόγο...
Αρμαγεδων
Στανάθθεμα να πάει, ας πάρει μαζί της τζαι τον Περδίκη
ΑΛΕΞΗΣ

Politics Blog: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Παλλικαρίσιος βαθμός! | 23:54
Μια πολύχρωμη μικρή πλατεία | 22:26
Ελικώνας: Προικισμένη Βοιωτική γη | 22:17
Η διατροφή αρωγός στο κόψιμο του τσιγάρου | 22:00
Βρυχάται ξανά ο «κέλτικος τίγρης» | 21:47
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Ονασαγόρα
#PoliticsBlog Ο Μπαμπινιώτης, μια κόντρα και δύο κρίσιμες συναντήσεις | 24/03/2017
#PoliticsBlog Τα κέρδη και οι... ζημιές του Νίκαρου στη Νέα Υόρκη | 23/03/2017
#PoliticsBlog Η υποψηφιότητα του Άντρου και οι πρεσβείες του Πρίγκιπα | 22/03/2017
#PoliticsBlog Ο duracell Νίκαρος, η συνάντηση με Τραμπ και η Στράκκα | 21/03/2017
#PoliticsBlog Ο εμφύλιος, ο ασυμβίβαστος και ο… αγνώριστος | 20/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio