e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:20
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 22.01.2017 | 17:37

Τι ακολουθεί τη μη λύση

Του Ανδρέα Παράσχου

Η θεσμοθετημένη Διάσκεψη της Γενεύης έχει να λύσει τα δυσκολότερα ζητήματα του Κυπριακού και αν αποτύχει, τότε θα φανεί καθαρά ποιοι δεν θέλουν λύση στη βάση της παρούσας διαδικασίας. Η Γενεύη είναι το τέλος μιας εποχής (συνομιλίες κυπριακής ιδιοκτησίας) οπότε και θα προκύψει το ερώτημα: Τι ακολουθεί; Ο εγγλέζος ποιητής John Donne (1572–1631) είχε γράψει: «Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του ένα Νησί ακέραιο και ξεχωριστό, κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της Ηπείρου». Τοιουτοτρόπως και η Κύπρος αποτελεί ένα αναπόσπαστο –μικρούλι έστω– κομμάτι του όλου.Ας δούμε το όλο σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ προχθές. Μερικές μέρες πριν, με συνεντεύξεις του, πυροδότησε κλίμα έντονης αβεβαιότητας στον πλανήτη βάζοντας στο στόχαστρο, την Κίνα, την Ε.Ε. μαζί με τη Γερμανία «που την τραβάει από τη μύτη», αλλά και το «παλιομοδίτικο» ΝΑΤΟ, ενώ άφησε στο απυρόβλητο Ρωσία και Πούτιν. Προέβλεψε ότι το Brexit θα βρει μιμητές. Επέρριψε ευθύνη στη Μέρκελ για «καταστροφικά λάθη» που άφησαν κύματα προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη. Ροκάνισε την προσπάθειά της για επανεκλογή και εμμέσως ενδυνάμωσε τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που επιδιώκουν διάλυση της Ε.Ε. Όλα αυτά σε μια κρίσιμη χρονιά οπότε και θα δοκιμαστούν στις κάλπες χώρες κλειδιά της Ε.Ε., όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και πιθανόν και Ιταλία, με τα λαϊκιστικά κόμματα να ανεμίζουν αυτάρεσκα τα ξενοφοβικά και αποσχιστικά τους φλάμπουρα.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν επιχειρούν να κλείσουν την αιμάσσουσα πληγή της Συρίας με μια νέα «Γιάλτα». Και δεν νοείται νέα «Γιάλτα» χωρίς τις ΗΠΑ του Τραμπ, «βασιλιά» του διεθνούς real estate and developing business, αφού η ανοικοδόμηση της χώρας θα αποτελέσει – εκτός των ενεργειακών και άλλων λαφύρων, μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση. Εντός αυτού του πλαισίου, η Διάσκεψη για την Κύπρο, προώρισθαι να έχει κατάληξη, ακριβώς επειδή είναι θεσμοθετημένη.

Αν καταλήξει σε λύση, θα είναι αυτονόητα μια διαδικασία δύσκολη, γιατί θα πρέπει να προσαρμοστεί τουλάχιστον στις μίνιμουμ απαιτήσεις των ανθρώπων του νησιού, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους, ώστε να την πιστέψουν και να την εφαρμόσουν. Αν η Διάσκεψη δεν καταλήξει σε συμφωνία, τότε η παρούσα διαδικασία τελειώνει και θα πρέπει, οσονούπω, να απαντηθεί το καίριο ερώτημα, «τι ακολουθεί;». Η κυρίαρχη τάση διεθνώς είναι η απόσχιση. Σερβίρεται ευρέως και εύκολα μέσω λαϊκισμού.

Ποιες επιλογές θα έχουμε ενώπιόν μας στην Κύπρο; Το ενιαίο κράτος εξέπνευσε οριστικά το 1974. Τα δύο κράτη; Μόνο υπό τους όρους της Άγκυρας. Να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν; Είναι ήδη φανερό από τις εκκαθαρίσεις στον κατοχικό στρατό, ότι θα επιβληθεί ο «ισλαμικός ερντογανισμός», όπως στην Τουρκία και σταδιακή προσάρτηση ή το χειρότερο «ταϊβανοποίηση». Μη λύση, σημαίνει παράλληλα και οριστικά, διχοτόμηση, απώλεια περιουσιών και παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. «Να αλλάξουμε στρατηγική καθιστώντας ασύμφορη για την Τουρκία την κατοχή», είναι μια κλισέ διατύπωση που ακούμε εδώ και καιρό. Αν αυτό ήταν εφικτό, γιατί δεν το κάναμε εδώ και 43 χρόνια;

Δοκιμάσαμε τον «μακροχρόνιο» του Μακαρίου και έγινε το πρόβλημα δυσεπίλυτο. Δοκιμάσαμε την πολιτική Κληρίδη με το «ενεργό ηφαίστειο» και τους S-300 και το πληρώσαμε στην κυριολεξία πανάκριβα. Δοκιμάσαμε την «ανυποχώρητη» πολιτική Τάσσου και εισπράξαμε τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και την επιβράβευση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς, φτάσαμε ως εδώ, ακούγοντας νυχθημερόν προφητείες ναφθαλίνης από βολεμένους δοκησίσοφους ηγέτες, χωρίς ποτέ να αφουγκραστούμε τους τελευταίους στίχους του εγγλέζου ποιητή: «Μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα, για σένα χτυπά»…

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
Ανδρέα Παράσχο, λογικές οι θέσεις που εκφράζεις. Μόνο που αποφεύγεις να υποδείξεις την επιλογή που έχουμε αφού λύση βιώσιμη και λειτουργική, έστω και άκρως επώδυνη όπως η μεγάλη πλειψηφία αποδέχεται, δεν πρόκειται να μας προσφερθεί.Κατά συνέπεια το ερώτημα σου για ποιόν κτυπά η καμπάνα θα πρέπει εσύ να απαντήσεις αλλά ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές
EVGENIOS NICOLAOU
The solution that was given in 1960 was considered to be unworkable and we ended up with 1974 “solution”.
In 2005 Papadopoulos who was against the London agreement all his life (like most of our then political leaders) has said “The London agreement was a gift from God for both communities”
Conclusion
The solution of the problem will be workable and lasting IF we believe in it.
Andreas
NEWS ROOM
Αμφίρροπα και τα δυο | 09:20
ΑΠΟΕΛ: Πιστεύει στο «θαύμα» | 09:18
Μαζική δηλητηρίαση ζώων από 57χρονο στη Λευκωσία | 09:12
Ομόνοια: Θα βρει τη λύση; | 09:02
Γερμανία: Οι αρχές θα παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων | 08:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Χρειάζεται ένας Μαντέλα!
Σωστές θέσεις αλλά υπέρ το δέον ιδανικές για την κυπριακή πραγματικότητα. ...
EVGENIOS NICOLAOU | 09:13
Μία άκαιρη απόφαση
Θα ήθελα να ξέρω αν οι βουλευτές όταν ψήφιζαν τον κανονισμό για το ...
ELEFTHERIOS | 15:35
Σκληρές επικρίσεις σε Νικόλα εξαπολύει αποχωρώντας ο Αρμεύτης
Δεν μας νοιάζει αν γινουμε Συρία φτάνει η Στράκκα να προεδρεύει.
Γιώργος | 13:50
#PoliticsBlog Η απόφαση, ο Κωστάκης, ο Νίκαρος και οι προεδρικές...
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. Οκ. Εξ ιδίων τα αλλότρια...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:34
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Ανδρέα Παράσχου
Το άγνωστο πάρτι Κηλαηδόνη-Λάγιου στη Χρυσαλινιώτισσα  | 20/02/2017
Λύση και όχι εκλογές η προτεραιότητα του Προέδρου | 20/02/2017
Χρειάζεται ένας Μαντέλα! | 19/02/2017
Οι 4 ελευθερίες | 12/02/2017
Εν μέσω έντασης  | 05/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio