e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Πολιτική
Ημερομηνία: 08.03.2017 | 22:31

Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών

Εγείρονται υποψίες ψεύδους δήλωσης ασυμβίβαστου που ενέχει ποινικές ευθύνες
Newsroom K
Στις 15 Μαρτίου συνέρχεται η επιτροπή διερεύνησης

Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων αναφύεται εκ νέου με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο ο οποίος φέρεται να έχει ίδιον όφελος από την ενοικίαση κτηρίου στην πολιτική αεροπορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, που έφερε το θέμα στην επιφάνεια, φαίνεται να προκύπτει ασυμβίβαστο από το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών φέρεται να παραμένει μέτοχος της εταιρίας S.O.E.C Developments Limited (με ποσοστό 60%) η οποία ενοικιάζει στο δημόσιο, μέρος των κτηριακών της εγκαταστάσεων, και με την οποία έχει άμεση σχέση ο Σωκράτης Χάσικος.

Συγκεκριμένα και βάσει των πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Χάσικος ήταν διευθυντής στην εν λόγω εταιρία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Το 2013 παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών. Σημειώνεται πάντως ότι τότε, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εσωτερικών, ο Σωκράτης Χάσικος είχε προβεί σε δήλωση του περί ασυμβίβαστου χωρίς να έχει αναφέρει την διατήρηση της οποιαδήποτε σχέσης του με την εταιρία. Δήλωση η οποία τίθεται στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή.

Σημειώνεται ότι η S.O.E.C Development ltd εξακολουθεί και σήμερα να συνδιαλλάζεται με το δημόσιο, καθώς το 2016 είχε προκηρυχθεί εκ νέου ο σχετικός διαγωνισμός προσφορών τον οποίο κέρδισε και πάλι η συγκεκριμένη εταιρία.

Η «Κ» παρουσιάζει την κατάσταση πληρωμών ανά άρθρο δαπανών του τμήματος της πολιτικής αεροπορίας τα οποία βρίσκονται στον ιστότοπο του γενικού λογιστηρίου. Από την κατασταση προκύπτει ότι ποσό της τάξης των 118,201 χιλιάδων ευρώ καταλήγει κάθε χρόνο από το τμήμα πολιτικής αεροπορίας στην εταιρία, στην οποία είναι μέτοχος ο Υπουργός. Βάσει των στοιχείων ένα άλλο ποσό της τάξης των 4,647, 94 ευρώ, καταλήγει κάθε χρόνο, στον ίδιο αριθμό λογαριασμού.

Στις 15 Μαρτίου συνέρχεται η επιτροπή διερεύνησης

Η επιτροπή διερεύνησης ασυμβίβαστου η οποία απαρτίζεται μεταξύ άλλων από την γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, την γενική διευθύντρια της βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, και εισαγγελέα της δημοκρατίας αναμένεται να συνέλθει στις 15 του μήνα για διερεύνηση του ασυμβίβαστου που έχει προκύψει.

Τι προνοεί η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο

Ο περί του Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμος του 2008 (7(I)/2008)», αναφέρονται και τα εξής:

Η συμμετοχή αξιωματούχων της Δημοκρατίας, δηλαδή υπουργών, υφυπουργού παρά τω προέδρω, βουλευτών, κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικού Ελεγκτή και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε εταιρία που συνδιαλλάσσεται με το δημόσιο δημιουργεί ασυμβίβαστο. Πιο συγκεκριμένα:

«Η υποβολή προσφοράς και/ή η ανάληψη από τον ίδιο τον αξιωματούχο ατομικά ή από εταιρεία, συνεταιρισμό, επιχείρηση ή κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει είτε ως απλός μέτοχος είτε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου με οποιαδήποτε ιδιότητα, είτε ως νομικός σύμβουλος αυτών, οποιασδήποτε σύμβασης προμήθειας, έργων ή υπηρεσιών προς τον δημόσιο τομέα, προς οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή κρατική ή ημικρατική εταιρεία.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την διερεύνηση του ασυμβίβαστου δημιουργείται επιτροπή διερεύνησης η οποία αν αποφανθεί ότι συντρέχουν λόγοι ασυμβιβάστου ή επηρεασμός για αποκόμιση άμεσου ή έμμεσου οικονομικού οφέλους του αξιωματούχου τότε, αφού ερευνήσει, συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα, το οποίο καταθέτει στο διορίζον όργανο.

Στην περίπτωση που προκύπτει παράλειψη αποκάλυψης ασυμβίβαστου αποτελεί ανεξάρτητα από τη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου δίνει δικαίωμα στο διορίζον όργανο (Πρόεδρος Δημοκρατίας) να ανακαλέσει ή να τερματίσει το συγκεκριμένο διορισμό. Σύμφωνα με το άρθρο 7 οποιοδήποτε άτομο προβεί σε ψευδείς ή αναληθείς δηλώσεις τότε πρόκειται περί αδικήματος και υπόκειται σε χρηματική ποινή 1700 ευρώ ή φυλάκιση ενός έτους.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής αναμένεται να τεθούν ενώπιον Γενικού Εισαγγελέα και Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθως ο Πρόεδρος, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας θα έχει το δικαίωμα ακόμα και να παύσει τον Υπουργό.

Απαντήσεις από ΠτΔ ζητά ο Περδίκης

Απαντήσεις στα ερωτήματα περί ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου ζητά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω επιστολής του, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Το κίνημα Οικολόγων στην επιστολή με θέμα «κατ’ ισχυρισμό ύπαρξη κατάστασης σύγκρουσης συμφερόντων από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών ως προς το συμφέρον του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζει πως «θεωρεί σαφές πως κάθε καταγγελία πρέπει να διερευνάται και να δίνονται απαντήσεις, ώστε να μην μένουν εκτεθειμένοι όσοι καταγγέλλονται».

Το ζήτημα αφορά το συμφέρον του Υπ. Εσωτερικών σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, μετά από καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας SPP Media Δημήτρη Λοττίδη.

Με ανακοίνωση του ο κ. Λοττίδης είχε καλέσει τον γενικό εισαγγελέα αλλά και τον γενικό ελεγκτή όπως ελέγξουν το «οφθαλμοφανές ασυμβίβαστο του κ. Σωκράτη Χάσικου ως υπουργού Εσωτερικών με συμφέροντα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε παραδεχθεί με δημόσια δήλωση του ''ενοικιάζει'' εγκαταστάσεις και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ ενώ είναι ο εποπτεύων υπουργός των ΜΜΕ και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Είναι δε γνωστό πως οικογενειακές επιχειρήσεις του Υπουργού συνδέονται και με εφημερίδα (ΑΛΗΘΕΙΑ) αλλά και ραδιοφωνικό σταθμό (SUPER SPORT FM). 

Χάσικος: Ουδέποτε έκρινα ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο
Φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος βάζει η πυρκαγιά στο Βασιλικό
Απαντήσεις από τον ΠτΔ για τον Χάσικο ζητά ο Περδίκης
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Πολιτική | ΠτΔ | Χάσικος
(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
Ακόμη μια φορά ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον Γενικό Ελεγκτή.
Ai
H VIP πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές, εισηγούμαι, να μετονοματεί σε Πτέρυγα Φιλοξενίας των Άριστων των Αρίστων.
Ai

Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Στα €941 εκ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου το 2016 | 17:03
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 16:51
Με Μαυρογιάννη και Ναμί συναντάται αύριο ο Έιντε  | 16:37
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 16:31
Το Υπ.Εργασίας απορρίπτει επικρίσεις ΕΚΥΣΥ για το πασχαλινό επίδομα | 16:27
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Η SuperTeam στην Μάλτα και ο πυροβολισμός του αστρολόγου | 30/03/2017
#PoliticsBlog Το shortlist του 2018, ο μικρός ήρωας και μια κωλοτούμπα | 29/03/2017
#PoliticsBlog Ο μικρός ήρωας, η Μάρθα Βούρτση και ο Σωκράτης... | 28/03/2017
#PoliticsBlog Δύο συναντήσεις κορυφής και μία επίσκεψη για τον Νίκαρο | 27/03/2017
#PoliticsBlog Ο Μπαμπινιώτης, μια κόντρα και δύο κρίσιμες συναντήσεις | 24/03/2017
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom K
ΠτΔ: Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις | 30/03/2017
Eurobank Κύπρου: Κέρδη 38.1 εκατ. για το 2016 | 30/03/2017
90'' ΠτΔ προς Ε.Ε: Μετατρέψτε το Κυπριακο σε Success story | 30/03/2017
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 30/03/2017
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 30/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio