e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 15:51
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Ελλάδα
Ημερομηνία: 20.03.2017 | 19:44

Eurogroup: Δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί

Ντάισελμπλουμ: Υπήρξε πρόοδος όμως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα
Newsroom Κ, Αθήνα
Στις Βρυξέλλες η συνέχιση των διαβουλεύσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Tην μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί από όταν επέστρεψαν από την Αθήνα οι θεσμοί επιβεβαίωσαν και στο Eurogroup με αποτέλεσμα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να αναβάλλεται για την ώρα και οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νταισελμπλουμ δήλωσε μετά την λήξη της συνεδρίασης  πως «πολύ δουλειά και πρόοδος έχει γίνει, ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» είπε και πρόσεθεσε πως συμφώνησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης πριν το Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο και τους θεσμούς «οι συζητήσεις να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες» ενώ δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Eurοgroup στις 7 Απριλίου.

O Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκόβισι σημείωσε ότι δεν πρέπει υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας. «Αν επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση . Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε.

Νωρίτερα, η Καθημερινή μετέδιδε ότι είχε επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος κατά την διάρκεια των τηλεδιασκέψεων του Σαββατοκύριακου και συνεπώς οι πιθανότητες επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα μετά τη λήξη του Εurogroup, ήταν ελάχιστες καθώς, όπως εξηγούσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», χρειάζεται πρώτα συμφωνία των θεσμών και της ελληνικής πλευράς επί της αρχής, στα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των θεσμών και τον πρόεδρο του Eurogoup κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος, κατά την είσοδό του στον χώρο της συνάντησης, δήλωσε πως «πάντα έχουμε συναντήσεις που προετοιμάζουν το Εurogroup. Το αποτέλεσμα θα το γνωστοποιήσω στο Eurogroup και θα σας ενημερώσω αργότερα». Στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών επετεύχθη, πάντως, μικρή πρόοδος, αλλά όχι αρκετή για να αρθούν τα εμπόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά πληροφορίες, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει επί της αρχής στα ανοιχτά θέματα, κυρίως τα εργασιακά.

O Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε, από την πλευρά του, ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση, «τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία». Υπογράμμισε την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

«Από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί πάρα πολύς δρόμος, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει σε πολλούς τομείς, όπως ιδιωτικοποιήσεις αγορά εργασίας και τώρα μιλάμε για ένα success story. Εχουμε λάβει τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος και σύντομα θα αποφασίσουμε και τα μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα στείλει το μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε πράγματα, τώρα χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτή η κυβέρνηση με τη φιλική δική μας πίεση, έχει προχωρήσει. Είναι σημαντικό σήμερα να στείλουμε το σήμα ότι προχωράμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ακόμη.

Πριν την είσοδό του στο Eurogroup, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, χαμήλωσετις προσδοκίες για την σημερινή συνάντηση  λέγοντας πως δεν θα είναι «ιδιαίτερη», αλλά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, αλλά θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε. Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει και νωρίτερα, ωστόσο, θα προχωρήσουμε στην επίλυσή του.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν οι υπουργοί τις ευθύνες σε σχέση με την Ελλάδα γιατί, όπως ανέφερε, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. «Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουμε, να δείξουμε το δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της χώρας αλλά και την συνοχή της Ευρωζώνης. «Κάποια στιγμή οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και όχι να δίνουν οδηγίες στους από κάτω», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και το δράμα που ζήσαμε, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερότητα και οι επενδυτές μια καθαρή εικόνα.

Αβέβαιη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Ελλάδα | Eurogroup

Ελλάδα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Πυρκαγιά σε υποστατικό απέναντι από το δημαρχείο Λεμεσού | 15:51
Δίπλα στον υποψήφιο με τις πιο πολλές πιθανότητες εκλογής η Θεοχάρους | 15:40
«Το θέατρο για μένα είναι ο άλλος, είναι ο διάλογος, η απουσία μίσους» | 15:11
Μπέρδεμα στα κατεχόμενα με την αλλαγή της ώρας  | 15:02
Ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων: η κρυμμένη αλήθεια πίσω από τα κινητά | 14:53
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ, Αθήνα
Νέες επιθέσεις σε διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια-Τρεις προσαγωγές | 26/03/2017
Σιζόπουλος: Δημοψήφισμα πριν από την τελική συμφωνία στο Κυπριακό | 26/03/2017
Η Μεγάλη Υφεση στον καμβά του Λονδίνου | 26/03/2017
Με δημοψήφισμα για ένταξη στην Ε.Ε. απειλεί ο Ερντογάν | 25/03/2017
Ο Τραμπ στρέφεται στη φορολογική μεταρρύθμιση μετά το Trumpcare | 26/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio