e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Πολιτική
Ημερομηνία: 20.03.2017 | 21:42

ΠτΔ: Η λύση δεν μπορεί να εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων χωρών

Ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Newsroom K
Στο πρόγραμμα του Προέδρου και πολιτικές επαφές

Στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη έφθασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά την άφιξή του, ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του σε ανταποκριτές κυπριακών και ομογενειακών ΜΜΕ δήλωσε ότι βρίσκεται στην Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου της Capital Link ‘Invest in Cyprus’.

Το συνέδριο διοργανώνεται και με την υποστήριξη της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και των Εμπορικών Επιμελητηρίων Κύπρου – ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση και τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οργανισμοί προκειμένου να προωθηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην οικονομία της Κύπρου, δήλωσε πως ξεκίνησαν την διακυβέρνηση με τις δυσμενέστερες των συνθηκών για να φτάσουμε σήμερα μέσα από τις αναβαθμίσεις από την κατηγορία σκουπίδια που ήταν η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας, σε μόλις μια βαθμίδα  πριν την επενδυτική βαθμίδα κάτι που είναι παρά πολύς σημαντικό και για τη δανειοληπτική ικανοτητα της χώρας αλλά και το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα.

Συνέχισε αναφέροντας πως «απλώς το αναφέρω αυτό διότι χάρη στις ενέργειες διαφόρων οργανώσεων και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια, από τον CIPA από τους εφοπλιστές μας, και αντηχά στα μέτρα της Κυβέρνησης με συγκεκριμένα κίνητρα για επενδύσεις, έγινε κατορθωτό σήμερα η Κύπρος να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης 2,8 με βάση τους Standard and Poors και όχι δικούς μας υπολογισμούς. Η ανάπτυξη φαίνεται θα συνεχίσει και για τα επόμενα έτη. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλελται να γίνουν και θέλω να πιστεύω πως - υπεύθυνα συμπεριφέρθηκαν τα πολιτικά κόμματα, οι συντεχνίες εργοδοτών και εργοδοτουμένων και μέσα από τις θυσίες του κυπριακού λαού – (μπορούμε) να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα που αποτελεί σήμερα ένα success story, μέσα από τις δυσκοίες ιδιαίτερα που αντιμετωπίσαμε αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 τα αποθέματα διαθέσιμα του κράτους αρκούσαν μόλις για ένα μήνα. Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να έχουμε αποθέματα για ένα έτος. Παρουσιάζουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και υλοποιούμε ιδιαίτερα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, όπως ήταν η υλοποίηση της μεταρρύθμισης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως είναι η πρόθεση επιτέλους να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ στην Κύπρο, όπως είναι η αποκατάσταση επιδομάτων, σταδιακά, με βάση τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δυνατότητες του κράτους να ανταποκριθεί στις διάφορες εύλογες αξιώσεις που πολλές φορές προβάλλονται».

Ενδυνάμωση οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε πως σε αυτό το σημείο, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία είναι στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μας πέραν των πολιτικών με τις ΗΠΑ. Για αυτό και η εδώ διοργάνωση του συγκεκριμένου συενδρίου προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει έτσι ώστε να ενισχυθούν οι τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, του τουρισμού, της τεχνολογίας, των χρηματο-οικονομικών επενδύσεων, της Ενέργειας που είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες».

Ήδη δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ακριβώς θα είναι και οι επαφές που θα έχω το επόμενο τριήμερο με οικονομικούς παράγοντες, με επενδυτικά ταμεία, με ενεργειακούς κολοσσούς, με σωρεία άλλων ενδιαφερομένων για να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και την ιδιότητα της ως κράτους μέλους της ΕΕ ως προορισμού επενδύσεων, σημείωσε.

Στο πρόγραμμα και οι πολιτικές επαφές

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των Πρόεδρο της 72ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Όπως ανέφερε, «επιδίωξη είναι να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και βεβαίως από πλευράς μου να επανατονίσω την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο».

«Θέλω να επαναλάβω ότι δεν είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε το τραπέζι του διαλόγου, χωρίς να είναι επιδίωξη μου να εμπλακώ σε οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Αυτό δεν νομίζω να είναι προς όφελος αυτού που επδιώκουμε: ένα ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε μια λύση που να ανταποκρίνεται, όπως έχω τόσες πολλές φορές τονίσει, σε μια αναγνώριση των ανησυχιών και προσδοκιών της κάθε μιας των δυο κοινοτήτων, όχι υπέρ της μιας των κοινοτήτων και έχει σημασία αυτό που λέω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το επόμενο βήμα, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι θα ενημερώσω με κάθε αντικειμενικότητα, χωρίς τη διάθεση εμπλοκής σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και ειλικρίνειας, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Δεν συμβιβάζονται κάποιες αξιώσεις που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς είτε αυτές αφορούν τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες είτε την αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση όπως την εννοούν οι Τουρκοκυπριοι, είτε στα υπόλοιπα των θεμάτων, μεταξύ των οποίων βεβαίως είναι ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων, η συνέχιση της παρουσίας κατοχικών  στρατευμάτων και τα όσα άλλα προβλήματα ακόμα υπάρχουν.

Δεν παραγνωρίζω ότι έγινε πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά την ίδια ώρα και δεν μπορώ να παραβλέψω και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να εργαστεί ενσυνείδητα, με αποφασιστικότητα και με κύριο στόχο μια λύση που να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους, που να σέβεται και, επαναλαμβάνω, να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Κληθείς να σχολιάσει άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σε αμερικανική εφημερίδα και ερωτηθείς αν το γεγονός αυτό σχετίζεται με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και σε ερώτηση πόσο επηρεάζει τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν γνωρίζω αν έγινε για σκοπούς της εδώ παρουσίας μου. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι προβαλλόμενες αξιώσεις είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτές. Ούτε και θέλω να τις συσχετίσω με τη συνάντηση που θα έχω με τον ΓΓ.

Βεβαίως, στον ΓΓ θα τονίσω ό,τι είναι αυτό που μπορεί να θεωρείται ότι συμβάλλει ή μπορεί να συμβάλει σε μια λύση που να είναι βιώσιμη, να έχει διάρκεια και να είναι συμβατή βεβαίως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτά δυστυχώς που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου ουδεμία σχέση έχουν με τα επιδιωκόμενα. Είτε από πλευράςΤουρκοκυπρίων είτε από πλευράς Ελληνοκυπρίων. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων χωρών παρά μόνο των Κυπρίων».

Ερωτηθείς από πού πηγάζει η όποια αισιοδοξία, ο Πρόεδρος είπε «έχετε κατανοήσει από τα όσα έχω πει δείγματα αισιοδοξίας προς την ορθή κατεύθυνση; Είμαι εδώ για να καταθέσω και να παραθέσω κάποιες πραγματικότητες. Την ίδια ώρα να επαναλάβω τη δική μας βούληση που εκφράζεται τα τελευταία 43 χρόνια από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, ότι μια και μόνη κυρίαρχη επιθυμία έχουμε: Τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και, ιδιαίτερα μετά την ένταξη μας στην ΕΕ τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένοιυ από αυτούς που εμπλέκονται και με τους οποίους διαβουλευόμαστε προκειμένου να εξεύρουμε μια τελική, οριστική λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά πως, μετά και από κάποιες επαφές στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, ο Πρόεδρος είπε ότι «ευελπιστώ ότι ενδεχόμενα να υπάρξει σύντομα η στιγμή που θα επαναρχίσει ο διάλογος».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των 22 μηνών του διαλόγου υπήρξε περίοδος «που θα πρέπει να πω ότι τη διέκρινε σε κάποια στάδια η πραγματική βούληση για λύση του Κυπριακού», τονίζοντας ωστόσο ότι ο διάλογος «θα πρέπει να ολοκληρωθεί μη παραγνωρίζοντας τις ανησυχίες όχι μόνο της μιας αλλά τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και μη υπηρετώντας τα συμφέροντα τρίτων χωρών, αλλά των Κυπρίων.

Θέλουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυήσεις, με πλήρη σεβασμό σε όλα όσα και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών βιώνουν», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Πολιτική | Αναστασιάδης | Νέα Υόρκη

Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Στα €941 εκ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου το 2016 | 17:03
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 16:51
Με Μαυρογιάννη και Ναμί συναντάται αύριο ο Έιντε  | 16:37
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 16:31
Το Υπ.Εργασίας απορρίπτει επικρίσεις ΕΚΥΣΥ για το πασχαλινό επίδομα | 16:27
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Η SuperTeam στην Μάλτα και ο πυροβολισμός του αστρολόγου | 30/03/2017
#PoliticsBlog Το shortlist του 2018, ο μικρός ήρωας και μια κωλοτούμπα | 29/03/2017
#PoliticsBlog Ο μικρός ήρωας, η Μάρθα Βούρτση και ο Σωκράτης... | 28/03/2017
#PoliticsBlog Δύο συναντήσεις κορυφής και μία επίσκεψη για τον Νίκαρο | 27/03/2017
#PoliticsBlog Ο Μπαμπινιώτης, μια κόντρα και δύο κρίσιμες συναντήσεις | 24/03/2017
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom K
ΠτΔ: Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις | 30/03/2017
Eurobank Κύπρου: Κέρδη 38.1 εκατ. για το 2016 | 30/03/2017
90'' ΠτΔ προς Ε.Ε: Μετατρέψτε το Κυπριακο σε Success story | 30/03/2017
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 30/03/2017
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 30/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio