e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:33
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Πολιτισμός | Μουσική
Ημερομηνία: 26.01.2012 | 12:32

Συναυλία Εργαστηρίου Εγχόρδων εις μνήμην Π. Γεωργιάδη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συναυλία του Εργαστηρίου Εγχόρδων υπό τον Ματθαίο Καριόλου, εις μνήμην του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, διοργανώνεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Διοργανωτές είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Ιδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ενώ η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τα έσοδα θα δοθούν στο Συμβούλιο Ευημερίας Ασθενών του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ».

Ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Παύλος Παρασκευάς είπε ότι η συναυλία είναι αφιερωμένη ως έκφραση εκτίμησης για το ρόλο που διαδραμάτισε στην υιοθέτηση της πρότασης του Ματθαίου Καριόλου για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Εγχόρδων, στη μνήμη του Πεύκιου Γεωργιάδη, η αγάπη του οποίου προς τα παιδιά είναι γνωστή σε όλους.

Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι η συναυλία έχει φιλανθρωπικό σκοπό και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για ενίσχυση του Συνδέσμου Ευημερίας Ασθενών του Μακαρείου Νοσοκομείου.

Για το πρόγραμμα ανάπτυξης μουσικών ταλέντων στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε το Εργαστήριο Εγχόρδων, ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «ξεκίνησε το 2006 ως πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στόχος του είναι ο εντοπισμός των ιδιαίτερα ταλαντούχων παιδιών της Κύπρου από την πολύ νεαρή ηλικία και η προσφορά σε αυτούς της σωστής εκπαίδευσης από τα πρώτα τους βήματα στη μουσική».

Οπως είπε ο κ. Παρασκευάς, «το πρόγραμμα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της υλοποίησής του λειτουργώντας το Εργαστήρι Βιολιού με 35 περίπου παιδιά και στην επόμενη φάση θα λειτουργήσουν τάξεις και για τα άλλα έγχορδα όργανα της ορχήστρας».

Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι τα παιδιά του προγράμματος να ενισχύουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και στη συνέχεια τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, αλλά και οι πιο ταλαντούχοι σπουδαστές να προχωρήσουν σε διεθνή καριέρα».

Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «η επιτυχία που γνώρισαν οι συναυλίες που έδωσε στα χρόνια αυτά το Εργαστήρι Εγχόρδων στην Κύπρο και στο εξωτερικό μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι στόχοι αυτοί είναι απόλυτα ρεαλιστικοί».

Εμπνευστής, καθοδηγητής και δάσκαλος του Εργαστηρίου Εγχόρδων είναι ο Ματθαίος Καριόλου που, όπως είπε ο κ. Παρασκευάς, «μαζί με τους βοηθούς του επιτελούν ένα σημαντικό πραγματικά έργο».

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ο κ. Παρασκευάς, «στηρίζει το πρόγραμμα με όλα τα μέσα που διαθέτει, έχοντας ως συνεργάτη του και το Ιδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, το οποίο έχει αναλάβει και τη διαχείριση του προγράμματος».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευημερίας Ασθενών Μακαρείου Νοσοκομείου, Αργύρης Παπαναστασίου, ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβουλία του αυτή και την καθιέρωση αυτής της εκδήλωσης, η οποία ευχήθηκε να γίνει θεσμός γιατί τιμά έναν άνθρωπο ο οποίος πρόσφερε αρκετά στον τόπο, στον πολιτισμό και στην παιδεία, τον Πεύκιο Γεωργιάδη.

Για το Σύνδεσμο Ασθενών Μακαρείου Νοσοκομείου είπε ότι αθόρυβα, αλλά με συνέπεια και με τη σωστή μέθοδο και προγραμματισμό έχει προσφέρει πολλά τόσο ηθικά όσο και οικονομικά, αλλά και ποικιλοτρόπως στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο που είναι και το μοναδικό νοσοκομείο παίδων στην Κύπρο.

Η Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Μακαρείου Νοσοκομείου Φωτεινή Παπαδοπούλου, ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Ιδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για τη διοργάνωση και φέτος αυτής της συναυλίας αλλά ειδικά τον Ματθαίο Καριόλου που έχει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εργαστηρίου Εγχόρδων και της συναυλίας του ερχόμενου Σαββάτου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης, ο οποίος θα φιλοξενήσει στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου την συναυλία, είπε ότι είναι χαρά και τιμή η φιλοξενία τέτοιου είδους εκδηλώσεων και στα πλαίσια των πολιτιστικών ενεργειών του δήμου η προσπάθειά μας είναι να μεταφέρουμε τέτοιου είδους μηνύματα στους δημότες μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι προσπάθεια του Δήμου Στροβόλου είναι να αναπτύξει τέτοιες συνεργασίες, να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες, ούτως ώστε να προβάλλονται όλα εκείνα τα καλλιτεχνικά δρώμενα τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας, ειδικά όταν μιλούμε για εκδηλώσεις για τον τέως δημότη Στροβόλου, αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη.

Για το Εργαστήρι Εγχόρδων μίλησε ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Ματθαίος Καριόλου, ο οποίος τόνισε τη σημασία για άριστους μουσικούς με δυνατές προσωπικότητες που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της μοιρασμένης Κύπρου στο εξωτερικό, όπου με τεράστια επιτυχία δίνουν συναυλίες στις πιο φημισμένες αίθουσες παγκοσμίως.

Ο κ. Καριόλου είπε ότι «το Εργαστήρι Βιολιού είναι το πρώτο που λειτούργησε μέχρι στιγμής στα πλαίσια αυτού του σχεδίου και στο Εργαστήρι φοιτούν 35 παιδιά από τη Λευκωσία και Λεμεσό, ηλικίας 5-15 χρόνων, τα οποία εντάχθηκαν στο Εργαστήρι σε διάφορες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της λειτουργίας του».

Ο απώτερος στόχος της λειτουργίας του Εργαστηρίου είναι ο εντοπισμός των παιδιών 3-10 χρόνων από όλη την Κύπρο με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική και ενδιαφέρον για την εκμάθηση εγχόρδων.

Ο κ. Καριόλου, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία βιολιού σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας όπως επίσης και σε μεγαλύτερα άτομα, χρησιμοποιεί τη δική του προσωπική μέθοδο διδασκαλίας.

Οι βοηθοί του κ. Καριόλου, οι οποίοι διδάσκουν τα παιδιά σε συστηματική βάση είναι οι: Μενέλαος Μενελάου, Robert Hohvannesyan, Κώστας Δεμιρτζόγλου, Μελίνα Harrer-Κάνθου, Sorin Horlea και Varvara Peneva.

Οι εμφανίσεις του Εργαστηρίου έχουν καταπλήξει το κοινό με την υψηλού επιπέδου ποιότητά τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εργαστηρίου δημιουργήθηκε η ομάδα «Cyprus Young Strings Soloists» η οποία αποτελείται από εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά.

Τον Ιούνιο του 2010 οι «Cyprus Young Strings Soloists» είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δώσουν συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο, κατόπιν πρόσκλησης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ με την ευκαιρία της Αποστολικής του Περιοδείας στην Κύπρο.

Τον Οκτώβριο του 2010 τα παιδιά του Εργαστηρίου Εγχόρδων εμφανίστηκαν στο Βασιλικό Κονσερβατουάρ Βρυξελλών σε συναυλία για τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι νεαροί μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα όρθιο ενθουσιώδες ακροατήριο, ενώ η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Το Νοέμβριο του 2010 εμφανίστηκαν στο διάσημο μέγαρο συναυλιών Musikverein στη Βιέννη.

Η συναυλία εντάχθηκε στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας Χάινς Φίσερ και του Προέδρου Χριστόφια.

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται η πολύ πρόσφατη διάκριση των «Cyprus Young Strings Soloists» σε διαγωνισμό και ως εκ τούτου η πρόσκλησή τους στο παγκόσμιο φεστιβάλ «Moscowmeetsfriends» που διοργανώνει το διάσημο Ιδρυμα Spivacov στη Μόσχα, τον προσεχή Μάιο.

Ο Ματθαίος Καριόλου γεννήθηκε στην Κερύνεια.

Από πολύ μικρή ηλικία, άρχισε μαθήματα βιολιού.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, όπου φοίτησε για οκτώ χρόνια με καθηγητή το Ricardo Odnoposoff.

Λόγω του ιδιαίτερού του ταλέντου και της εξαιρετικής επίδοσης που επέδειξε, πήρε υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών της Αυστρίας.

Από το 1973 μέχρι το 1980, συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο «Τσαϊκόφσκι» στη Μόσχα, με καθηγητές τους Evgenia Tschugajewa και Leonid Kogan. Αποφοίτησε με διάκριση σε όλα τα θέματα.

www.kathimerini.com.cy

Μουσική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΛΟΤΤΟ # 7 8 9 15 16 43 + 42 | 22:04
Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας  | 21:50
Η Τουρκία τερματίζει την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη» | 21:41
Χάσικος: Ροκάνισμα χρόνου η θέση για επιστροφή σε συζήτηση ΜΟΕ | 21:32
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Περιβάλλον
Ευθύνονται οι αρχαίες κατσίκες για την ερήμωση της Σαχάρας; | 29/03/2017
Ανακαλύφθηκε «ιουράσια λεωφόρος» στην Αυστραλία | 28/03/2017
Το τούνελ που διχάζει πριν καν ξεκινήσει | 26/03/2017
Μήπως οι δεινόσαυροι πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία; | 25/03/2017
Οι δεκάδες «άγνωστοι» υγρότοποι της Αττικής | 23/03/2017
Γαστρονόμος
Αυγά μάτια σε σάλτσα μπολονέζ | 29/03/2017
Λαδένια, η ελληνική | 28/03/2017
Χειροποίητα μακαρόνια με υπογραφή | 28/03/2017
Τσίζκεϊκ καραμέλα με γιαούρτι | 27/03/2017
Τάρτα σοκολάτα με ξηρούς καρπούς | 26/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio