ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία στην Κύπρο για επικαιροποίηση αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρώσων

Διαδοχικές οι εξελίξεις με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς να κρούει τον κώδωνα

Για τα καλά έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στις ΗΠΑ αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση εμπλοκής Ρώσων ολιγαρχών στις αμερικανικές εκλογές, με τα μποφόρ να φτάνουν μέχρι και την Κύπρο. Η «Κ» μετέδωσε ήδη πως αναζητείται η διασύνδεση του Ρώσου ολιγάρχη Viktor Vekselberg, ο οποίος συν τοις άλλοις είναι και μεγαλομέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου, με πληρωμές που έγιναν μέσω εταιρειών προς τον Michael D. Cohen ο οποίος είναι δικηγόρος του Donald Trump. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε για τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ

Εξέλιξη άπτεται στον πυρήνα της υπόθεσης της φερόμενης εμπλοκής των Ρώσων στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Η ανησυχία για την επικαιροποίηση του καταλόγου με τις κυρώσεις προς Ρώσους ολιγάρχες, χτύπησε και την πόρτα της Κύπρου. Με σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφιστά την προσοχή των Εποπτευόμενων της, λόγω ονομάτων που βρίσκονται στον εν λόγω κατάλογο κυρώσεων. (Specially Designated Nationals List - SDN List).

Με μια απλή ανάγνωση στον κατάλογο διακρίνονται δυο γνώριμα ονόματα. Αφενός μεν του Viktor Vekselberg αλλά και του Oleg Deripaska. Για τον πρώτο στον αμερικανικό κατάλογο αναφέρεται ότι είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του board της Renova Group - (ο Vekselberg μέσω της Renova είναι μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου)-. Στον κατάλογο επίσης σημειώνεται πως το 2016 Ρώσοι εισαγγελείς έκαναν έφοδο στα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας, προχωρώντας σε σύλληψη δυο συνεργατών του.

Για τον Oleg Deripaska στον ίδιο κατάλογο αναφέρεται ότι, έχει δράσει έμμεσα ή άμεσα για ανώτερο αξιωματούχο της ρωσικής ομοσπονδίας, ότι διερευνάται για ξέπλυμα χρήματος και για, μεταξύ άλλων, απειλές προς άλλους επιχειρηματίες. Με τη διασύνδεση Deripaska-Κύπρου είχε ασχοληθεί πρώτα ο Guardian. Η εφημερίδα έφερε τον Ρώσο μεγιστάνα αλουμινίου να εξασφαλίζει κυπριακό διαβατήριο με ένα αμφιλεγόμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, σχέδιο που επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα και κατά συνέπεια ελεύθερη πρόσβαση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Guardian παρουσίαζε επίσης τον Oleg Deripaska να έχει διασυνδέσεις με τον πρώην συνεργάτη του Τrump, τον Manafort (που επίσης είχε να κάνει με κυπριακή τράπεζα) και ως έναν από τους εκατοντάδες ζάμπλουτους ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αίτηση του Ρώσου μεγιστάνα εγκρίθηκε ενώ παρατίθεται και το ιστορικό έγκρισης παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα μποφόρ από τη διαμάχη Ρωσίας-ΗΠΑ δεν είναι τωρινά, έχουν ως αποτέλεσμα όμως οι ισορροπίες ανάμεσα τους που καλείται να κρατήσει η Κύπρος να είναι ιδιαίτερα λεπτές. Από τη μια πρέπει να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, και τη φήμη της ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, από την άλλη ωστόσο η προσπάθεια καθίσταται δύσκολη λόγω και των διασυνδέσεων των Ρώσων που εμπεριέχονται στους καταλόγους όπως προαναφέρθηκε, με το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με τη διασύνδεση Deripaska-Κύπρου είχε ασχοληθεί πρώτα ο Guardian. Η εφημερίδα έφερε τον Ρώσο μεγιστάνα αλουμινίου να εξασφαλίζει κυπριακό διαβατήριο

Σε αυτό το πνεύμα, καθόλου τυχαία, κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση προς τους εποπτευόμενους της κεφαλαιαγοράς, η οποία καλεί τους προαναφερόμενους να μελετήσουν πάρα πολύ προσεκτικά, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, τα προβλεπόμενα στις εν λόγω κυρώσεις, περιλαμβανομένου του καταλόγου των καλυπτόμενων από αυτές προσώπων και να αξιολογήσουν την έκταση εφαρμογής των εν λόγω μέτρων στις ίδιες, περιλαμβανομένων των πελατών τους. Παράλληλα οι εποπτευόμενοι από την Κεφαλαιαγορά, καλούνται αξιολογήσουν τους κινδύνους που ενδέχεται να αναλάβουν σε περίπτωση εμπλοκής τους σε σημαντική συναλλαγή, ή διευκόλυνσης διενέργειας τέτοιας συναλλαγής, με οποιονδήποτε πρόσωπο που υπόκειται στις κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» πάντως, οι κυπριακές τράπεζες λαμβάνουν σοβαρά την όλη υπόθεση με το σχετικό κατάλογο των αμερικανικών αρχών και δρουν ήδη παρασκηνιακά προχωρώντας σε προστατευτικές κινήσεις.

Παράλληλα, πέραν της προαναφερόμενης πτυχής, που έχει σαφώς βαρύνουσα σημασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το ζήτημα είναι και πολιτικό. Οι αρμόδιες αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν αρνηθεί καμία συνεργασία με τις Αρχές των ΗΠΑ, όποτε έχει ζητηθεί, αυτό όμως αν και είναι βασικό δεν αίρει την πίεση η οποία έχει καταγραφεί και σε πολιτικό επίπεδο. Οι αμερικανικές Αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν γνώση του έντονου ρωσικού στοιχείου στην Κύπρο. Επίσης όπως έχουν θέσει και πολιτικές πηγές στην «Κ», γενικότερα δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να επανέρχεται στη δημοσιότητα το όνομα της Κύπρου είτε μέσω διασυνδέσεων με Ρώσους ολιγάρχες που είναι υπο διερεύνηση σε άλλες χώρες, είτε ως «ρωσικό πλυντήριο» στον διεθνή Τύπο, είτε με άλλους τρόπους. Οπότε και η διέξοδος, όπως οι ίδιες πηγές παραδέχονται, είναι η παροχή συνεργασίας και η επανεπιβεβαίωση πως η Κύπρος έχει ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που υπόκειται σε επαρκή εποπτεία και έλεγχο αποτελεσματικό και με ευθύνη της ΚτΚ πάνω στο εν λόγω ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X