ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απολαυστικές παραδοσιακές ραβιόλες (βίντεο)

Με τη συνταγή της γιαγιάς, μας φέρνει νόστιμες αναμνήσεις από το παρελθόν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Για τη γιαγιά Νίτσα Χριστοφόρου, η καλύτερη «πληρωμή» είναι να έρθουν τα παιδιά και τα εγγόνια της στο σπίτι της στην όμορφη Κλήρου, να τούς καλωσορίσει με μυρωδιές και αρώματα και να τούς ευχαριστήσει στρώνοντας ένα απολαυστικό τραπέζι. Τα σαββατοκύριακα για την ίδια είναι γιορτή, καθώς «γιορτάζει» κάθε φορά που βλέπει τα αγαπημένα της πρόσωπα να φεύγουν ευχαριστημένα από το σπίτι της. «Περιμένω πώς και πώς να μού πουν “μπράβο, ρε μάνα, γεια στα χέρια σου”. Πάντα στη μάνα σου νιώθεις τη θαλπωρή και τη γλύκα και γεμίζει η ψυχή σου», μάς λέει η γιαγιά Νίτσα και αστράφτουν τα μάτια της από ευτυχία. Από πολύ μικρή, έμαθε την τέχνη της κουζίνας και θυμάται ότι σε μεγάλες γιορτές στο σπίτι έστρωναν τραπέζι που δεν έλειπαν τα ζυμαρικά, κυρίως οι ραβιόλες και το βραστό κοτόπουλο.

Η μητέρα της την είχε πάντα δίπλα της και της μάθαινε τα μυστικά της που, όπως μάς λέει, κρύβονται στην καλή διάθεση και στα αγνά υλικά. Τώρα με την σειρά της, μαθαίνει η ίδια στα εγγόνια της την τέχνη της… αγάπης, όπως την αποκαλεί. Της αρέσει να φτιάχνει ραβιόλες μαζί τους και το μυαλό της τρέχει δεκάδες χρόνια πίσω, στα δικά της ανέμελα παιδικά χρόνια όταν βουτούσε τα χέρια στο ζυμάρι. «Κρατώ τα έθιμα και συνεχίζω τις παραδόσεις. Φτιάχνω ραβιόλες πολύ τακτικά, γιατί ξετρελαίνονται τα εγγονάκια μου. Τους αρέσει που τις παρασκευάζουμε μαζί και στη συνέχεια καθόμαστε όλοι στο τραπέζι για να φάμε» μας λέει.

Η χαρά της ήταν μεγάλη που μάς υποδέχθηκε στο σπίτι της για να μάς μυήσει στον κόσμο της. Θα φτιάχναμε μαζί το αγαπημένο της πιάτο, τις ραβιόλες, γιατί όπως έχουμε ακούσει από το χωριό «σαν τις ραβιόλες της Νίτσας δεν έχει». Στο τραπέζι δέσποζαν τα υλικά, χαλούμι Αλάμπρα της Γιαγιάς, φρέσκα αβγά και δυόσμος.

«Το μυστικό βρίσκεται στο βασικό υλικό που είναι το καλό χαλούμι. Έχω δοκιμάσει διάφορα αλλά το χαλούμι Αλάμπρα της Γιαγιάς δεν το αλλάζω», μάς λέει και μάς κλείνει το μάτι.

Αρχίσαμε την παρασκευή της ραβιόλας που αποτελεί «δάνειο» της ιταλικής γλώσσας, λόγω προφανώς και της ενετικής κυριαρχίας στο νησί (1489-1571 μ.Χ.). Οι ραβιόλες φτιάχνονταν από πολύ παλιά και αποτελούσαν βασικό πιάτο της κυπριακής κουζίνας στις μεγάλες οικογενειακές συνάξεις. Η γιαγιά Νίτσα με συμβουλεύει να δοκιμάσω να φτιάξω ραβιόλες και μαζί με την 9χρονη κόρη μου (κάτι που, ομολογουμένως, θα είναι μια νέα εμπειρία για μένα) και συνιστά σε όλες τις μητέρες να βάλουν τα παιδιά τους στο πλευρό τους. «Αφήστε τα μωρά να λερώσουν τα χέρια τους με το αλεύρι, να πλάσουν ζυμάρι. Πώς θα μάθουν αν δεν τούς δείξετε; Έτσι, συνδέεται πιο πολύ η οικογένεια και την ίδια ώρα κρατάμε τις παραδόσεις», επιμένει.

Για το καλό, θα δοκιμάζαμε ό,τι φτιάξαμε. Βράσαμε νερό και ρίξαμε εκτός από ζωμό και τα «κατορθώματά» μας. Το αποτέλεσμα βρήκε την παραγωγή να απολαμβάνει κάθε μπουκιά από το παραδοσιακό κυπριακό πιάτο. Φύλαξα και λίγες άψητες ραβιόλες για την επιστροφή στο σπίτι, όπου θα μπορούσα εκτός από βραστές να τις ψήσω σε καυτό λάδι ή στον φούρνο, γιατί γίνονται υπέροχα τυροπιτάκια. Επίσης, πήρα και κάποιες για να φυλάξω σε δισκάκι στην κατάψυξη και να τις ψήσω άλλη φορά, αφού ήμουν σίγουρη για την επιτυχία του παραδοσιακού μου πιάτου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X