ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα Αναστασιάδη με 11% από τον 2ο

Ο Νίκος Αναστασιάδης περνά με άνεση στον β' γύρο και εμφανίζεται ως φαβορί και για τελική επικράτηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Μιχάλη Βρυωνίδη

Οι συσπειρώσεις κινούνται ανοδικά σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όχι όμως στο ΔΗΚΟ, που φαίνεται ότι πληρώνει το τίμημα του εσωκομματικού πολέμου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυξάνει την επιρροή του, αργά αλλά σταθερά, αποσπώντας ψήφους απ’ όλες τις κομματικές δεξαμενές και τους ανένταχτους. Ο Ν. Παπαδόπουλος κρατά σθεναρά τη δεύτερη θέση, αυξάνει οριακά την εκλογική του δύναμη και εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός αλλά και επικίνδυνος αντίπαλος για τον Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Ο Σταύρος Μαλάς, μετά την νωθρή εκκίνηση του Σεπτέμβρη, κάλυψε αρκετό έδαφος καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης ποσοστών και μειώνοντας τη διαφορά από τον Παπαδόπουλο στις 4 από 6 μονάδες.

Τα τραύματα της κρίσης δεν έχουν επουλωθεί ακόμη και αυτό γίνεται εμφανές μέσα από την έντονη ανησυχία των πολιτών για την πορεία της χώρας, αφήνοντας δυσαρεστημένη την πλειοψηφία σε ποσοστό 73%. Η οικονομική κατάσταση της χώρας και των ιδίων είναι το μείζον θέμα στις ανησυχίες των πολιτών σε ποσοστό 79%. Το Κυπριακό υποχώρησε στη 2η θέση με 48% και κατέστη πλέον σταθερή συνισταμένη στην κοινωνία από το 2009 και μετά, όπως αποδεικνύει η χρονοσειρά των δημοσκοπήσεων της Symmetron για την «Κ». Σκάνδαλα και διαφθορά σε ποσοστό 31% μαζί με κοινωνικά ζητήματα, υγεία και παιδεία σε ποσοστό 21% διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις τάσεις αυτών των εκλογών. Η προεκλογική κινήθηκε τελευταία σε έντονα αντιπαραθετικούς τόνους, επιδιώκοντας συσπείρωση ψηφοφόρων και ενίσχυση του κομματικού πατριωτισμού, εγχειρήματα που φαίνεται να είναι ατελέσφορα, καθώς το ενδιαφέρον για τις προεδρικές παραμένει στα επίπεδα του Σεπτέμβρη με μόλις 33% να ενδιαφέρονται πολύ. Η βεβαιότητα ψήφου κυμαίνεται στο 70%, με ποσοστό 27% να μην έχει καταλήξει ακόμη υπέρ κάποιου υποψηφίου, συνθέτοντας έτσι ένα εκλογικό σκηνικό με ενδεχόμενες αλλαγές και μετατροπές. Πιο βέβαιοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του Αναστασιάδη με 89%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι του Παπαδόπουλου με 79% και στην τρίτη θέση οι ψηφοφόροι του Μαλά με 74%.

Η αποχή

Η πρόθεση αποχής κυμαίνεται δημοσκοπικά στο 17%, πλην όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την πολιτική και συνειδητά δεν συμμετέχουν ούτε στις δημοσκοπήσεις. Βάσει των σημερινών δεδομένων, εκτιμούμε ότι η αποχή θα ξεπεράσει κατά πολύ το 17% των προηγούμενων προεδρικών εκλογών και θα κυμανθεί κάπου μεταξύ 25% και 30%. Το τραγικότερο εύρημα της δημοσκόπησης για τους υποψήφιους και το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι η εξαναγκαστική μέθοδος επιλογής υποψηφίου. Οι επιλογές που έχουν ενώπιόν τους οι πολίτες ποσώς τους ενθουσιάζουν. Αντίθετα η πλειοψηφία σε ποσοστό 58% επιλέγει τον λιγότερο κακό, που ερμηνεύεται ως αρνητική-αναγκαστική επιλογή. Μόνο 38% νοιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επιλογή τους, με το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του Προέδρου στο 47%, του Παπαδόπουλου στο 44% και του Μαλά στο 40%.

Εκλογική επιρροή – Πρώτος γύρος

Το ενδιαφέρον για τον πρώτο γύρο εστιάζει στην εν εξελίξει μονομαχία μεταξύ των διεκδικητών της δεύτερης πολυπόθητης θέσης, αφού ο Πρόεδρος αυξάνει ποσοστά έστω και με αργό ρυθμό, εξασφαλίζοντας ξεκάθαρο προβάδισμα 11% από το δεύτερο. Ο Ν. Αναστασιάδης καταγράφει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 33,6%, αυξημένο κατά 1,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η συσπείρωση στο ΔΗΣΥ φθάνει σήμερα στο 84%, 4 μονάδες πάνω από τον Σεπτέμβριο. Ο Πρόεδρος είναι αποδέκτης τον τελευταίο μήνα πολλαπλών επιθέσεων σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο, η εκλογική του επιρροή ενισχύεται, εισπράττοντας περισσότερες ψήφους απ’ όλους τους κομματικούς χώρους, ακόμα και από το ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστικά τον Σεπτέμβριο, οι εισροές από ΑΚΕΛ ήταν 5,6%, ενώ σήμερα ανήλθαν σε 8,9%, ποσοστό ρεκόρ στα ιστορικά του ΑΚΕΛ. Μεγάλη εισροή ψήφων προς τον Πρόεδρο καταγράφεται και από το ΔΗΚΟ, σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με 10% τον Ιούνιο. Επίσης, ο Πρόεδρος έχει ανατρέψει την τάση στην Αλληλεγγύη που τον Σεπτέμβριο ευνοούσε τον Παπαδόπουλο, ενώ σήμερα ευνοεί τον ίδιο σε ποσοστό 44,4% έναντι 33,3% τον Σεπτέμβριο. Ακόμη εισπράττει 16,7% από την ΕΔΕΚ, 11,5% από τους Οικολόγους, 3,4% από τη Συμμαχία και 17,4% από τους ανέντακτους.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρά τις πολλαπλές πιέσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά πρωτίστως την εσωκομματική αντιπολίτευση, κρατάει σταθερά τη δεύτερη θέση με διαφορά 4,2 μονάδων. Η πίεση του τελευταίου μήνα δεν ήταν αρκετή για να μειώσει ή να καθηλώσει την εκλογική του δύναμη. Αντιθέτως, αύξησε το ποσοστό του από 21,9% σε 22,8%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα Παπαδόπουλου είναι ο πόλεμος που μαίνεται εσωκομματικά, αφού σε ένα μήνα αυξήθηκαν οι εκροές προς Αναστασιάδη και Μαλά, ενώ συνεπακόλουθα μειώθηκε η συσπείρωση από 69,4% σε 67%. Κρατά όμως τη δεύτερη θέση λόγω της προσέλκυσης 4,9% ψήφων από ΔΗΣΥ και ειδικά το 9,5% από ΑΚΕΛ σε σύγκριση με 8,8% τον Σεπτέμβριο. Πρόσθετα, έχει αυξήσει τις εισροές από ΕΔΕΚ στο 61%, ενώ εισπράττει 36% από Συμμαχία, 33% από Αλληλεγγύη, 35% από Οικολόγους και 19% από ανέντακτους.

Ο Σταύρος Μαλάς εισέρχεται δυναμικά στη μάχη τον Νοέμβρη, βελτιώνοντας ουσιαστικά την εκλογική του δύναμη κατά τρεις μονάδες και υπερκαλύπτοντας σημαντική απόσταση από τον Παπαδόπουλο, στις 4,2 από τις 6,4 μονάδες. Ελπιδοφόρο για τον υποψήφιο το γεγονός ότι η αύξηση του ποσοστού δεν οφείλεται αποκλειστικά στη συσπείρωση στο ΑΚΕΛ, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά και οι εισροές από άλλους χώρους. Καταρχάς διπλασίασε τις εισροές από τους ανένταχτους σε 11,4% έναντι 6,6% τον Σεπτέμβριο. Προφανώς πρόκειται για πρώην ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που απείχαν από τις εκλογές του 2016 και τώρα επαναπατρίζονται. Ομοίως, φαίνεται ότι το επιτελείο Μαλά βρήκε τον δίαυλο επικοινωνίας με τις πιο κεντροαριστερές τάσεις στο ΔΗΚΟ, αφού από μόλις 1,7% που ελάμβανε τον Σεπτέμβριο έφθασε σήμερα στο 6,3%. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στον επικεφαλής του επιτελείου, πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ Χρίστο Μέση. Όμως ο κ. Μαλάς δεν εισπράττει σοβαρό αριθμό ψήφων από άλλους χώρους ζήτημα προβληματικό στην εκλογική του πορεία.

Ο Γιώργος Λιλλήκας καταγράφει 4,6%, με 50% συσπείρωση στη Συμμαχία και δεύτερη δεξαμενή άντλησης ψήφων τους ανέντακτους με 4,6%. Ο Χρίστος Χρίστου καταγράφει 2,5% με 75% συσπείρωση στο ΕΛΑΜ και 2,7% εισροές από το ΔΗΣΥ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 17%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X