ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβόλιο Γρίπης: Σε ποιους πρέπει να χορηγείται και γιατί

Το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» δεν κατάφερε να επηρεάσει τους Κύπριους ως προς το να μην εμβολιάζονται

Στο επίκεντρο βρίσκεται το εμβόλιο της γριπής αυτή την περίοδο. Η απότομη αλλαγή κλίματος στα μέσα Οκτωβρίου που συμβαίνει συνήθως στην Κύπρο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με τους γιατρούς το εμβόλιο της γρίπης συνήθως χορηγείται των Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και καλύπτει τον οργανισμό για ένα χρόνο. Ο λόγος που δεν έχουμε εμβόλια τα οποία δρουν μακροχρόνια έχει να κάνει με τη φύση του ιού ο οποίος μπορεί εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα να τροποποιηθεί και να μεταλλαχθεί. Για τον λόγο αυτό κάθε χρόνο παράγεται νέο εμβόλιο βάση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση των διαφόρων νοσημάτων. Για τα εμβόλιο της γρίπης, της ιλαράς αλλά και για το «αντιεμβολιαστικά κινήματα» που εμφανίζονται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης μίλησε μεταξύ άλλων στην «Κ», ο δρ Νίκος Περσιάνης, εκ μέρους της επιτροπής εμβολιασμού της Παιδιατρικής εταιρείας.

Εμβόλιο Γρίπης

Ο δρ Περσιάνης, αναφέρει πως σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης οι απόψεις διίστανται. «Η άποψη η δική μου είναι ότι δεν πρέπει να το παίρνουν όλοι, αλλά μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, άσθμα, καρδιοπάθεια αλλά και οι υπερήλικες που είναι 65 ετών και άνω». Όπως εξήγησε, το εμβόλιο της γρίπης είναι «παρεξηγημένο» διότι δεν καλύπτει τον βήχα, το συνάχι και τα κοινά κρυολογήματα, αλλά καλύπτει μόνο σοβαρής μορφής γρίπη. Το εν λόγω εμβόλιο καλύπτει μόνο τρεις ιούς οι οποίοι κάθε χρόνο είναι διαφορετικοί και μόνο ο ένας εξ αυτών ορισμένες φορές παραμένει ο ίδιος, συμπλήρωσε. Πιο συγκεκριμένα, όταν στην Ευρώπη επικρατεί καλοκαίρι οι αρμόδιοι ειδικοί εντοπίζουν του ιούς που κυκλοφορούν στην Αυστραλία και εν συνεχεία δημιουργούν ένα αντίστοιχο εμβόλιο το οποίο αρχίζει να χορηγείται τον Οκτώβριο.

Τα «αντιεμβολιαστικά κινήματα»

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ομάδες πληθυσμών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίες είναι ενάντια στον εμβολιασμό θεωρώντας πως τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε χώρες όπως η Ρουμανία όπου το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κινήμα» είναι πιο δυνατό, καταγράφονται επιδημίες και θάνατοι. Στη Ρουμανία υπήρξαν ωστόσο και πολλά περιστατικά ιλαράς. Το θετικό είναι πως στην Κύπρο δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνιση τους σε μεγάλο βαθμό τα εν λόγω κινήματα. Παρόλο που υπάρχει η τάση από ορισμένους γονείς, να αρνούνται κατηγορηματικά τα παιδιά τους να χορηγούνται εμβόλια, ωστόσο αυτοί δεν επηρεάζουν την κοινή γνώμη ούτως ώστε να έχουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα. Σχετικά με αυτό το φαινόμενο ο δρ Περσιάνης σχολίασε ότι, «τα άτομα τα οποία δεν εμβολιάζονται καλύπτονται έμμεσα από αυτούς που εμβολιάζονται. Για παράδειγμα, όταν το 95% παιδιών και το εφήβων είναι εμβολιασμένοι δεν μπορεί να ξεσπάσει μια επιδημία, όμως και πάλι είναι λάθος το ότι κάποιοι δεν εμβολιάζονται».

Υποχρεωτικό στην Ιταλία

Στην Ιταλία για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως οι προαναφερόμενες, ψηφίστηκε νόμος ο οποίος απαγορεύει στα παιδιά να εγγραφούν στα σχολεία σε περίπτωση που δεν είναι εμβολιασμένα. Οι μαθητές στη συγκεκριμένη χώρα, για να μπορούν να εγγραφούν κανονικά στα σχολεία πρέπει να τους χορηγηθούν συνολικά δέκα εμβόλια ενώ σε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ, αλλά δεν προβλέπεται η απώλεια της κηδεμονίας, ένα μέτρο που είχε συμπεριληφθεί στην αρχική διατύπωση του νόμου. Όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να εγγράφονται ούτε σε παιδικούς σταθμούς. Η εγγραφή στο δημοτικό σχολείο επιτρέπεται αλλά οι γονείς των παιδιών πρέπει να υπογράψουν συγχρόνως υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι εννοούν να προχωρήσουν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον εμβολιασμό τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X