ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επί τον τύπον των ήλων το ΓεΣΥ μετά το Πάσχα

Σε πρακτικό επίπεδο η εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Περίοδο Μεγάλης Εβδομάδας διανύει το ΓεΣΥ, το οποίο αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα βρεθεί ενώπιον της πρώτης και ίσως δυσκολότερης δοκιμασίας στην πορεία προς την εφαρμογή του. Με βάση τον οδικό χάρτη, στα μέσα Μαΐου, τα κόμματα της Βουλής θα πρέπει να τοποθετηθούν επί των δυο κυβερνητικών νομοσχεδίων (αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του Σχεδίου Υγείας) που συζητήθηκαν σε επίπεδο Επιτροπής Υγείας αλλά και των κανονισμών που ρυθμίζουν το νέο εργασιακό περιβάλλον στο χώρο της υγείας. Μια διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, εάν ληφθούν υπόψη οι δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων κομμάτων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η δοκιμασία του ΓεΣΥ, σε επίπεδο Ολομέλειας της βουλής, θεωρείται η δυσκολότερη, μιας και από το αποτέλεσμα θα κριθεί εάν θα συνεχισθεί η βήμα προς βήμα υλοποίηση ενός Σχεδίου Δημόσιας Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το σύνολο του πληθυσμού ή θα ακυρωθεί, όπως λέγεται, μια προσπάθεια που καταβάλλεται πάνω από μια δεκαετία και έχει φθάσει σε κομβικό σημείο. Εν αντιθέσει με τους νοσηλευτές, στο θέμα των οποίων βρέθηκε η χρυσή τομή, εκτονώνοντας σημαντικά μελλοντικές εργασιακές αντιδράσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, απόσταση φαίνεται να υπάρχει με τον ιατρικό κόσμο, τον άλλο καθοριστικό παράγοντα ομαλής μετάβασης στο νέο περιβάλλον δημόσιας υγείας. Ένα τελευταίο εμπόδιο πλην, όμως, όπως λέγεται, διαχειρίσιμο είναι η δημόσια τοποθέτηση της ΠΑΣΥΔΥ στο κατά πόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που τους απαλλάσσει από την συνεισφορά στο ΓεΣΥ.

Στη Βουλή το ΓεΣΥ

Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί για το κυβερνητικό στρατόπεδο μισή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ωστόσο, για να γίνει πράξη το καθοριστικό βήμα που θα αλλάξει τον τομέα της δημόσιας υγείας θα πρέπει να περάσει από την Ολομέλεια το σχετικό νομοσχέδιο και το υπόλοιπο νομοθετικό πακέτο για την εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί στα μέσα Μαΐου προκειμένου να μην επηρεασθεί το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο νέο περιβάλλον. Μια έγκριση, η οποία δεν θεωρείται σίγουρη, παρά το κλίμα ομοφωνίας που επικράτησε κατά τις συναθροίσεις των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό το περασμένο καλοκαίρι. Η εικόνα που έχουν αποκομίσει στον τελευταίο όροφο του Υπουργείου Υγείας είναι ότι κάποια κόμματα παλινωδούν .

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο η Βουλή να ακυρώσει το ΓεΣΥ, είναι βέβαιο ότι μετά το Πάσχα θα κινηθεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να διασφαλίσει το ομαλό πέρασμα του ΓεΣΥ από την Βουλή. Με βάση την εικόνα που υπάρχει από την συζήτηση των νομοσχεδίων σε επίπεδο Επιτροπής Ελέγχου τα νομοθετικά αγκάθια είναι δυο. Πρώτον το νομοσχέδιο αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και δεύτερον τα εργασιακά. Στο άλλο νομοσχέδιο, αυτό της εφαρμογής του ΓεΣΥ, τα κόμματα εμφανίζονται να μην έχουν σημαντικές διαφορές.

Μέτωπο με τους ιατρούς

Στο χώρο των επαγγελματιών της υγείας η συμφωνία κυβέρνησης και νοσηλευτών θεωρείται κομβικής σημασίας, μιας και θα μειώσει τις πιέσεις προς τα κόμματα. Ωστόσο, το χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει με τον ιατρικό κόσμο δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθεια. Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται με έντονες απόψεις για την στάση που τηρούν οι γιατροί. Με δεδομένο ότι οι επαφές συνεχίζονται από κυβερνητικής πλευράς γίνεται λόγος για μερίδα ιατρών που πολεμούν τις αλλαγές στο χώρο της υγείας, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν θα γίνει επιτρεπτό να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα αφήνεται να διαρρεύσει και η δυσαρέσκεια που υπάρχει με τους γιατρούς του δημοσίου σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα νοσηλευτήρια σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Επί του γενικότερου θέματος, αυτό το οποίο προβάλλεται για τον ιατρικό κόσμο, είναι ότι από τις συζητήσεις που γίνονται και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχει δοθεί, όπως υποστηρίζεται, με ξεκάθαρο τρόπο η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Στο κομμάτι των γιατρών πιστεύεται ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν επενδύσει στο τωρινό σύστημα υγείας και προσπαθούν να παραμείνει ως έχει.

Ναι από ΠΑΣΥΔΥ

Με ρευστό το τοπίο επί Βουλής, το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να κλείσει ένα ζήτημα που προέκυψε τελευταία και που απειλούσε να τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια. Πρόκειται για την θέση που είχε εκφρασθεί επισήμως από την ΠΑΣΥΔΥ για εξαίρεση των δημόσιων υπαλλήλων από το καθεστώς οικονομικής συμμετοχής στο ΓεΣΥ. Στο Υπουργείο Υγείας, όπως λεγόταν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργούσε η τοποθέτηση αυτή δεν ήταν τόσο το συνολικό ποσό συνεισφοράς σε ετήσια βάση όσο το ότι θα υπήρχε προηγούμενο πάνω στο οποίο ενδεχομένως να πατούσαν και άλλες επαγγελματικές ομάδες διεκδικώντας ανάλογη εξαίρεση. Το όλο θέμα θεωρείται λήξαν μιας και σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο Υπουργείο Υγείας, η ΠΑΣΥΔΥ δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υφίσταται για την συντεχνία θέμα εξαίρεσης των δημόσιων υπαλλήλων με όρο και προϋπόθεση της καθολικής συνεισφοράς στο ΓεΣΥ. Θέση που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X