ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιχείρηση χαμηλοί τόνοι, ενόψει Λουτ

Τη σκυτάλη πήρε ο Αβέρωφ, παραμένει στην απόφασή του το ΑΚΕΛ, εκτενείς αναφορές και από Αναστασιάδη

Το τοπίο στην παρούσα φάση του κυπριακού, διέπεται από την κίνηση του ΑΚΕΛ ως προς την αποχώρηση από τη διαπραγματευτική ομάδα αλλά και από το ότι βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ενόψει της καθόδου της κ. Λουτ. Ορισμένα εξ αυτών των ερωτημάτων κάνοντας αρχή από το τελευταίο, ειπώθηκαν και στη σύγκλιση της διαπραγματευτικής ομάδας στο προεδρικό, με μέλη αυτής να τα θέτουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις δεν υπάρχουν.

Το τι γίνεται με την ερμηνεία για το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις, τις υπαναχωρήσεις που καταγγέλλει η ε/κ πλευρά ότι έχει κάνει η τ/κ πλευρά, το θέμα του χάρτη, είναι μόνο μερικά από αυτά. Προκύπτει δε από τις πληροφορίες πως πέραν των ερωτήσεων, οι οποίες έχουν περιεχόμενο, απαντήσεις στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν. Θα αναμένεται δε να κατέλθει η κ. Λουτ, για να αποσαφηνιστεί ένα ακόμη σημείο. Αν θα φέρει στις αποσκευές της περίγραμμα για τους όρους αναφοράς ή όχι, όταν λέγοντας όρους αναφοράς υπονοεί κανείς όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα που ακόμη και η διαπραγματευτική ομάδα έθεσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο οποίος από το Στρασβούργο και θέλοντας να δώσει και απαντήσεις για τα όσα έχουν ανακύψει τις τελευταίες μέρες προς το ΑΚΕΛ, επανέλαβε τα περί λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του πλαισίου Γκουτέρες και στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο το πόσο άγνωστο και εύθραυστο είναι το σκηνικό στο κυπριακό, μπορεί κάποιος να το κατανοήσει από το γεγονός ότι το πλαίσιο Γκουτέρες για παράδειγμα, απασχολεί την επικαιρότητα από το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα κι εντεύθεν, αλλά οι δυο πλευρές έχουν διαφορετική ανάγνωση.

Τι λένε τα κόμματα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πίστωσε με δηλώσεις τους τις κινήσεις Αναστασιάδη στο κυπριακό, τονίζοντας πως τέθηκε ως όρος προς την κ. Λουτ ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θ’ αφορά τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και δεν θα εδράζεται απλά στα ψηφίσματα των ΗΕ. «Δεν έμεινε διεθνές βήμα, είτε στα Ηνωμένα Έθνη, είτε στην Ευρώπη, είτε στο εσωτερικό, που να επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος την ετοιμότητά του να επαναρχίσει ο διάλογος στο πλαίσιο της διζωνικής ,δικοινοτικής ομοσπονδίας, και αυτή η αμφισβήτηση έστω και άθελα από κάποιους, δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια να πείσουμε την διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα της επανέναρξης το συντομότερο δυνατό του διαλόγου», ανέφερε.

Ωστόσο το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην κάνει πίσω στη θέση του για αποχώρηση από τη διαπραγματευτική ομάδα, περιμένει ωστόσο από τις διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ να διαπιστώσει τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Πληροφορίες εκ μέρους της αριστεράς αναφέρουν πως ήδη έχει αργήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει τις κινήσεις του για τη λειτουργικότητα του κράτους σε περίπτωση λύσης. Το παράδειγμα αυτό για το ΑΚΕΛ είναι ενδεικτικό του ότι αν και υπήρχε ρητορική για καλή προετοιμασία, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται άλλες θέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ωστόσο δεν πρέπει να αφαιρεί κανείς τις ευθύνες που έχει η Τουρκία για τα αδιέξοδα στο κυπριακό. Ευθύνες όμως από το ΔΗΚΟ εμπίπτουν και στην ε/κ πλευρά εφόσον δεν έχει καθορίσει σαφώς τις ευθύνες αυτές που έχει η Τουρκία.

Η εικόνα εκτός Κύπρου

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» θεωρούν πως τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες δεν μένουν μόνο στην Κύπρο αλλά βγαίνουν και εκτός χώρας.

Το καλύτερο λένε οι ίδιες πηγές που μπορεί να γίνει, είναι να υπάρξει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί επίπεδο ενότητας ανάμεσα στις πλευρές, εφόσον έρχονται εξελίξεις στο κυπριακό. Όπως όλα δείχνουν η κα Λουτ θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα δει τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X