ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κληρίδης: Περιορισμένο το έργο των ανακριτών για σκάνδαλο οικονομίας

Οι ευθύνες για το σκάνδαλο οικονομίας είναι κατ’ εξοχήν πολιτικής και διοικητικής φύσεως λέει ο γενικός εισαγγελέας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ενοχλημένος από την κριτική που δέχεται για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι για το οικονομικό σκάνδαλο, παρουσιάστηκε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών Συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών όπου και κλήθηκε να ενημερώσει για την πορεία των ερευνών.

«Είναι περιορισμένο το έργο της ανακριτικής ομάδας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Κληρίδης ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο είναι κατ εξοχήν πολιτικής και διοικητικής φύσεως. «Είναι μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνέτειναν στην κατάρρευση» επεσήμανε ο Κώστας Κληρίδης. Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για τις επικρίσεις που δέχεται περί καθυστέρησης σημειώνοντας πως η ανακριτική ομάδα δεν έχει το καθήκον να ερευνήσει εφ όλης της ύλης και να βρει ποιοι είναι οι ένοχοι. «Αυτό έχει γίνει, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι, μόλις χθες βιώσατε κατηγορίες από τη μία πλευρά στην άλλη. Καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει τις δικές της ευθύνες. Οι ευθύνες είναι εκεί, τα αίτια είναι εκεί και οι υπαίτιοι εκεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με το πέρας της επιτροπής θεσμών, ο Πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ότι θα πρέπει να διαχωριστούν οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πέντε υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου τη Λαϊκή Τράπεζα και τη Focus ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται 6-7 υποθέσεις. Ο κ. Ζαχαρίου κάλεσε τέλος το σκάνδαλο της οικονομίας να μείνει μακριά από τον προεκλογικό μέχρι και να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του Άριστος Δαμιανού επεσήμανε πως καταγράφεται καθυστέρηση και δυστοκία ωστόσο όπως εξήγησε υπάρχει πολυπλοκότητα σε ο,τι αφορά κάποιες υποθέσεις. «Έχουμε ενημερωθεί για τριών ταχυτήτων υποθέσεις, κάποιες ώριμες κάποιες σε προχωρημένο στάδιο και κάποιες σε πρώιμο» εξήγησε ο κ. Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα στην κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως την ώρα που ολοκληρώνεται η πενταετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτική να μην χρεωθεί κι αυτή την αποτυχία γιατί «ενδεχομένως ένα πιθανό κουκούλωμα για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των πολιτών ότι κάποιοι με διασυνδέσεις βρίσκονται πέραν από τον νόμο».

Όπως εξήγησε, την ώρα που ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας και ο πρόεδρος της δημοκρατίας κομπάζουν γιατί βρίσκονται κάποιοι στις φυλακές την ίδια ώρα δε μπορούν να φορτώνουν τις όποιες καθυστερήσεις στον γενικό εισαγγελέα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι ένα πρωτόγνωρο έγκλημα απασχολεί 30 άτομα, τη στιγμή που για την εξέταση ενός αδικήματος χρειάζεται σωρεία ατόμων. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως έλαβε διαβεβαίωση από τον Κώστα Κληρίδη πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι νεκρός και πως η Κυπριακή Δημοκρατία, φρόντισε να το επιβεβαιώσει μέσω ιατροδικαστή.

Από πλευράς της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου επεσήμανε πως υπάρχει εξαιρετικός όγκος δουλειάς που πολλές προχωρούν αργά λόγω τις ιδιομορφίας τους.
«Διαφορετικό είναι η ποινική ευθύνη και διαφορετική η πολιτική ευθύνη» σημείωσε ο κ. Ευσταθίου τονίζοντας πως για τις πολιτικές πράξεις υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στους νυν και τους πρώην αλλά δεν είναι ποινικές. «Το ότι δεν ασκούνται ποινικές δεν τους απαλλάσει από τις ευθύνες τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην νομική εισαγγελία ότι όλα θα καταλήξουν σε ένα αίσιο τέλος. Σημείωσε δε πως σύντομα υποθέσεις θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή Τράπεζα, τον συνεργατισμό, τα δάνεια και τις κακές επιλογές.

 Μετά από τη σημερινή ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα και της ερευνητικής ομάδας στην Επιτροπή Θεσμών, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα νέα είναι φτωχά από το μέτωπο της μάχης για την τιμωρία των ενόχων της καταστροφής της οικονομίας ανέφερε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως οι Ανακριτές και η Γενική Εισαγγελία παλεύουν με το χρόνο, τα συμφέροντα, τις σκοπιμότητες αλλά ιδιαίτερα παλεύουν με το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο το οποίο ευθύνεται για την καταστροφή. Και παλεύουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να τεκμηριώσουν ποινικές υποθέσεις.

«Έχουν όμως περάσει πέντε χρόνια και δυστυχώς και πάλι διαπιστώνουμε ότι το αποτέλεσμα αυτής της τεκμηρίωσης ποινικών υποθέσεων δεν είναι το αναμενόμενο» τόνισε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης σημειώνοντας πως η απουσία εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσία είναι ανασταλτικοί παράγοντες στο να τεκμηριωθούν υποθέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X