ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: Μας εκπλήσσουν οι τοποθετήσεις των T/κ

Η αναβολή δεν μας αλλάζει τον προγραμματισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στα θαλάσσια ύδατα της κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο ίδιος «έχουμε καθαρή εικόνα σε ό,τι αφορά τον στόχο «Σουπιά» και την αναβολή που μας προκάλεσε η Τουρκία. Δεν ανατρέπει όμως οτιδήποτε έχουμε άλλο και υπό εξέλιξη. Δεν μας αλλάζει τον προγραμματισμό. Οι απειλές της δεν μας εκπλήσσουν γιατί προέρχονται από την Τουρκία. Μιλάμε τώρα για μια χώρα που δεν σέβεται τους πολίτες της πόσο μάλλον να σεβαστεί τους γείτονες της. Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι τοποθετήσεις που είδαμε από αυτούς τις τελευταίες μέρες. Πραγματικά εκείνο είναι μια δυσάρεστη έκπληξη».

Ενεργειακοί σχεδιασμοί και συμφωνία με την Αίγυπτο

Σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμού, ο υπουργός ανέφερε πως «με την υλοποίηση τους, συνεχίζονται και στο ερευνητικό πρόγραμμα αλλά και στις συμφωνίες εκμετάλλευσης. Είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες δηλώσεις και από Αιγύπτιους αξιωματούχους αλλά και από άλλες χώρες. Προχωράμε όπως έχουμε προγραμματίσει».

Ερωτηθείς εάν η επόμενη ανακοίνωση αφορά την συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «υπάρχουν δυο πτυχές εκεί. Την πρώτη την έχει πει ο συνάδελφος υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου στο Λονδίνο και αφορά την διακρατική συμφωνία για τους υποθαλάσσιους αγωγούς, μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Είχαμε ξαναμιλήσει για αυτή. Έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις και τώρα θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να σχολιαστεί με βάση της ευρωπαϊκές οδηγίες. Η συμφωνία αυτή δεν είναι ουσιαστικά Κύπρος-Αίγυπτος, αλλά Αίγυπτος-Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ακριβώς ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για τις δραστηριότητες μας για στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ότι είναι ευρωπαϊκές δραστηριότητες, ευρωπαϊκά κοιτάσματα και πως έτσι θα πρέπει να τα προσεγγίζουν και οι εταίροι μας».

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, τόνισε πως «προς το παρόν συζητάμε από το Αφροδίτη σε ένα τερματικό της Αιγύπτου. Η συμφωνία όμως καθορίζει αγωγούς από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις αιγυπτιακές αρχές».

«Η δεύτερη πτυχή είναι το εμπορικό κομμάτι. Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις και είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να γίνει και το έργο του αγωγού όπου θα το αναλάβει η μια κοινοπραξία. Ήδη οι εταιρίες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έχουν εκφράσει την βούληση τους να επενδύσουν σε αυτό τον αγωγό κάτι που δείχνει ότι είναι βιώσιμος. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος υπολογίζεται να ξεπεράσει τα τρία δις και ο αγωγός το ένα δις» σημείωσε.

Παράλληλα επισήμανε πως «η Τουρκία από την αρχή που αρχίσαμε αυτές τις δραστηριότητες, έκανε προσπάθεια να εκφοβήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και απέτυχε. Προχώρησε σε εκφοβισμό τον ίδιων των εταιρειών. Νομίζω θυμάστε κατά καιρούς απειλές που είχε εκτοξεύσει προς τις εταιρείες και ξανά απέτυχε. Και φτάσαμε λοιπόν να προσπαθεί να εκφοβίσει εμάς. Δεν θα γίνει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X