ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια εβδομάδα γεμάτη ΜΕΔ για τη Βουλή

Κέρδισαν χρόνο τα κόμματα ώστε να μελετήσουν και να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία Ελληνικής - ΣΚΤ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αναμένεται να είναι η επόμενη για του βουλευτές, καθώς την Παρασκευή 6 Ιουλίου θα καλεστούν να ψηφίσουν το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων, αλλά και άλλα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ενώ ο πρώτος σχεδιασμός ήταν να δοθεί η έγκριση για την κάλυψη ενδεχόμενων μη αναμενόμενων ζημιών σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ και σε εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 2.1 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελληνική από το Συνεργατισμό στην Ολομέλεια της Παρασκευής, άλλαξε. Και αυτό διότι σήμερα Πέμπτη αναμένεται στις 12 η ώρα να περάσουν όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από το Υπουργικό Συμβούλιο, να εγκριθούν και να κατατεθούν την προσεχή Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων. O Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης θα προεδρεύσει αύριο, 28 Ιουνίου, στη 1μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται εκτός Κύπρου, όπου ενώπιόν τους θα έχουν οι Υπουργοί τα νομοσχέδια για τη βελτίωση του πλαισίου αντιμετώπισης των ΜΕΔ.

Επί της ουσίας, θα εξεταστεί το σχέδιο ως πακέτο με τις υπόλοιπές πολιτικές και νομοσχέδια για τη αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Όπως λέχθηκε εξάλλου στην έκτακτη Επιτροπή Οικονομικών της Τετάρτης παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου,η κυβερνητική εγγύηση είναι ένα μέρος τόσο του συνόλου της πράξης της Ελληνικής - Συνεργατισμού, αλλά και ένα μέρος από το σύνολο των απαραίτητων μέτρων που πρέπει αυτή η πολιτεία να λάβει. Και πέραν από υποχρεώσεις, υπάρχουν και ζητήματα, που όπως λέχθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, αφορούν Νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, που αφορούν ευαίσθητους δανειολήπτες όπως και ποια θα είναι η δομή του φορέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων. Σημειώνεται ότι θα κατατεθούν όλα τα νομοσχέδια εκτός του Σχεδίου Εστία, το οποίο θα κατατεθεί πρώτα στη Κομισιόν για έγκριση.

Το μήνυμα της Επιτροπής προς την κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνεδρίας, είναι ότι, πρέπει να κατατεθούν αμέσως το σύνολο των προτάσεων και των νομοθετημάτων, με την Επιτροπή οικονομικών, από την ώρα της κατάθεσης θα ξεκινήσει για όσες ώρες και μέρες χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου και των πολιτικών και των νομοθετημάτων αλλά και τις εγγυήσεις.

Μετά την έγκρισή τους, τα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, πλην του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν για έγκριση, βάσει των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.

Εγγυήσεις μέχρι 155 εκατ.

Το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων που συμφώνησε η Κυβέρνηση διαλαμβάνε την εγγύηση συνολικών περιουσιακών στοιχείων €2,6 δισ. σε διάστημα μέχρι 12 χρόνια. Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών στη συνεδρία της Τετάρτης, ανεξάρτητος οίκος του εξωτερικού υπολόγισε τις ενδεχόμενες ζημιές όπου δεν θα ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ. «Για να επιβεβαιωθεί αυτή η δαπάνη, πρέπει να υπάρξει αθέτηση πληρωμών για το 75% αυτών των δανείων, δάνεια που εξυπηρετούνταν στους δύσκολους καιρούς», είπε ο Υπουργός. Σημείωσε ακόμη πως ένα πολύ σημαντικό περιθώριο για αναμενόμενες ζημιές 400 εκατ. ευρώ έχει ήδη υπολογιστεί και δεν καλύπτεται από αυτό το σχέδιο εγγύησης για επιπρόσθετες μη αναμενόμενες ζημιές του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. «Αν προκύψουν οι ζημιές αυτές, θα θεωρούνται λειτουργικά έξοδα από την ΣΚΤ ή τον φορέα που θα τη διαδεχθεί και αν δεν καταβληθούν, τότε θα ενεργοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Η ανάγκη για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ έχει επισημανθεί τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους οίκους αξιολόγησης. Επίσης, στις 15 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο είχε γίνει σύσκεψη μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων υπο την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Τότε, Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μαζί με συνεργάτες της και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Τότε, είχαν επιδείξει υπεύθυνη στάση όλα τα κόμματα, στέλνοντας το μήνυμα πως η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατόν υπέρ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και τις εξελίξεις που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ. Είχε αποφασιστεί να λειτουργήσει μια τεχνική επιτροπή, με τεχνοκράτες των πολιτικών δυνάμεων και από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και θεσμών, όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, για να εξεταστούν ενδελεχώς οι προτάσεις.

Έλειπε η Κεντρική

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είτε η Διοικήτρια, είτε κάποιος εκπρόσωπός της δεν έδωσε το παρόν στην συνεδρία, όπως άλλωστε έπραξε και σε άλλες συνεδρίες για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

Αντίθετο το ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι των κυβερνώντων με το οποίο αποκρύβονται τα προβλήματα και ωραιοποιούνται οι εικόνες», διαμήνυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι με διαδικασίες εξπρές και χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα να φορτώσουν με νέα χρέη, νέα προβλήματα και δυσκολίες τους φορολογούμενους πολίτες, σημείωσε από πλευράς του μετά το πέρας της συνεδρίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση