ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομιλία ευρύτερης πολιτικής του Αναστασιάδη στα ΗΕ

Οι ανακαταξεις στο Σώμα εν μέσω παγκόσμιων εξελίξεων και η περιφερειακή τοποθέτηση στο κυπριακό ως μέρος του όλου και όχι αυτόνομα

Τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ΗΕ κυριαρχησαν κατά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνελευσης, εμπλέκοντας στην επιχειρηματολογία του και το κυπριακό και τις επιπτώσεις που το θέμα έχει, περιφερειακά, από την αδυναμία επιβολής των ίδιων των αποφάσεων που λαμβάνουν τα ΗΕ. Ερωτήματα όπως για ποιον λόγο οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστοποιητικά που βεβαιώνουν παραβιάσεις ή για το ότι δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η υφιστάμενη κατάσταση ανά το παγκόσμιο δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς και πως η διπλωματία πρέπει να υπερέχει στην επίτευξη ειρήνης και την επίλυση συγκρούσεων, και στον υποστηρικτικό, καταλυτικό ρόλο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο και ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προφανώς μέσα στο διάλογο που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τις αποστολές των ΗΕ ανά το παγκόσμιο, εντούτοις η κάθε ειρηνευτική επιχείρηση θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις δικές της ιδιαιτερότητές και τις πραγματικές ανάγκες και απειλές επί τόπου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η «Κ» έθεσε το ερώτημα του αν εν γένει βάσει των προαναφερόμενων θεωρείται ως και έντονη η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με διπλωματικές πηγες να απαντούν πως ήταν μετρημένη με σαφή τα μηνύματα που ήθελε να περάσει.

Ανησυχία λόγω στασιμότητας

Από την άλλη πλευρά, στο μέρος της ομιλίας του Προέδρου για το κυπριακό, και αποφεύγοντας ορους που χαρακτηρίζουν το πρόβλημα οπως η εισβολή για παράδειγμα μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πάροδο του χρόνου που δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα κάνοντας αναφορά στην περίοδο από τον Ιούλιο του 2017 ως σήμερα, γενικότερα γνωστή ως περίοδο περισυλλογής μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν επακόλουθη η αναφορά σε κανονικό κράτος, που πρώτος ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε αναδείξει στην Ελβετία, και επανατοποθέτησε στην επιχειρηματολογία του τις διαπραγματεύσεις επί του πλαισίου των έξι σημείων που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέσει ως βάση.

Η απάντηση στην Τουρκία, σε αυτό το σημείο και όσα η τουρκική διπλωματία αφήνει να εννοηθούν περί νέων επαναπροσεγγίσεων και μάλιστα πιο "δημιουργικών", όπως ακούγονται στη Νέα Υόρκη εσχάτως και μετέδωσε η "Κ" (σκέψεις Τσαβούσογλου για δυο κράτη) επήλθε μέσω του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στο ίδιο πλαίσιο και το ΓΓ του ΟΗΕ και την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ως «μόνο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά», όπως είπε. Κάλεσε δε την Τουρκία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα.

Επί τάπητος οι τριμερής

Όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αιχμή του δόρατος για την εξωτερική πολιτική της χώρας και βάση για περαιτέρω συνέργιες, αποτελούν οι τριμερής συνεργασίες οι οποίες χωρίς να καταργούνται, οδηγούν σε άλλα σχήματα. Επί των τριμερών, και ενώ αναμένεται από το υπουργικό το πράσινο φως για την πλήρη στελέχωση των γραμματειών (ή πολιτικού στρατηγείου με άλλα λόγια) σε κτίριο παρά του ΥΠΕΞ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε το θέμα στην πρώτη γραμμή κατά την ομιλία του στα ΗΕ.

Οι χώρες της περιοχής, είπε, αναγνωρίζουν την Κύπρο ως ένα ειλικρινή εταίρο χωρίς κρυμμένη ατζέντα και «έχουμε δημιουργήσει τριμερείς μηχανισμούς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη» οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, «ενώνουν δυνάμεις, αντί να απομονώνουν εαυτόν».

Προανήγγειλε παράλληλα την επέκταση των σχημάτων αυτών με επιπλέον εταίρους και με άλλους τομείς ενδιαφέροντος, χωρίς να κάνει ωστόσο αναφορά, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μετασχηματισμοί των τριμερών θα απασχολούνται με θέματα βαριάς πολιτικής όπως η ασφάλεια και η άμυνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση