ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πονοκέφαλος» για τις αρχές - Σπάνε την καραντίνα ή αρνούνται να αυτοπεριοριστούν

Ο έλεγχος των ατόμων που θα πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ο τρόπος χειρισμού και οι υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης

«Πονοκέφαλο» στις αρχές προκαλούν οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στις οδηγίες για αυτοπεριορισμό ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό ή έχουν επιστρέψει στην Κύπρο από το εξωτερικό από χώρες της Κατηγορίας Γ και δεν τηρούν πιστά την καραντίνα. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση του 16χρονου από τη Λάρνακα ο οποίος ενώ βρισκόταν σε καραντίνα, πήγε σε ποδοσφαιρική προπόνηση με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο 45 συμπαίκτες του, τις οικογένειες τους και 6 προπονητές. Μάλιστα, η Αστυνομία διερευνά εναντίον του 16χρονου ποινική υπόθεση.

Όπως ανέφερε στην «Κ», η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, εκτός από άτομα τα οποία παραβιάζουν την καραντίνα τους, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ασθενείς ή άτομα τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν σε υποχρεωτικό περιορισμό ειδικά σε ότι αφορά επιβάτες της Κατηγορίας Γ που επιστρέφουν στην Κύπρο, αρνούνται να τεθούν σε αυτοπεριορισμό. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτριες υγείας οι οποίες ελέγχουν τηλεφωνικά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. 

Η ομάδα που αποτελείται από τις επισκέπτριες Υγείας η οποία ελέγχει τις στενές επαφές των κρουσμάτων τηλεφωνεί κάθε τρεις ημέρες στα άτομα που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό που καλούνται ν’ απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ενώ μετά το πέρας μιας εβδομάδας αξιολογείται ο βαθμός συμμόρφωσης.Όταν διαπιστωθεί ότι ένα άτομο δεν τηρεί την καραντίνα ή αρνείται πεισματικά να την τηρήσει ή δεν εντοπίζεται, οι Επισκέπτριες ειδοποιούν την Αστυνομία.

«Η έγκαιρη απομόνωση των στενών επαφών των κρουσμάτων είναι άκρως σημαντική καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης της πανδημίας και θα πρέπει να επιδεικνύεται υπευθυνότητα» τονίζει η Δρ Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με την ίδια σε ότι αφορά τον έλεγχο των ατόμων που επιστρέφουν από χώρες του εξωτερικού της Κατηγορίας Γ όπου θα πρέπει να τεθούν υποχρεωτικά σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες αναλαμβάνει η Αστυνομία την οποία ενημερώνει με συγκεκριμένο κατάλογο το Υπουργείο Υγείας.

Υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης

Ο Εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα που δεν παρέμειναν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης. Μία απ’ αυτές, είναι η περίπτωση των δύο Ισραηλιτών οι οποίοι στις 30 Ιουλίου εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας να κάνουν βόλτες στην Μαρίνα Λεμεσού ενώ θα έπρεπε βάσει διατάγματος να παρέμεναν σε αυτοπεριορισμό εντός του σκάφους που είχε αφιχθεί στη Μαρίνα Λεμεσού. Στις 3 Αυγούστου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού επέβαλε στον καθένα ξεχωριστά ποινή χρηματικού προστίμου ύψους 800 ευρώ.

Σε μία άλλη περίπτωση, στις αρχές Αυγούστου εντοπίστηκε και καταγγέλθηκε άτομο από τη Λευκωσία το οποίο είχε παραβιάσει τον υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό του για 14 ημέρες λόγω της επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Ακόμη μία ενδεικτική υπόθεση η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης από την Αστυνομία αφορά στην γυναίκα η οποία είχε φθάσει στην Κύπρο από την Αμερική και μετέδωσε τον ιό σε πέραν των 30 ατόμων στη Λάρνακα. Για την υπόθεση λαμβάνονται καταθέσεις. Ωστόσο, το ζήτημα της καραντίνας δυσχεραίνει το ανακριτικό έργο καθώς οι καταθέσεις πρέπει να λαμβάνονται γραπτώς και φυσικά μετά το πέρας του αυτοπεριορισμού των ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με την γυναίκα που για ορισμένους δεν έχει λήξει ακόμη.

«Το άκρον άωτον της ανευθυνότητας»

Από την πλευρά του ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης σημείωσε στην «Κ», ότι το ζήτημα του αυτοπεριορισμού ειδικά σε ότι αφορά άτομα που νοσούν με τον ιό προκαλεί ανησυχία καθώς ο κίνδυνος για διασπορά της μετάδοσης στην κοινότητα, αυξάνεται. Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για το άκρον άωτον της ανευθυνότητας το γεγονός ότι ορισμένοι δεν ακολουθούν τις συστάσεις και οδηγίες θέτοντας σε κίνδυνο συνανθρώπους τους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Δεν δεικνύει καμία έγνοια προς τον συνάνθρωπο τέτοια συμπεριφορά. Όταν λέμε ότι θα πρέπει να μείνει κάποιος σε αυτοπεριορισμό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να τηρεί πιστά την καραντίνα. Εάν διαμένει με άλλους στο ίδιο σπίτι να τηρεί τις αποστάσεις παραμένοντας σε ξεχωριστό δωμάτιο», σημειώνει ο Δρ Καραγιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση