ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού στην Τσεχία

Η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις θέλει να αυξήσει το 2019 τους μισθούς στο Δημόσιο κατά 8%.

Kathimerini.gr

Η Τσεχία έχει την οικονομική δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις χωρίς να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες την κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα, δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας της χώρας, Γιάνα Μαλάτσοβα.

Απολαμβάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, διαθέτοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η τσεχική κυβέρνηση επιθυμεί να αφήσει πίσω της δεκαετίες πολιτικής συγκράτησης μισθών και συντάξεων ώστε να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας. Ο πολύ χαμηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Τσεχία επιτρέπει στην κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις να προχωρήσει όχι μόνο στην αύξηση των συντάξεων αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού όπως και των μισθών στο Δημόσιο.

«Αν εξετάσουμε τις υπόλοιπες χώρες, δεν δαπανούμε τόσο πολλά (χρήματα) για συντάξεις και με βάση τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις εξακολουθούμε να έχουμε περιθώριο», είπε η ηλικίας 37 ετών υπουργός μιλώντας στο Bloomberg. Πρόσθεσε πως η αύξηση της φορολογίας θα ενισχύσει τους πόρους που διατίθενται για συντάξεις. Το 2016 η Τσεχία είχε διαθέσει περίπου τα 3/4 του 10,2% του ΑΕΠ που δαπανούν κατά μέσον όρο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πληρωμή συντάξεων. Η Μαλάτσοβα επέκρινε χθες την ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο που είχε αποφανθεί ότι το πλουσιότερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει τη μοίρα της Ελλάδας αν αυξήσει τις συντάξεις στον βαθμό που θέλει να τις αυξήσει η κυβέρνηση. Η εύρυθμη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαρτάται από τη συνολική ανταγωνιστικότητα της τσεχικής οικονομίας και όχι από τον αριθμό των συνταξιούχων, είπε η υπουργός Εργασίας της Τσεχίας.

Τα τελευταία χρόνια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Τσέχων έγινε υψηλότερο από αυτών των Ελλήνων και των Πορτογάλων και το 2017 είχε ανέλθει περίπου στο 90% του μέσου όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το επίπεδο διαβίωσης των Τσέχων μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό των υπόλοιπων πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ε.Ε., ωστόσο υπολείπεται σημαντικά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Γερμανών, που ανέρχεται στο 123% του μέσου όρου της Ενωσης. Ενας τρόπος να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Τσέχων είναι η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, καθώς και η μακροπρόθεσμη αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε η Μαλάτσοβα. Τον Οκτώβριο του 2018, η μέση σύνταξη στην Τσεχία ανήλθε στα 505 ευρώ για τους άντρες και στα 413 ευρώ για τις γυναίκες. Η κυβέρνηση Μπάμπις θέλει να αυξήσει το 2019 τους μισθούς στο Δημόσιο κατά 8%, ενώ από τον Ιανουάριο θα αυξήσει το ποσό της μέσης σύνταξης κατά 35 ευρώ τον μήνα, αύξηση ρεκόρ. Για τον κατώτατο μισθό η Μαλάτσοβα προτείνει την αύξησή του κατά 10% στα 517 ευρώ τον μήνα. Για να χρηματοδοτηθούν οι αυξήσεις η κυβέρνηση προτείνει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εταιρικής φορολογίας στους κλάδους της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X