ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σοβαρότατες οι ανησυχίες για εικόνα της Κύπρου», λένε πολιτικές πηγές

Άνοιξε το διεθνή ασκό του Αιόλου ο Guardian, ανησυχία και για να μην χαρακτηριστεί ως διεφθαρμένο το σύστημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στάση αναμονής φαίνεται πως κρατούν για την ώρα άπαντες αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα πεπραγμένα της δεύτερης τη τάξει στη Νομική Υπηρεσία, Ελένης Λοϊζίδου, και τις σχέσεις της με ομολόγους της στη ρωσική υπηρεσία. Ωστόσο αρμόδιες πολιτικές πηγές με τις οποίες συζήτησε η «Κ» από τα όσα έχουν γίνει, τονίζουν ότι προκύπτουν σοβαρότατες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το όλο ζήτημα στη διεθνή εικόνα της Κύπρου.

«Ο Guardian έκανε την αρχή, κι αυτό δεν είναι καλά νέα. Με τις κυπριακές αρχές δεν έχει ζητήσει κανείς επικοινωνία για ενημέρωση μέχρι στιγμής, ωστόσο οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την Κύπρο η υπόθεση είναι σοβαρότατες. Μας νοιάζει το όνομα της χώρας. Κάναμε τόση προσπάθεια» τονίστηκε.

Από τις ίδιες πληροφορίες προκύπτει πως δεν θα είναι χωρίς βάση οι ανησυχίες αυτές αν αρχίσει να γίνεται λόγος για πιθανά διεφθαρμένο σύστημα, κάτι που θα έχει επιπτώσεις, ενώ ερώτημα είναι τι μέλει γενέσθαι με τις υποθέσεις ατόμων που εκδόθηκαν τελικά κι αν αυτές αμφισβητηθούν στη δικαιοσύνη υπό το φως των συγκεκριμένων αποκαλύψεων για τα πεπραγμένα της κ. Λοϊζίδου.

Καμία επικοινωνία

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει επικοινωνία κυρίως από πλευράς ΕΕ ή χωρών με κυπριακές αρχές ή με κυβερνητικά στελέχη για ενημέρωση. Κάτι που όμως βάσει των πληροφορικών της «Κ» δεν αποκλείεται να γίνει, εφόσον έχει και αμιγώς διεθνείς διαστάσεις η υπόθεση. Όπως για παράδειγμα η υπόθεση του Leonid Nezvlin, που ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Yukos και η κ. Λοϊζίδου σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του ιστότοπου Compromat, επικοινωνεί με το Βέλγιο και διαβιβάζει στους Ρώσους τη θέση του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ αλλά και της Interpol η οποία ακύρωσε την «ερυθρά ειδοποίηση» για σύλληψη του Nezvlin που είχε εκδώσει η Μόσχα. Η ανησυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία, άπτεται της διαχείρισης και σε πολιτικό επίπεδο, αν και εφόσον ζητηθούν εξηγήσεις, που συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρούν βέβαιο πως θα γίνει, από ξένες κυβερνήσεις προς την κυπριακή, για το χειρισμό υποθέσεων και τα στοιχεία που έχουν φτάσει στα χέρια των ρωσικών αρχών.

Η έρευνα

Στο ίδιο κλίμα, ανακύπτουν και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το αν είναι αμιγώς κυπριακής διάστασης το όλο ζήτημα ή εμπλέκονται και κέντρα εκτός Κύπρου.

Ως προς το αν είναι και ποια η κυπριακή διάσταση, αρμόδιες πηγές τονίζουν πως μέχρι στιγμής είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο αυτό, ενώ εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται είναι ότι υπάρχει εμπλοκή ξένων. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση για την ώρα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς ποια μπορεί να είναι η εμπλοκή ή σε ποιο βαθμό, αν είναι δηλαδή ξένες κυβερνήσεις ή υπηρεσίες που ενδεχομένως να βρίσκονται πίσω τόσο από τη διαρροή όσο και από τη συνεννόηση που μπορεί να είχε η ίδια η κ. Λοϊζίδου. Κάτι που θα πρέπει όπως λένε πηγές, να το δει και ο Γενικός Εισαγγελέας που για την ώρα φαίνεται να επιμένει «τοπικά» στη διαχείριση του ζητήματος

Διαθεσιμότητα Λοϊζίδου

Και ενώ μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι δεν είχε γίνει λόγος για διαθεσιμότητα της κ. Λοϊζίδου ο Γενικός Εισαγγελέας με μια φειδωλή ανακοίνωσή του έθεσε ο ίδιος ζήτημα παραμονής της Εισαγγελέως στη Νομική Υπηρεσία όσο διαρκεί η πειθαρχική έρευνα υπό τη μορφή ερωτήματος προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο κ. Κληρίδης ζήτησε από την ΕΔΥ «να εξετάσει το ενδεχόμενο η λειτουργός να τεθεί σε διαθεσιμότητα για σκοπούς εύρυθμης διεξαγωγής της έρευνας μέχρι την ολοκλήρωσή της». Ο Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του επικαλείται την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων Δημήτρη Χατζηκωστή ως ερευνώντα λειτουργό.

Τα ερωτήματα

Η εξέλιξη του όλου ζητήματος, έτσι όπως προκύπτει από τον χειρισμό που τυγχάνει από τον επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, προκαλεί ερωτηματικά.

Πρώτον: Το ουσιώδες και πρωτεύον της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι η «υποκλοπή» και η δημοσιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον;

Δεύτερον: Γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αντέδρασε ανάλογα όταν και στον εγχώριο τύπο φιλοξενήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούσαν φυσικά και νομικά πρόσωπα που βρισκόντουσαν στη λίστα Λανγκάρντ, τα Panama Papers και προσφάτως στα Paradise Papers, επίσης θέματα με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον;

Τρίτον: Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μπορεί μόνο μια πειθαρχική έρευνα να ρίξει άπλετο φως;

Τέταρτον: Πώς είναι δυνατόν να εγείρεται «Θέμα χρήσης προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για διαβίβαση επικοινωνιών υπηρεσιακού και εμπιστευτικού χαρακτήρα» και να εμφανίζεται ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας να επικοινωνεί με την κ. Λοϊζίδου στο προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;

Σκιές στη Νομική

Το πιο σοβαρό ζήτημα που αναφύεται έχει να κάνει με το εάν η διαδικασία που ακολουθείται θα ξεδιαλύνει τις σκιές πάνω από τη Νομική Υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εμφανισθεί ευρύτερες προεκτάσεις, θεωρείται βέβαιο ότι το όλο θέμα έχει ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια της Κύπρου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει εκτός Κύπρου είναι το περιεχόμενο των φερόμενων ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την πολύκροτη υπόθεση Μάναφορτ. Από αμερικάνικης πλευράς η αντίδραση που υπάρχει, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», παραπέμπει σε στάση αναμονής και όχι αδιαφορία.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  οι Αμερικανοί παρακολουθούν όπως όλοι τα γεγονότα και θα αναμένουν τις εξελίξεις.  Υπό το πρίσμα αυτό, ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί στο επίκεντρο διεθνώς, το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να απομακρύνει τις σκιές με μια πειθαρχική έρευνα. Και το πιο βασικό. Η πειθαρχική κατά της κ. Λοϊζίδου αλλά και η ποινική έρευνα από την Αστυνομία είναι σε θέση να βγάλουν την Δημοκρατία από την δύσκολη θέση που ενδεχομένως να βρεθεί από την εξέλιξη των γεγονότων;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση