ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε καλό σημείο τον τελευταίο καιρό

Kathimerini.gr

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε καλό σημείο τον τελευταίο καιρό και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, όσο και με συμβολικές κινήσεις ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το Σάββατο, τρία «χτυπήματα» από την πλευρά της Τουρκίας ήρθαν να ταράξουν και πάλι τα νερά στις εύθραυστες ισορροπίες που διέπουν τις δύο χώρες.

Αρχικά, ήταν η κίνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαιρετίσει μουσουλμανικά με την γνωστή «ραμπία» (τον χαιρετισμό με τα 4 δάκτυλα), μέσα από την Αγία Σοφία, στα εγκαίνια πολιτιστικής έκθεσης.

«Δυστυχώς αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση, αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα κατηγόρησε την Ευρώπη λέγοντας ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία».

Επίσης κατηγόρησε όλους όσοι «μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα Ίμια και με άλλες βραχονησίδες που συμπεριέλαβε η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura, απάντησε χωρίς περιστροφές, ότι «η τουρκική κυριαρχία στα Ίμια, δεν αμφισβητείται».

«Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο άμεσα, με ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε ότι «το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Τέλος, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έριξε νερό στο μύλο των προκλήσεων, κάνοντας αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Ο κ. Γιλντιρίμ, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, αλλά φωτογραφίζοντάς τη, είπε μεταξύ άλλων σε σημερινή του τοποθέτηση, ότι η Τουρκία «Δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (καταστροφή της Σμύρνης).

«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.

Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει 'σας ευχαριστώ' υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές»

Στην ουσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απαντά στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από την Αρμενία, ο οποίος έκανε αναφορά στο 1821.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X