ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο Ανάν θυμίζει η πρόταση Τσαβούσογλου

Η «Κ» αποκαλύπτει τα βασικά της σημεία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την απογευματινή συζήτηση στο τραπέζι των εγγυητριών δυνάμεων γνωστοποίησε περίγραμμα πρότασης τεσσάρων σημείων για συμφωνία που αφορά εγγυήσεις, συμμαχία, αποχώρηση στρατευμάτων και εφαρμογή της λύσης. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι η πρόταση των Τούρκων συνιστά μεν νέα τακτική ως προς το σκέλος των διαπραγματευτικών συνηθειών της Άγκυρας, είναι δε επί της ουσίας ένα περίγραμμα θέσεων που θυμίζει σε αρκετά σημεία το σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η πρόταση Τσαβούσογλου περιλαμβάνει μηχανισμό παρακολούθησης της συμφωνίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τα δύο μέρη της μελλοντικής ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, δύο από το ομοσπονδιακό (μελλοντικά κράτος της Κύπρου) και έναν από τα Ηνωμένα Έθνη. Προκειμένου αυτός ο μηχανισμός παρακολούθησης να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχει consensus, μεταξύ όλων.

Οι Τούρκοι προτείνουν, επίσης, άμεση αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού στρατευμάτων και έναρξη παράλληλης διαδικασίας αποχώρησης των υπολοίπων, έως ότου παραμείνει ένας ελάχιστα συμφωνημένος αριθμός. Εν ολίγοις οι Τούρκοι επιμένουν στη διατήρηση κάποιου αριθμού στρατευμάτων. Προτείνουν, επίσης, διατήρηση των εγγυήσεων μέσω μιας μορφής ενδιάμεσης συμφωνίας. Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε μια τροποποίηση της Συνθήκης Συμμαχίας, δηλαδή για την εξωτερική ασφάλεια του νέου κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι επί τούτου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έχει προτείνει Σύμφωνο Φιλίας, κάτι το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από πολλές πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συνολική Τουρκική πρόταση περιγράφεται ως προσαρμογή στα νέα δεδομένα στο νησί (“adaptation on the new state of affairs”) τόσο για τις εγγυήσεις όσο και για την ασφάλεια.

Από την Ελληνική πλευρά, εξερχόμενος του Συνεδριακού Κέντρου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι μέχρι και πριν από δύο χρόνια οι εγγυήσεις και η ασφάλεια δεν αποτελούσαν πρακτικά ζήτημα συζήτησης. Πλέον, όπως είπε, η Διάσκεψη του Κραν-Μοντανά, είναι πλέον πεδίο συζήτησης με πρωταρχικό αντικείμενο τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X