ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τελευταία «χαρτιά» Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας επενδύει στη διασφάλιση της μη περικοπής των συντάξεων

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΑΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Τα τελευταία του πολιτικά «χαρτιά» ετοιμάζεται να παίξει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προκειμένου να επιτύχει την έστω μερική ανάταξη του πολιτικού κλίματος, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο και ο χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες μετράει πλέον αντίστροφα.

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας επενδύει στη διασφάλιση της μη περικοπής των συντάξεων και στην οικονομική ενίσχυση συγκεκριμένων τμημάτων του εκλογικού σώματος, μέσω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος του 2018, που υπολογίζεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περίπου στα 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η κατάργηση του μέτρου για τις συντάξεις δεν θα γίνει «σιωπηρά», μέσω της μη εγγραφής του στον προϋπολογισμό του 2019 –ανεξαρτήτως του εάν ενταχθεί ή όχι στο επικείμενο προσχέδιο– αλλά με «πανηγυρικό» τρόπο, δηλαδή με την κατάθεση και ψήφιση διάταξης για την ακύρωση του υφιστάμενου νόμου, από τη Bουλή. H ανατροπή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας αποτελεί στην πραγματικότητα μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί ο υπάρχων νόμος. Ομως, είναι προφανές ότι θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, ως απόδειξη ότι η χώρα εξήλθε πραγματικά από τον αστερισμό των μνημονίων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα «πιεστούν», καθώς εκ των πραγμάτων θα πρέπει να τοποθετηθούν θετικά στην ακύρωση του μέτρου.

Παράλληλα, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς, στη μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στην καταβολή του επιδόματος ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, «στόχος είναι οι πολίτες να δουν χρήματα στα χέρια τους». Και αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2019, εξέλιξη που ενισχύει ιδιαίτερα το σενάριο περί τριπλής κάλπης –ευρωεκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών– τον προσεχή Μάιο.

Οπως προαναφέρθηκε, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για νομοθετική κατάργηση της περικοπής των συντάξεων είναι ειλημμένη, ανεξαρτήτως του εάν δρομολογηθεί με την «ανοχή» των εταίρων ή εάν αποτελέσει μονομερή κυβερνητική απόφαση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν «αντέχει» πολιτικά τις περικοπές και αυτό έχει διαμηνυθεί ήδη προς πάσα κατεύθυνση. Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες, πέραν των γνωστών επιχειρημάτων, ότι οι περικοπές ούτε αναγκαίες είναι με βάση τους στόχους για τα πλεονάσματα και την πορεία του ΕΦΚΑ ούτε διαρθρωτικό μέτρο συνιστούν, η Αθήνα επικαλείται και ένα πρόσθετο επιχείρημα: ότι προϋπολογισμός με περικοπές στις συντάξεις δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε πτώση, η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ θα «τιναχτεί στον αέρα», καθώς ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να την κυρώσει ως πρωθυπουργός.

Πάντως, η επιμονή της κυβέρνησης να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις, ακόμη και εάν υπάρξουν, όπως πιθανολογείται, αντιδράσεις από μερίδα του Eurogroup τον προσεχή Δεκέμβριο, είναι μια κίνηση «υψηλού ρίσκου» για τη θέση της χώρας στις αγορές, όπως προκύπτει και από τα μηνύματα που εξέπεμψε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Moody’s.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας επενδύει και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι θα είναι ίδιοι με πέρυσι, δηλαδή τα ασθενέστερα στρώματα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, όπως είχε ανακοινώσει μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός, οι δικαιούχοι έφτασαν τα 3,4 εκατομμύρια πολίτες, που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση με βάση κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Τα δε εισοδηματικά κριτήρια που είχαν τεθεί αφορούσαν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τις 18.000 ευρώ.

Τέλος, στο προεκλογικό «πακέτο» του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνονται οι ήδη εξαγγελθείσες:

• Επιστροφή, εντός του Δεκεμβρίου, των αναδρομικών σε πανεπιστημιακούς, ενστόλους και γιατρούς ΕΣΥ.

• Μείωση, από τον Ιανουάριο, των εισφορών σε κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, η εκλογική συμπεριφορά των οποίων θεωρείται κρίσιμη για τη διαμόρφωση του συνολικού πολιτικού κλίματος.

• Χορήγηση επιδόματος στέγασης, που από την κυβέρνηση θα εμφανιστεί ως κρίσιμη παρέμβαση, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται στεγαστική πολιτική από το κράτος.

Η ανωτέρω δέσμη μέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο και για την παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση μέχρι να έλθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, τον Μάρτιο, καθώς ο κ. Π. Καμμένος θα θελήσει να καρπωθεί τα όποια πολιτικά οφέλη τού αναλογούν από το πακέτο των παροχών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X