ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Γιούνκερ- ηγετών στην Κύπρο στις 10 Μαΐου

Θέματα διακυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι το τέλος του Μάη- μέσα του Ιούνη, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, και εν συνεχεία αν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί να έχουμε μια νέα Γενεύη, τότε γιατί όχι ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα θέματα που συζητήσαμε αναφέρονταν στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων για τα οποία θα πρέπει να πω ότι ακόμα υπάρχουν διαφορές.

Υπήρξε, όμως, όσον αφορά τον ορισμό της μονίμου κατοικίας και τα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών, καθορισμός και σύμπτωση των θέσεων όσον αφορά την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών, με εκκρεμούντα θέματα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ενώ υπάρχει ο ορισμός του δικαιώματος εργασίας, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας κλπ παρά ταύτα υπάρχουν κάποιες διαφορές, όπως επίσης υπάρχουν ορισμένα θέματα  και στο ζήτημα των όσων θα θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να πω ότι έχει συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο της Τράπεζας Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης με τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς που θα παρίστανται, να συζητηθούν τα της οικονομίας μετά τη λύση.

Επίσης έχει συμφωνηθεί να γίνει στις 10 Μαΐου στην Κύπρο συνάντηση μεταξύ των ηγετών  με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ad hoc επιτροπής για την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με τα όσα συζητούνται. Και είναι μεγίστης επίσης σημασίας διότι από την πρόοδο υλοποίησης θα διαφανεί κατά πόσο, εάν και εφόσον εξευρεθεί λύση, θα είναι απόλυτα εναρμονισμένοι ώστε από την πρώτη μέρα να έχουμε εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ερωτηθείς αν άλλαξαν οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για τις τέσσερεις ελευθερίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι καταρχήν εφαρμόζονται οι τέσσερεις ελευθερίες. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι ότι εγείρουν θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως-  ηγέρθη κατά πρώτο στη Γενεύη. Θα συνεχίσει η συζήτηση ώστε να εξευρεθούν τρόποι με την ελπίδα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Ερωτηθείς διευκρίνισε ότι αυτό αφορά «τους κατοίκους του νησιού, για τους πολίτες της ομόσπονδης δημοκρατίας αν, και κατ’ ευχή, καταλήξουμε».

Ερωτηθείς για το θέμα της ποσόστωσης για τους μόνιμους κατοίκους, ο Πρόεδρος είπε ότι «παραμένει το ποσοστό του 20%, έχει συμφωνηθεί. Ο ορισμός έχει συμφωνηθεί. Παραμένει η διαφορά και το υπό συζήτηση θέμα για το τι εννοούν ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας. Θέλω να ελπίζω ότι με την απόφαση που σήμερα λήφθηκε θα εξεταστούν περαιτέρω τα θέματα αυτά με υπαλλακτικές λύσεις, θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».  

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα γεωγραφικού κριτηρίου, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, είναι θέμα που άπτεται της έκτασης ή του τρόπου απόκτησης» ιδιοκτησίας.  

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει νέα Γενεύη, είπε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα να εξεταστούν και το έχω σαφώς εγείρει ότι δεν είναι αρκετό να έχει συμφωνηθεί ο όρος του δικαιώματος ενάσκησης των τεσσάρων ελευθεριών. Υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα - και που είναι σημαντικό θέμα  - στην αποτελεσματικής συμμετοχής  όπως και σε σωρεία άλλων θεμάτων που ακόμη εκκρεμούν.

Συνεπώς αυτό που έχω εισηγηθεί είναι ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι το τέλος του Μάη- μέσα του Ιούνη, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, και εν συνεχεία αν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί να έχουμε μια νέα Γενεύη, γιατί όχι;. Εμείς δεν είμαστε εναντίον μιας νέας Γενεύης γιατί εκεί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να δώσει τις θέσεις της όσον αφορά τα θέματα εγγυήσεων, ασφάλειας και τα όσα προκύπτουν εξ αυτών.

Συνεπώς θα πρέπει να πω ότι η συνάντηση σήμερα ήταν δημιουργική, υπάρχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ στην περίπτωση νέας Γενεύης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν τίθεται θέμα να συζητήσω νέα Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς Θεού. Αυτό είναι εκτός συζήτησης και το γνωρίζουν όλοι, ούτε καν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν σήμερα υπήρξε κάποια πρόοδος, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπήρξε σήμερα όσον αφορά τον καθορισμό της νόμιμης κατοικίας και της ενάσκησης των τεσσάρων ελευθεριών ένας συμφωνημένος ορισμός και για τους δύο. Απλώς υπάρχουν λεπτομέρειες που άπτονται και είναι συνυφασμένες με αυτά που έχουν συμφωνηθεί και στις οποίες υπάρχουν διαφορές, και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος συμφωνίας».

Σε ερώτηση αν τέθηκε σήμερα θέμα για τις τέσσερεις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, δεν έχει συζητηθεί καν».

Κληθείς να διευκρινίσει αν η ποσόστωση του 20% αφορά μόνο τα πολιτικά δικαιώματα, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «πέραν του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, ενάσκησης επαγγέλματος, απόκτησης περιουσίας κλπ, δεν δημιουργείται αυτόματα το δικαίωμα της μονίμου κατοικίας. Θα πρέπει κάποιος να αποφασίσει ότι μονίμως θα διαμείνει. Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι 20% αλλά και αν το υπερβαίνει θα σταθμίζεται η ψήφος στις τοπικές εκλογές.

Θέλω να θεωρώ ότι αυτά είναι από τα θετικά, εκεί που υπάρχει διαφορά είναι να εξευρεθεί τρόπος της ρύθμισης του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας που θέλω να ελπίζω ότι αν υπάρχει εποικοδομητική διάθεση από την άλλη πλευρά θα καταλήξουμε και σε αυτό».

Τέλος, κληθείς να πει κατά πόσον ο κ. Ακκιντζί έθεσε θέμα για την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X