ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλάει ο καιρός λόγω «Ορέστη»

Βροχοπτώσεις, ενδεχομένως καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα πρωτοφανές φαινόμενο έπληξε την επαρχία Λευκωσίας, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. Ο ανεμοστρόβιλος που διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του, στην κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς, προκάλεσε τρόμο στους κάτοικους της κοινότητας. Πολλά ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις έχουν προκύψει, με τους ειδικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν όσο καλύτερα μπορούν.

Για το θέμα του ανεμοστρόβιλου - προβλεψιμότητα, συχνότητα, καταστροφικές συνέπειες -  το 24news επικοινώνησε με τον δρα Φίλιππο Τύμβιο, ανώτερο μετεωρολογικό λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας, ο οποιος απάντησε σε ερωτήσεις που όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς.

Σχετικά με τον ανεμοστρόβιλο

Είναι ένα φαινόμενο για το οποίο μπορεί να γίνει πρόβλεψη του από τη μετεωρολογική υπηρεσία;

Οι ανεμοστρόβιλοι (landspouts, waterspouts, tornadoes, gustnadoes) είναι καιρικά φαινόμενα που κυρίως παρουσιάζονται μαζί με καταιγίδα, αν και μικροί ανεμοστρόβιλοι μπορεί να παρουσιαστούν και σε ξηρές συνθήκες (dust devils, firenadoes ). Είναι ένα πολύ τοπικό φαινόμενο έκτασης μερικών δεκάδων μέχρι εκατοντάδων μέτρων και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να προβλεφθούν μέσω των μοντέλων καιρού τα οποία είναι ικανά να βλέπουν μεγάλης κλίμακας φαινόμενα, της τάξης μεγέθους αρκετών χιλιομέτρων (όπως π.χ. οι Τυφώνες - Hurricanes).

Με βάση τη δομή της ατμόσφαιρας, υπάρχουν ημιεμπειρικοί «δείκτες» οι οποίοι μας δίνουν πόσο πιθανό είναι να παρουσιαστεί ανεμοστρόβιλος. Αναφορικά με τον ανεμοστρόβιλο στις 21/10, οι μετρήσεις που διαθέτει το Τμήμα Μετεωρολογίας για την ανώτερη ατμόσφαιρα από τον σταθμό ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας, έδειχναν σχηματισμό ισχυρής καταιγίδας και παράλληλα διάθεση της ατμόσφαιρας να περιστρέψει τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αλλά όχι να δημιουργήσει ανεμοστρόβιλο ή μεγάλης κλίμακας καταιγιδoφόρο κύτταρο (supercell), όπως και δεν δημιουργήθηκε στη Λευκωσία. Το γεγονός ότι ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς πρέπει να οφείλεται στην ιδιαίτερη τοπογραφία της περιοχής, η οποία ενίσχυσε την περιστροφή των ανέμων κάτω από την καταιγίδα. Φαινόμενα αυτού του τύπου δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν κατά τη σύντομη περίοδο της ζωής τους ούτε από ραντάρ καιρού (doppler weather radar), αφού δεν αποτελούν μέρος της καταιγίδας που ήδη υπάρχει και παρακολουθείται αλλά αποτελούν περιστρεφόμενη ροή αέρα που συναντά τα ανοδικά ρεύματα της καταιγίδας.

Για ποιο λόγο ήταν τόσο καταστροφικός;

Οι ανεμοστρόβιλοι τύπου landspout δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί σε σχέση με άλλα φαινόμενα παρόμοιου τύπου. Έχουν χρονική διάρκεια 10-20 λεπτά και μπορούν να αναπτύξουν στην περιφέρειά τους μέχρι και 145 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η διάμετρός τους περιορίζεται στα 50 – 150 μέτρα και η επίδρασή τους σε μερικά χιλιόμετρα. Βεβαίως, οι καταστροφές που θα υπάρξουν εξαρτώνται από το τι βρίσκεται στην περιοχή που θα περάσει. Υπάρχουν ισχυροί ανεμοστρόβιλοι που περνούν απαρατήρητοι, λόγω της δημιουργίας τους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κάποιος για να τους δει.

Είναι ένα φαινόμενο σχετικά σπάνιο για τα κυπριακά δεδομένα; Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα το βλέπουμε πιο συχνά;

Είναι σπάνιο φαινόμενο για τα κυπριακά δεδομένα και ακόμα σπανιότερα συνδέεται με καταστροφές. Το τελευταίο προηγούμενο συμβάν με καταστροφικό ανεμοστρόβιλο τύπου tornado καταγράφηκε το 2011. Ο ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ξεκίνησε στις παρυφές της Λευκωσίας στα Λατσιά, κατευθύνθηκε μέσα από το δάσος της Αθαλάσσας για να εξασθενήσει στον Άρωνα, στην Αγλαντζιά, προξενώντας υλικές καταστροφές σε περιουσίες και ξεριζώνοντας δέντρα του δάσους. Ο μόνος λόγος για να παρουσιάζονται τα φαινόμενα αυτά συχνότερα είναι η αύξηση της πιθανότητας εμφάνισής τους με την αύξηση της προσφερόμενης ενέργειας στην ατμόσφαιρα, κάτι που ενδέχεται να γίνει με τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της παρατηρούμενης κλιματικής μεταβολής.

Έγινε κάποιου είδους μέτρηση του φαινομένου, συγκεκριμένα αλλά και πιο γενικά;

Δεν έχει γίνει μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου λόγω του ότι ο κοντινότερος μετεωρολογικός σταθμός απέχει αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το χώρο που εκδηλώθηκε ο ανεμοστρόβιλος.

Πώς δημιουργείται;

Ο μηχανισμός δημιουργίας ανεμοστρόβιλου τύπου landspout απαιτεί ισχυρή διάτμηση της κατεύθυνσης του ανέμου στα πρώτα στρώματα της ατμόσφαιρας (περιστρόφή και κάποιο μηχανισμό ανύψωσης της περιστροφής που δημιουργείται αλλιώς εξαφανίζονται γρήγορα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο περιστρεφόμενος άνεμος συνάντησε το ανοδικό ρεύμα της καταιγίδας και βρήκε τον τρόπο να ανυψωθεί μέχρι το νέφος ενώ παράλληλα ενισχύθηκε.

Ξέρουμε ποια ήταν η πορεία του (από πού ξεκίνησε και πού εξασθένησε);

Όχι ακόμα.

Καιρός – «Ορέστης»

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συχνά χαλαζόπτωση είναι φυσιολογικό;

Η χαλαζόπτωση είναι άμεσο παράγωγο των ανοδικών και καθοδικών κινήσεων στην καταιγίδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η προσφερόμενη ενέργεια της ατμόσφαιρας προς την καταιγίδα τόσο περισσότερο ισχυρό είναι το κύκλωμα ανοδικών – καθοδικών κινήσεων στην ατμόσφαιρα και τόσο αυξάνει το μέγεθος του χαλαζιού που φθάνει στο έδαφος. Οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις που είχαμε αυτό τον καιρό αποτελούν το αποτέλεσμα του συνδυασμού της διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ανοδικά ρεύματα αλλά και της πολύ υψηλής θερμοκρασίας του εδάφους όπου χωρίς αυτή ενδέχεται ακόμη και να μην είχαμε την εκδήλωση καταιγίδας.

Στην Ελλάδα κάνουν λόγο για το καιρικό φαινόμενο «Ορέστης», θα επηρεάσει την Κύπρο;

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την Ελλάδα τη Δευτέρα και την Τρίτη θα κινηθεί ανατολικά εξασθενημένο και θα παρουσιαστεί στην περιοχή μας ως ένα κλασικό χειμερινό σύστημα με βροχοπτώσεις, ενδεχομένως καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώ με το πέρασμα των φαινομένων θα αυξηθεί και η ένταση του άνεμου.

Πότε να περιμένουμε βελτίωση του καιρού;

Βελτίωση σχετικά με τις βροχές από την Παρασκευή αλλά με άνεμο, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει σε κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πηγή: 24news / Του Αντρέα Γιωργαλλά 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X