ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:28
 

Οσμή σκανδάλου Τρόικας σε χώρες με Μνημόνιο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του EU Οbserver για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών

Newsroom K

Χαρακτηριστικά σκανδάλου διακρίνει η επιθεώρηση κοινοτικών θεμάτων, EU Οbserver στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων σε γνωστές εταιρίες έργου παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στις χώρες με Μνημόνιο.

BlackRock, Αlvarez and Μarsal,  Pimco και Oliver Wyman είναι ορισμένοι από τους διεθνείς οίκους που ανέλαβαν να παρέχουν συμβουλές στις  χώρες με μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σύμφωνα με τον EU Οbserver. 

Το δημοσίευμα κάνει λόγο  για αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση, πρόσβαση των συμβουλευτικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητα δεδομένα των κρατών τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αλλά και για σύγκρουση συμφερόντων. Αναφορά, ως κακή πρακτική, γίνεται στην Alvarez and  Marsal η οποία έλαβε 2 εκατ. ευρώ για να δώσει συμβουλές στην Ισπανία και 6,6 εκατ. ευρώ για να συντάξει εκθέσεις για την Κύπρο.

Σε ότι αφορά την Κύπρο αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι έχουν ξεκινήσει και διαδικασίες εσωτερικού έλέγχου, ενώ υπογραμμίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές λαμβάνουν αμοιβές που εξαρτώνται από τις λύσεις που προτείνουν.

Οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο, για παράδειγμα, εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των τραπεζών στο νησί, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα.

Το ΕU Οbserver, έπειτα από συστηματική έρευνα έχει εντοπίσει πάρα πολλές περιπτώσεις λογιστικών λαθών, αλλά και μη ηθικής χρήσης των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους αυτές οι εταιρείες, οι περισσότερεες δε εντοπίζονται στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πως δώδεκα περίπου πολύ μεγαλες εταιρείες συμβούλων έχουν διεισδύσει σχεδόν μονοπωλιακά στην Κοινοτική αγορά κι έχουν αποκτήσει  προνομιακή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X