ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται για το Κυπριακό

«Κρατήστε μας ενήμερους για τις εξελίξεις» διεμήνυσαν σε αντιπροσωπεία ΗΠA

Έντονο ενδιαφέρον εξέφρασαν τραπεζικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, σε μία περίοδο που τα οικονομικά και η χρηματοδότηση της λύσης αρχίζουν να συζητούνται όσο ποτέ.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στις ΗΠΑ όπου είχαν επαφές τόσο με εποπτικές Αρχές όσο και με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Όπως πληροφορείται η «Κ», το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι αμερικανικές τράπεζες για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα ήταν πρωτόγνωρο. Μάλιστα, ζήτησαν να έχουν συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος, ενώ φάνηκε από τα σχόλια των στελεχών τους πως ήταν αρκετά ενήμεροι γύρω από τις εξελίξεις.

Η χρηματοδότηση της λύσης, για την οποία υπολογίζεται να χρειαστεί ένα ποσό πέραν των 20 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί εν μέρει από δωρεές, αλλά εκτιμάται πως το μεγαλύτερο ποσό θα πρέπει να προέλθει από νέο δανεισμό ή κάποιας μορφής χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, πέραν των αμερικανικών, φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρώντας πως από τη στιγμή που πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα που θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι άλλων χωρών, δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει, άρα τα χρήματα που θα δανείσουν δεν θα τεθούν σε κίνδυνο. Βέβαια, ένα σημαντικό δέλεαρ για τους εν δυνάμει δανειστές θα ήταν να υπάρξει απομείωση του δημόσιου χρέους και στις δύο κοινότητες, αφού είναι αρκετά υψηλό για να αντέξει επιπρόσθετα τόσο μεγάλη αύξηση.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε πως έχει επισήμως ζητηθεί τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Διεθνή Τράπεζα, «με απώτερο στόχο την ετοιμασία τεχνικών μελετών προς υποστήριξη της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης σε ό,τι αφορά στις οικονομικές πτυχές της επανενωμένης Κύπρου». Οι εν λόγω μελέτες, όπως είπε, αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους ακόλουθους στόχους:

   Διασφάλιση της βιωσιμότητας της ενοποιημένης οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

   Εκτίμηση, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, του κόστους για το θέμα του περιουσιακού (επανεγκατάσταση, αποζημιώσεις, κ.τ.λ.), και

   Εξεύρεση πιθανών πηγών χρηματοδότησης των πτυχών της επιδιωκόμενης λύσης.

 

«Η προεργασία αυτή κρίνεται ως άκρως απαραίτητη για να γνωρίζουμε επιτέλους τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής πτυχής της λύσης και, αναλόγως των ευρημάτων, να μπορούμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα, αλλά να δούμε και πώς αντιμετωπίζονται υπεύθυνα» τόνισε.

 

Όπως έγραψε και η «Κ», οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων και αναμένεται σύντομα να ετοιμάσουν τη σχετική μελέτη, παρά το γεγονός πως τα δεδομένα στο ψευδοκράτος είναι άγνωστα και πιθανόν να μην αποδίδουν την πραγματική εικόνα.

Οι ανταποκρίτριες

Σημαντικό θέμα που συζητήθηκε έντονα με τις αμερικανικές Αρχές αφορούσε στις ανταποκρίτριες τράπεζες για συναλλαγές σε δολάριο. Όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ», τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία τάση για διακοπή συνεργασίας με κυπριακές τράπεζες όσον αφορά σε συναλλαγές σε δολάριο από ανταποκρίτριες τράπεζες. Αν και μέχρι σήμερα, δεν έκλεισαν οι γραμμές για κάποια από τις μεγάλες τράπεζες, εντούτοις η φυγή τραπεζικών κολοσσών από το νησί, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, προκαλεί ανησυχία. Σε τέτοιου είδους κινήσεις προχώρησαν τράπεζες όπως Citi, Bank of New York Mellon, Standard Chartered, Bank of America, JP Morgan, Deutsche Bank και HSBC. Φαίνεται επίσης πως τουλάχιστον μία μικρή κυπριακή τράπεζα σήμερα δεν έχει ανταποκρίτρια τράπεζα για δολάριο.

Το θέμα κρίνεται ως εξόχως σημαντικό ιδιαίτερα από τη στιγμή που προσλαμβάνει και πολιτική χροιά, αφού φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές παραινέσεις προς αμερικανικές τράπεζες να μην συνεργάζονται με κυπριακές τράπεζες. Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ βρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Συρίχας και οι CEO Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής John Patrick Hourican και Bert Pijls καταδεικνύει και τη σημασία του όλου θέματος. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες συνάντηση με τις εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ είχαν και πολιτειακοί αξιωματούχοι σε μία προσπάθεια να πείσουν για τις αλλαγές που έχει κάνει η Κύπρος σε θέματα διαφάνειας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το συγκεκριμένο ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν το πρώτο από μία σειρά «road show» που προγραμματίζουν από κοινού κρατικές Αρχές και ιδιωτικός τομέας σε μία προσπάθεια να πείσουν τόσο για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία όσο και για τη συμμόρφωση της χώρας με διεθνή πρότυπα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφιερώματα: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X