ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν είμαστε σοβαροί

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο, λίγο μετά τη διαρροή του απόρρητου εγγράφου από το Εθνικό Συμβούλιο. Και δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του. Διότι, αν ήμασταν σοβαροί, πρώτον, δεν θα διέρρεαν έγγραφα από το Εθνικό Συμβούλιο και ούτε θα έβλεπαν με τόση ευκολία το φως της δημοσιότητας. Και, δεύτερον, θα είχαμε την ικανότητα να αντιληφθούμε πως η επινόηση της ύπαρξης του Εθνικού Συμβουλίου το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να δίνει χώρο στους κομματικούς αρχηγούς να παίζουν, εις βάρος των πολιτών, το μικροκομματικό τους παιχνίδι. Και να συμπεριφέρονται λες και έχουν λάβει όλοι μαζί εντολή από το εκλογικό σώμα να διαχειριστούν το εθνικό μας θέμα.

«Πρόκειται για ένα κακοστημένο παιχνίδι του Προεδρικού που θυμίζει βυζαντινισμούς του χειρίστου είδους» δήλωσε το ΔΗΚΟ για τη διαρροή. Και αυτή είναι μία σοβαρή πολιτική θέση, την οποία εμείς πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά; Ή μήπως να επικεντρωθούμε στη δήλωση του κ. Περδίκη, ο οποίος μας υπαγόρευσε ότι «η πρόθεση των υπευθύνων αυτής της διαρροής είναι να ακυρώσουν τη διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης των πολιτικών αρχηγών στα έγγραφα των συνομιλιών»; Ή να δώσουμε, άραγε, περισσότερη σημασία στην εξίσου σοβαρή δήλωση της Συμμαχίας Πολιτών, ότι η «διαρροή αποσκοπεί στο να ακυρώσει την ουσιαστική ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε για την οργάνωση θεματικών συνεδριάσεων του Εθνικού»;

Σε ποια από όλες αυτές τις τόσο σοβαρές πολιτικές δηλώσεις να επικεντρωθεί ο άμοιρος πολίτης; Ή μήπως είναι καλύτερα αντί να αναλωθούμε στην ανούσια αντιπαλότητα των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, να θυμίσουμε πως για την ύπαρξη αυτού του σώματος ουδέποτε είχε κάποιο λόγο ο λαός. Και είναι τουλάχιστον φαιδρό να επικαλούνται όλοι αυτοί το συμφέρον του λαού για να στοιχειοθετήσουν τα όποια μικροκομματικά τους επιχειρήματα και για να καμουφλάρουν τις πραγματικές τους θέσεις και προθέσεις σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια επίλυσης.

Όταν δηλώνει το ΔΗΚΟ πως η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της στο Κυπριακό θέλουν τον λαό στο σκοτάδι, είναι πασιφανές πως πρόκειται για λαϊκισμό χειρίστου είδους και όχι για σοβαρή πολιτική θέση. Διότι προφανώς το ΔΗΚΟ στερείται της πολιτικής σοβαρότητας να αντιληφθεί πως αν το ίδιο και οποιοδήποτε άλλο κόμμα πιστεύει πως δεν ενημερώνεται σωστά ή πως υπάρχει σκοπιμότητα να μείνει στο σκοτάδι, αυτό δεν συνεπάγεται πως έτσι πρέπει να αισθάνονται και οι πολίτες. Το πιο πιθανόν είναι πως το ΔΗΚΟ αγνοεί κάτι πολύ σημαντικό. Πως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν εκλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες αυτόν τον συγκεκριμένο Πρόεδρο, γνωρίζοντας πολύ καλά τις θέσεις του στο Κυπριακό και εάν ενημερώνεται δεόντως το ΔΗΚΟ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει να «θίγει» τους πολίτες, ούτε και πρέπει να προτάσσεται ως υψίστης πολιτικής σημασίας, διότι επί της ουσίας δεν είναι. Και ο λόγος που δεν είναι, είναι γιατί εάν πραγματικά το ΔΗΚΟ και όποιο άλλο κόμμα αισθάνεται πως δεν ενημερώνεται και πως σκόπιμα μένει στο σκοτάδι, τότε υψίστης σημασίας είναι το ερώτημα πώς είναι δυνατόν χωρίς ενημέρωση να έχει τόσο έντονη άποψη και θέση για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό το ερώτημα εγείρει πολύ περισσότερες υποψίες και δυσπιστίες, παρά το από ποιον και γιατί διέρρευσε το έγγραφο. Το Εθνικό Συμβούλιο υποτίθεται πως είναι μόνο συμβουλευτικό σώμα. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν αποφασίζει αυτό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά ο εκλεγμένος από το εκλογικό σώμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας (εκτός κι αν έχουμε αλλάξει πολιτικό σύστημα και δεν το πήρα χαμπάρι). Άρα, αν δεν ενημερώνονται όσο θα ήθελαν οι κομματικοί αρχηγοί, τότε ας επιλύσουν το πρόβλημά τους με σοβαρότητα και προς όφελος της πορείας των διαπραγματεύσεων. Και το όφελος της πορείας είναι να μην αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη με πολιτικές θέσεις που στερούνται κάθε πολιτικής σοβαρότητας και ουσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση

X