ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:50
 

Οι «Πύλες της Κολάσεως»

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Η χώρα θέλει να γίνει κανονική. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θέλει να υπάρχουν δουλειές και μια σχετική ασφάλεια για το μέλλον. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό και θέλουν να ανοίξουν τις «Πύλες της Κολάσεως». Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν μας και –δυστυχώς– η αυτοκαταστροφή είναι συνήθεια οικεία σε εμάς τους Έλληνες. Δεν είμαστε όμως Σομαλία, δεν είμαστε Συρία. Δεν έχουμε μεταξύ μας εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές που να δικαιολογούν το μίσος και τον φανατισμό που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα απελπιστικά εύφλεκτο υπόστρωμα θυμού και απελπισίας. Οι έμποροι της τυφλής οργής και του άκρατου λαϊκισμού έχυσαν όση βενζίνη μπορούσαν για λίγες ψήφους ή λίγα likes.

Και άλλες χώρες πέρασαν κρίση και μνημόνια. Είχαν όμως ώριμες ελίτ και πολιτικούς.

Την ώρα λοιπόν που πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα είναι πολύ διχασμένη. Τεράστια είναι η ευθύνη των κυβερνώντων. Έκαναν τον διχασμό εργαλείο. Φανάτισαν και συνεχίζουν να φανατίζουν χωρίς όρια. Είναι βαθιά άρρωστο το φαινόμενο των συμπολιτών μας που βλέπουν τις εικόνες από τη βόμβα σε ένα κτίριο μέσου ενημέρωσης και γράφουν στο Facebook «καλά τους έκαναν». Αυτός είναι ο ορισμός του φασισμού, με την παραδοσιακή του μορφή. Εξίσου άρρωστο είναι το φαινόμενο όσων θέλουν αίμα γιατί θεωρούν προδοσία τις Πρέσπες.

Αυτή η Αριστερά που κυβερνά έκανε όμως και κάτι άλλο, μοιραίο. Με μεγάλο κόπο βάλαμε σε αυτό τον τόπο τους δαίμονες και τα φαντάσματα του Εμφυλίου εκεί όπου πρέπει, στη λήθη της ιστορικής μνήμης. Με άγαρμπο τρόπο τα ανέσυρε και τα έκανε και αυτά εργαλεία μικροπολιτικής. Ακούς συμπολίτες μας να μιλούν σαν να είμαστε στο 1944 και τρελαίνεσαι. Οποιος θέλει να «ξανα-ανεβάσει» το 2018 τα Δεκεμβριανά μπορεί να το κάνει στο ψυχιατρείο.

Η Ιστορία έχει σημασία και δεν πρέπει να παραχαραχθεί. Είναι όμως Ιστορία, δεν είναι άλλοθι για φανατισμένους, παλαβούς ή εκείνους που ονειρεύονται ότι συνεχίζουν τον αγώνα του Αρη ή κάποιας άλλης μυθικής ιστορικής φιγούρας.

Η σύγχρονη Ιστορία μάς δείχνει ότι μπορούμε εύκολα να εκτροχιασθούμε όταν μας πιάνει η αυτοκαταστροφική μας μανία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στις ράγες της Ευρώπης ακριβώς για να εμποδίσει την επανάληψη του τρικυμιώδους παρελθόντος. Οι ευρωπαϊκές ράγες δεν είναι όμως πια τόσο σταθερές και γερές.

Αυτός ο τόπος δεν πρέπει να πάει πίσω για να ξαναμπλέξει στις μυλόπετρες της Ιστορίας. Δεν πρέπει να πάει «νότια», να απομακρυνθεί δηλαδή πολιτισμικά από την Ευρώπη. Οι πολιτικοί μας, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, διανοούμενοι, όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να κλείσουν οι «Πύλες της Κολάσεως».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση

X