ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:04
 

#Jail #Fail

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Αρχικά σκέφτηκα να μιλήσω για την ανάγκη που έχουμε σαν κράτος να αποκτήσουμε νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας και μάλιστα μπήκα και στη διαδικασία να σκέφτομαι πιθανές τοποθεσίες, κάπου κεντρικά της Κύπρου. Κεντρικές Φυλακές πρέπει να είναι όχι μόνο οι κύριες φυλακές (όπως υπονοεί το όνομα) αλλά και στο μέσο του πουθενά. Όνομα και πράμα δηλαδή. Όχι να βρίσκεται στην καρδιά μιας αστικής οικιστικής περιοχής που αναδείξαμε και σε πανάκριβη. Μια ψιλοανωμαλιούλα μας χαρακτηρίζει πάντως.

Μετά είπα, κάτσε ρε πού πας; Δεν βλέπεις που όλοι περνάνε, κάνουν νιάου και φεύγουν, είτε διότι η ποινή τους ήταν χάδι ή επειδή τους τη χάρισαν; Άρα οι φυλακές περισσότερο είναι κάτι σαν διαμετακομιστικός σταθμός παρά σωφρονιστικό/ τιμωρητικό ίδρυμα. Αν δούμε και τις ανέσεις που κάποιοι απολαμβάνουν κατά τη διαμονή τους, τότε στην ουσία μάλλον κάμπινγκ περιορισμένων δραστηριοτήτων αναψυχής θέλουμε και όχι φυλακές. Και με αυτό σαν δεδομένο, δυνητικές υποψήφιες περιοχές είναι διαθέσιμες τόσο στα ορεινά, όσο και στα παραθαλάσσια. Μια avant-garde ιδέα είναι οι φυλακές να βρίσκονται πάνω σε μια μεταλλαγμένη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου 2-3 ναυτικά μίλια μέσα στην ΑΟΖ μας.

«Jailing on the Sea»! Πολύ πιασάρικο συμφωνείτε; Τότε ίσως όλοι θα ήθελαν να πάνε φυλακή μόνο και μόνο για να φλομώνουν το Instagramμε μοναδικά ενσταντανέ. Ιδιαίτερα η θάλασσα προσφέρεται καλύτερα, επειδή περιγράφει τα επιτεύγματά μας σε σωρεία καταστάσεων και δη απονομής δικαιοσύνης. Όμως τελικά το άφησα, μέχρι να φτιάξει η δικαιοσύνη και να αποκτήσει ένα Δέλτα κεφαλαίο.

Όμως αλήθεια, γιατί η περιοχή του Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία δεν φαίνεται να επηρεάζεται ποσώς από την παρουσία των Κεντρικών Φυλακών; Μιλώντας διαχρονικά με διάφορους παραδοσιακούς, νέους και wannabe κατοίκους της περιοχής βγαίνουν διάφορά συμπεράσματα. Θεωρείται σαν μια περιοχή αριστοκρατική, ένα status symbol. Χαρακτηρίζεται μεν από τα περισσότερα σε αριθμό διατηρητέα κτήρια κάποιου μεγέθους και από σχετικά μεγάλα οικόπεδα, αλλά δεν είναι δα ότι μπαίνεις σε μια συνοικία που εκπέμπει έντονα αυτό το στοιχείο σε συνοχή. Τα αξιόλογα διατηρητέα είναι διασκορπισμένα και είναι σύνηθες φαινόμενο να περιβάλλονται από παλιά κτήρια –ακόμη και κάποια πολυώροφα– άνευ αρχιτεκτονικής αξίας και κακοσυντηρημένα, που, αν με ρωτάτε, αφαιρούν από την αξία της περιοχής. Στο μεταξύ κτίστηκαν και πιο σύγχρονα αξιόλογα σπίτια, από νέους ανθρώπους, τα οποία συντηρούν τη φήμη και την αξία της περιοχής, αλλά ο αέρας αρχοντιάς που υποφώσκει περισσότερο είναι λόγω των παραδοσιακών οικογενειών που έζησαν ή ζουν εκεί από παλιά.

Είναι μια περιοχή που αγγίζει εύκολα το αστικό εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και άλλους παραπλήσιους Δήμους. Αυτό είναι αλήθεια. Τόσο γεωγραφικά όσο και οδικά. Παρόλο που σε ώρες αιχμής και δη με τα έργα υποδομής του Δήμου Λευκωσίας που δεν τελειώνουν και πολύ εύκολα, οι προσβάσεις από και προς την περιοχή επιβάλλουν υπομονή καμήλας. Είναι μια ήσυχη περιοχή. Όχι δεν οφείλεται στην αστυνόμευση λόγω των φυλακών, αλλά λόγω του ότι η διέλευση οχημάτων κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορά κατοίκους παρά διερχόμενους.

Εξαίρεση φυσικά αποτελούν οι λεωφόροι Αγίου Παύλου και Λουκή Ακρίτα, οι οποίες είναι λατρεμένες των αυτοκινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα διατηρητέα –άμα είναι διαθέσιμα προς αγορά– είναι ελκυστικά. Τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας, όσο και λόγω των φορολογικών κινήτρων που προσφέρουν. Αυτοί που επιζητούν κάτι τέτοιο, δεν έχει και πολλές άλλες περιοχές για να τα βρουν.

Η προσφορά τεμαχίων είναι εξαιρετικά περιορισμένη επειδή δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πωλητές. Αυτό διατηρεί ψηλά επίπεδα αξιών. Διαχρονικά υπάρχει η αντίληψη πως οι φυλακές θα μεταστεγαστούν σε κάποια άλλη περιοχή.

Συνεπώς αυτό ενδόμυχα αίρει τις όποιες ανασφάλειες ή ενδοιασμούς μπορεί να έχει κάποιος για να επιλέξει την εν λόγω περιοχή για να αποκτήσει την κατοικία του. Φυσικά, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και οι κάτοικοι έμαθαν να ζουν με αυτό. Μη σας πω ότι ισχύει και το Σύνδρομο της Στοκχόλμης! Για τους πιο πάνω λόγους, λοιπόν, η παρουσία των Κεντρικών Φυλακών δεν φαίνεται να επηρεάζει τις αξίες των ακινήτων στον Άγιο Ανδρέα, ούτε και τον πόθο κάποιων να μπουν εκεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X