ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Keep it simple, but not simpler...

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις την οποία χρησιμοποιώ συχνά είναι αυτή που είπε ο Αϊνστάιν όταν είχε δηλώσει, «...keep it simple, but not simpler...». Πιστεύω πως αυτή η νουθεσία θα πρέπει να βρει το δρόμο της σε όλους μας, αλλά θα σύστηνα ιδιαίτερα να μπει σαν σλόγκαν στον τοίχο πίσω από το κεφάλι του Προέδρου της Βουλής στην Αίθουσα της Ολομέλειας, έτσι ώστε να το βλέπουν όλοι την ώρα που συζητάνε νομοσχέδια και τροπολογίες πριν ψηφίσουν. Πέρασε που λέτε πριν λίγες μέρες η ρύθμιση ή η «ρύθμιση» (διαλέγετε και παίρνετε) των καταλυμάτων βραχείας κυρίως παραμονής μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου AirBnΒ. Η ρύθμιση ήταν αναγκαία επειδή ως ένα νέο φρούτο της σύγχρονης εποχής δημιούργησε μια νέα αγορά η οποία μας ήταν άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια, με την προσφορά να είναι εντελώς άτακτη. Δυνητικά το κάθε κατάλυμα μπορεί να είναι ενταγμένο σε τέτοιες πλατφόρμες και να ενοικιάζεται και ο κάθε ιδιοκτήτης να εισπράττει εισόδημα το οποίο περνά κάτω από τα ραντάρ της όποιας φορολόγησης.

Δεν είναι μόνο πρόβλημα φορολογικό, αλλά πρόβλημα που αγγίζει διάφορες άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα φάνηκε πως κάποιοι ιδιοκτήτες στην προσπάθεια τους να μεγιστοποιήσουν το εισόδημα τους, προέβησαν σε παράνομους διαχωρισμούς και μετατροπές υφιστάμενων μονάδων δημιουργώντας μικρότερες υπομονάδες. Δηλαδή, ένα τριάρι διαμέρισμα μπορεί να μετατράπηκε σε δύο «διαμερίσματα» του ενός υπνοδωματίου κλπ. Νοείται ότι αυτό είναι άκρως παράνομο επειδή εκτός του ότι δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές, τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας των ίδιων των χρηστών, αλλά και των περιοίκων. Άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με την πλήρη έλλειψη σεβασμού των κοινόκτητων οικοδομών ως περιουσιακό στοιχείο, αφού πολλοί χρήστες προκαλούν ζημιές είτε ηθελημένα ή από άγνοια σε πόρτες εισόδων, πόρτες πυρασφάλειας, ανελκυστήρες, αποχετεύσεις κλπ, αφού δεν λογοδοτούν σε κανένα ή δεν μένουν αρκετό καιρό για να ενημερωθούν. Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, άστε που οι ιδιοκτήτες σπάνια θα κάνουν μια σφαιρική ενημέρωση για το πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του υποστατικού αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Και μετά είναι και το θέμα οχληρίας που συχνά προκαλείται.

Τώρα θα μου πείτε, καλά είσαι δηλαδή αρνητικός για τέτοιου είδους ενοικιάσεις;

Σαφέστατα και όχι. Τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δημιουργείται εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και αυξάνει τις επιλογές. Εξάλλου πρέπει και η χώρα μας να ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς τάσεις. Δεν είναι όλοι που θέλουν ή αρέσκονται στο να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία. Ο τουρίστας άλλαξε και οφείλουμε σαν τουριστικός προορισμός να του παρέχουμε και αυτή την υπηρεσία. Και ενώ η αγορά από μόνη της θα ρυθμίσει ποια καταλύματα είναι πιο προτιμητέα από άλλα με αντανάκλαση στις προσφερόμενες τιμές ενοικίασης και στα reviews που το κάθε κατάλυμα λαμβάνει, το όλο σύστημα δεν μπορεί να είναι απορυθμισμένο και να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Βάσει λοιπόν της νέας νομοθεσίας φαίνεται να απαιτείται η απόκτηση αριθμού μητρώου (όπως η ταυτότητα μας ένα πράμα ή η κάρτα φιλάθλου...!) για το κάθε κατάλυμα το οποίο θα προσφέρεται προς βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτούς τους αριθμούς μητρώου θα τις χορηγεί το Υφυπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη. Καλό αυτό. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο χρόνια έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Ένα στοιχείο που πίνει νερό, είναι πως η αίτηση για εγγραφή στο μητρώο θα γίνεται μετά από υπεύθυνη δήλωση του αιτητή πως το κατάλυμα του κατέχει τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες και ότι τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Δεν έχω μελετήσει ακόμη το Νόμο, αλλά βλέπω πως κάτι τέτοιο είναι αόριστο, μην πω ανεφάρμοστο. Επίσης δεν διάβασα τίποτε για έλεγχο από κάποια αρμόδια αρχή αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει στην πραγματικότητα. Δηλαδή να πάρουμε κάποιο παράδειγμα:

Εκδόθηκε μια πολεοδομική άδεια για ανέγερση μιας πολυκατοικίας επτά διαμερισμάτων σε μια οικιστική περιοχή. Η πολυκατοικία ανεγέρθηκε σύμφωνα με αυτή την άδεια. Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου διαμερίσματος αποφασίζει να το διαθέσει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Κάνει την υπεύθυνη του δήλωση και φαίνεται εναρμονισμένος. Όμως είναι; Μια βραχυχρόνια μίσθωση αυστηρά ομιλούντες ξεφεύγει από τα αυστηρά πλαίσια της οικιστικής χρήσης και μεταπηδά σε κάτι άλλο: ας πούμε σε μια τουριστική χρήση. Κάποιος μάλιστα μπορεί να επικαλεστεί πως αυτό είναι επιχείρηση και άρα η χρήση είναι πλέον εμπορική. Δεν καταργούμε τις πολεοδομικές ζώνες τις οποίες κατά τ’ άλλα κοπτόμαστε να τηρήσουμε σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις;

Και ας δεχτούμε το επιχείρημα πως η χρήση θα εξακολουθήσει να είναι οικιστική άσχετα αν κάποιος μένει εκεί για μικρό ή μεγάλο διάστημα. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν προβαίνουν σε τέτοια χρήση δεν πρέπει να μπορούν να εκφράσουν άποψη για το αν δέχονται να μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα ξένοι στο κτήριο τους; Κανονικά θα έπρεπε και ο τρόπος είναι μέσω των διαχειριστικών τους επιτροπών. Αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επιβάλουν κάποια ασφαλιστικά μέτρα που να μην αφήνουν εκτεθειμένους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να απαιτήσουν ψηλότερα κοινόχρηστα τέλη λόγω της μεγαλύτερης χρήσης κάποιων κοινόχρηστων υπηρεσιών ή/και κάποια χρηματική εγγύηση για ζημιές. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν προνοείται και άρα το θέμα μένει ανοικτό. Μετά τι σημαίνει ασφάλεια και υγεία; Ας μας εξηγήσει κάποιος τι πραγματικά εννοείται και πως ελέγχεται η συμμόρφωση. Το παράδειγμα είναι απλό. Τι γίνεται αν έχει τις απαιτούμενες άδειες, αλλά έγινε παράνομη επέκταση του εσωτερικού του καταλύματος στα μπαλκόνια ή αλλού; Θεωρείται ότι έχει τις άδειες επειδή έχει τις αρχικές άδειες και δεν μας αφορούν μεταγενέστερες παράνομες τροποποιήσεις; Είπαμε να απλοποιούμε τις νομοθεσίες αφού ούτε και οι περίπλοκες βοηθάνε. Αλλά όχι να τις κάνουμε τόσο απλές που τελικά να είναι ως να μην υπάρχουν. Τροφή για σκέψη...

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, CEO, APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X