ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγαπητέ κ. Ακιντζί

Ας πούμε σήμερα μόνο αλήθειες! Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εξ όσων γνωρίζω, το τελευταίο διάστημα κινούνται σε ρυθμούς αισιόδοξης χελώνας. Τώρα διατείνεστε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ενόψει βουλευτικών εκλογών δεν συζητεί τα σοβαρά ζητήματα και όχι επειδή, όπως λέει, υπάρχουν σοβαρά θέματα επί των οποίων πρέπει να τοποθετηθεί η Άγκυρα, η οποία διακηρύττει ότι στο Κυπριακό εσείς κάνετε κουμάντο.

Δέχομαι, χάριν καλής θελήσεως, ότι ο κ. Αναστασιάδης «πάγωσε» την όποια καλή θέληση έχει, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, όμως, τίποτα δεν σας εμποδίζει, αφού έχετε δύο μήνες καιρό, να εξαντλήσετε όλη την καλή σας θέληση στο μέγιστο των προβλημάτων του απλού πονεμένου κόσμου της τραγικής μας πατρίδας. Στο ζήτημα των αγνοουμένων. Την Πέμπτη, το μέλος της ε/κ πλευράς κ. Νέστορος υπέβαλε στη ΔΕΑ έγγραφο για περίληψη στους χώρους ανασκαφής ομαδικού τάφου 100 περίπου αγνοουμένων, που υπέδειξε Τουρκοκύπριος μάρτυρας στην εφημερίδα «Πολίτης».

Η ΔΕΑ λέει πως θα μελετήσει το ζήτημα και θα αποφανθεί. Να αποφανθεί τι και πότε; Από ό,τι καλά γνωρίζω, η δουλειά της ΔΕΑ έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που όπως ξέρετε, έκανε εκταφή στους ομαδικούς τάφους Μαράθας -Αλόα. Εκεί που είναι θαμμένα τα τραγικά θύματα ενός εγκλήματος πολέμου, για το οποίο έγραψα πριν από πολλά χρόνια, που διέπραξαν εναντίον 126 ανυπεράσπιστων Τ/κ γυναικόπαιδων, άνανδροι φονιάδες της ΕΟΚΑ Β΄, στις 14/8/1974. Θύματα που αναγνωρίστηκαν και ετάφησαν λίγες μέρες μετά και στα μνημεία των δύο ομαδικών τάφων αναγράφονταν τα ονόματα και οι ηλικίες τους.

Τώρα στον δρόμο Αφάνειας-Άσσιας, σε χώρο περιφραγμένο μήκους 370 μέτρων και πλάτους 160 μέτρων, απέναντι από στρατόπεδο, σύμφωνα με τον Τ/κ μάρτυρα, βρίσκονται τα οστά περίπου 100 Ε/κ αγνοουμένων που, είμαι σίγουρος, μετακινήθηκαν από εκεί που ήταν θαμμένα, γιατί κι εκείνοι οι δολοφονηθέντες υπήρξαν τραγικά θύματα εγκλήματος πολέμου, αφού εκτελέστηκαν ενώ ήσαν αιχμάλωτοι. Γι’ αυτό μετακίνησαν τα οστά τους από το Ορνίθι και γι’ αυτό τα έθαψαν ξανά, καθόλου τυχαία εκτιμώ, απέναντι από στρατόπεδο. Τους αγνοουμένους της Άσσιας τους ξέρω έναν προς έναν. Αυτό ίσως να το πεις και δημοσιογραφική διαστροφή.

Ξέρω όμως και πολλούς από τους συγγενείς τους, που άμα κοιτάξεις στα υγρά τους μάτια, θα νιώσεις την αγωνία του θανάτου να παγώνει τα δικά σου. Θέλω απλά να γνωρίσεις τη φίλη μου τη Μελίνα ή τον συμμαθητή μου τον Χάρη, να σου πουν πόσο δύσκολο είναι να σου δίνουν για να θάψεις τρία ή τέσσερα μικρά κοκαλάκια αντί του λειψάνου του πατέρα ή του παππού σου. Στα 42 χρόνια αγωνίας, να σου φορτώνουν και μία ανυπόφορη συνειδησιακή δοκιμασία. Αφού, λοιπόν, με τον Νίκο Αναστασιάδη κάνετε κουμάντο σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα του Κυπριακού, σηκώστε τα μανίκια πάνω κι από αύριο πάρτε τα τρία μέλη της ΔΕΑ κι όσους αρχαιολόγους και εκσκαφείς χρειάζονται και εξαντλήστε όλη την καλή σας θέληση στον τάφο των 100 αδικοσκοτωμένων.

Θα σας χειροκροτήσει όλη η Κύπρος, ίσως και η τελούσα σε εθελούσια αφασία Ενωμένη Ευρώπη. Διότι, αγαπητέ μου φίλε Μουσταφά, μόνο η αλήθεια σώζει και για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να καθαρίσει εκείνος ο αποκρουστικός λεκές από αίμα που στέκει ανάμεσα στις ζωές των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων μας.

X