ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λες και δεν πέρασαν 42 χρόνια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσία χιλίων και πλέον Αμμοχωστιανών στην κατεχόμενη πόλη ανήμερα των Θεοφανίων κατέδειξε αυτό που είναι ορατό στους νεότερους από το 2004 και εντεύθεν: την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούν οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες με την πόλη τους.

Μια σχέση, που ήταν ευδιάκριτη ακόμα και για όσους δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πόλη. Από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα, κάθε θρησκευτικό ή κοινωνικό γεγονός είναι μόνο η αφορμή για τους χιλιάδες Αμμοχωστιανούς να δείξουν ότι τα 42 χρόνια δεν αλλοίωσαν τον πόθο τους να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Ο πόθος αυτός πέρασε στις επόμενες γενιές, που δεν έζησαν τη λάμψη της κατεχόμενης πόλης. Την περασμένη Τετάρτη, το μόνο που θύμιζε την κατοχή στην παραλία της Γλώσσας ήταν το συρματόπλεγμα και τα ερειπωμένα κτήρια.

Η θάλασσα της Αμμοχώστου είχε πλημμυρίσει από ελληνικές φωνές. Παντού υπήρχαν πρόσωπα χαρούμενα, γεμάτα ελπίδα. Όπου και να πήγαινες άκουγες ιστορίες από την προ του 1974 εποχή. Η Αμμόχωστος είναι μια πονεμένη ιστορία, όπως η Κερύνεια, η Μόρφου και όλες οι κατεχόμενες περιοχές.

Η Αμμόχωστος, όμως, για τους κατοίκους της βγάζει περισσότερη πίκρα, ένεκα του τρόπου που «πατήθηκε» από τους Τούρκους εισβολείς. Ο τρόπος με τον οποίο οι Αμμοχωστιανοί δείχνουν την αγάπη τους για την πόλη τους ουδόλως επισκιάζει τον πόθο κάθε πρόσφυγα για επιστροφή.

Η Αμμόχωστος είναι ένα κομμάτι της κατοχής, δεν είναι όμως το μοναδικό. Την ίδια αγωνία βιώνουν οι Κερυνειώτες, οι Μορφίτες, όλοι όσοι ζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά που κάνει την περίπτωση της πόλης του Ευαγόρα να φαίνεται διαφορετική: Η λύση του πολιτικού προβλήματος θα είναι η αρχή της επιστροφής για χιλιάδες Αμμοχωστιανούς στη βουβή πόλη τους.

Τα ερειπωμένα κτήρια θα πάρουν και πάλι ζωή, η πόλη θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Δεν είμαι σίγουρος αν κάτι ανάλογο θα συμβεί στις υπόλοιπες περιοχές που θα επιστραφούν. Αν ληφθούν υπόψη, μάλιστα, τα αποτελέσματα ερευνών.

Η μέρα των Θεοφανίων στην Αμμόχωστο επιβεβαιώνει αυτό το οποίο λέγεται κατά κόρον: ότι στο Κυπριακό υπάρχει μια πόρτα ευκαιρίας. Η παρουσία Τ/Κ στην παραλία της Γλώσσας, αλλά και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, ουδόλως λειτούργησε αρνητικά για τους εκατοντάδες Ε/Κ για τους εορτασμούς των Φώτων.

Κυπριακό δεν είναι μόνο η Αμμόχωστος, παρά τα όσα λέγονται και από επίσημα χείλη. Οι Αμμοχωστιανοί, όμως, με τον πόθο τους για επιστροφή, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα μέλλον για αυτόν τον τόπο.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X