ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξω πάμε καλά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη στα τρία χρόνια εξουσίας μπορεί να έχει αποκτήσει αρκετούς επικριτές. Στο Κυπριακό στα θέματα οικονομίας αλλά και σε  επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας όμως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει να επιδείξει έργο. Η Λευκωσία σε θέματα που σχετίζονται με γεωστρατηγικά ζητήματα  κατάφερε να πάρει αρκετούς πόντους χτίζοντας συμμαχίες και δίνοντας μια νέα διάσταση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Η παρουσία του Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών  άφησε πίσω την τετριμμένη ξεπερασμένη και μίζερη σε πολλές περιπτώσεις τακτική του μικρού παιδιού που αντί να διεκδικεί διαρκώς κλαψούριζε περιμένοντας να το λυπηθούν. 

Η εποχή της παθητικής στάσης και σε πολλές περιπτώσεις ανούσιας ουδετερότητας για την κυπριακή διπλωματία φαίνεται να έχει παρέλθει. Η εμμονή του τουρκικού διπλωματικού δακτύλου που την είχε στην αφάνεια ξεπεράσθηκε. Η κυπριακή διπλωματία αργά αλλά μεθοδικά κατάφερε και έχτισε ένα νέο προφίλ. Διεκδίκησε και πέτυχε ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή τόσο στα Ευρωπαϊκά πλαίσια όσο και ευρύτερα. Η πρώτη κρίση στην Συρία  έφερε την Κύπρο σε πλεονεκτική θέση και στο πλευρό της δύσης. Η συμβολή της Δημοκρατίας στο πλευρό της δυτικής συμμαχίας ήταν ουσιαστική και αναγνωρίσθηκε και στο παρασκήνιο αλλά και δημοσίως. Η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο της Εθνικής Φρουράς με τις δυτικές δυνάμεις ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Λευκωσία σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Στα ενεργειακά οι κινήσεις της κυβέρνησης μπορεί να μην έχουν φθάσει στο διά ταύτα που είναι η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αλλά απέφεραν πολλαπλά οφέλη κυρίως  δίνοντας μια νέα πνοή στις γεωστρατηγικές φιλοδοξίες. Οι δυο στρατηγικοί πόλοι  με επίκεντρο την ενέργεια που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρουν και την υπογραφή της κυπριακής διπλωματίας.  Δυο τριμερείς συνεργασίες με χώρες βασικούς παίχτες στην περιοχή δεν είναι μικρή υπόθεση, κρατούν την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίκεντρο των εξελίξεων με μια σημαντική θέση στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής. Η χθεσινή σύναξη στο Προεδρικό κατέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ χωρών της περιοχής όπως του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου.

Η προοπτική διεύρυνσης των συμμαχιών που έχουν κτιστεί έτσι όπως εκφράσθηκε από τους  ηγέτες Κύπρου Ελλάδας και Ισραήλ θα ενισχύσει το κλίμα πολιτικής σταθερότητας αλλά και οικονομικής συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Στο περιβάλλον που βρίσκεται υπό διαμόρφωση ρόλο και θέση έχει και η Τουρκία αρκεί να εγκαταλείψει την σωβινιστική συμπεριφορά της. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση η Τουρκία  να καταλάβει μια θέση στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην περιοχή. Έως ότου η Άγκυρα θα έχει στην προμετωπίδα τις νέο-Οθωμανικές επιδιώξεις της θα βρίσκεται απομονωμένη και σε διαρκεί ένταση με χώρες της περιοχής. 

tomarasa@kathimerini.com.cy
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X