ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντίληψη υπάρχει. Θέληση...;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δίωρη περίπου ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα του Κοινοβουλίου έδωσε μία εικόνα για το πού βρίσκεται το Κυπριακό και ο διεξαγόμενος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων διάλογος. Οι πολίτες ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τα όσα έχουν διαμειφθεί από τότε που ο Νίκος Αναστασιάδης έχει την ευθύνη των συνομιλιών. Ως ένας απλός πολίτης που παρακολούθησε την ενημέρωση του Προέδρου μπορώ να πω ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν πειστικός. Η αίσθηση που έδωσε στους πολίτες κινείτο στη λογική του μέτρου, που συνήθως είναι και η πραγματικότητα. Ούτε υπεραισιοδοξία ούτε και απογοήτευση.

Υπάρχει συναντίληψη, η οποία στα αυτιά τα δικά μου μπορεί να μετατραπεί σε συμφωνία. Υπάρχει ένα καλό κλίμα το οποίο μπορεί να αποφέρει κάτι διαφορετικό. Ο Πρόεδρος ορθά φρέσκαρε τη μνήμη όλων μας για τη βάση λύσης του Κυπριακού. Ορθά θύμισε τη στάση των προκατόχων του επί του θέματος για να καταδείξει αυτό που είναι η πραγματικότητα και που ο Μακάριος χαρακτήρισε οδυνηρό συμβιβασμό της ε/κ πλευράς. Δεν θα επικεντρωθώ στα όσα άλλα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα σταθώ στο θέμα της συναντίληψης. Ακόμα και σε «καυτές» πτυχές του προβλήματος, είπε, υπάρχει συναντίληψη. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η συναντίληψη μετουσιώνεται σε συμφωνία, το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί; Νομίζω πως όχι.

Το 2004 δεν είναι τόσο μακριά. Δεν ήταν μόνο το δάκρυ του Τάσσου Παπαδόπουλου που εκτόξευσε το ΟΧΙ στο 75,83%. Δεν ήταν μόνο οι ανησυχίες για τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία παρεμπιπτόντως όταν έπρεπε δεν τα διαπραγματευτήκαμε. Εκτός των όσων επικαλούμαστε για την άρνησή μας, φάνηκε τότε ότι η προοπτική της επανένωσης ξέμεινε από καύσιμα μέσα στον κόσμο. Η θέληση για λύση όταν ήλθε το διά ταύτα παρέμεινε ένα κενό σύνθημα. Και δεν εννοώ μόνο τη θέληση των πολιτών. Πρώτιστα οι πολιτικοί ταγοί μας έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν ένα κοινό κράτος, το οποίο υπάρχει μόνο στα χαρτιά και λειτουργεί με το δίκαιο της ανάγκης. Καλή η συναντίληψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων με προοπτικές συμφωνίας, καλά τα όσα μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για να λυθεί το Κυπριακό, δεν φθάνει μόνο η συναντίληψη. Πρέπει να υπάρχει και θέληση όχι μόνο στην κορυφή, αλλά και στη βάση. Η βάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Η πραγματικότητα επί της οποίας θα κληθεί να αποφασίσει δεν θα είναι τραγικά διαφορετική από αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής. Λύση χωρίς Τ/κ δεν υπάρχει. Λύση με επιστροφή στην προ του '74 εποχή, δεν υπάρχει. Τότε υπήρχαν δύο κοινότητες, αύριο θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες.

Με βάση τα όσα άκουσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές η Κύπρος να πάρει τη δεύτερη ευκαιρία που δικαιούται. Θα ολοκληρώσω τις σκέψεις μου με μία ατάκα από την ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα», «Όταν πας σε έναν νέο τόπο, δεν μιλάς για τον παλιό που άφησες». Όταν αποφασίσεις να φύγεις, δεν κοιτάς πίσω.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X