ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κατάρρευση των ειδώλων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η οικειοθελής μετακίνηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην Αγία Παρασκευή θα αποδειχθεί το προσωπικό της Βατερλώ. Το μοιραίο σφάλμα από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς, όσο μελετημένα και αν έχει χαράξει την προσωπική διαδρομή του. Η νυν διοικήτρια για 15 χρόνια αργά και μεθοδικά έχτισε ένα δημόσιο προφίλ, το όποιο όχι μόνο δεν τσαλακώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, αλλά έγινε συνώνυμο της πάταξης κάθε είδους λαμογιάς και διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Οι ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και κάθε εμφάνισή της στην βουλή τραβούσε σαν μαγνήτη τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο.

Η εικόνα που συνόδευε την «σιδηρά κυρία» της Ελεγκτικής, ήταν κάτι σαν αυτή του Ρομπέν των Δασών για τους φτωχούς. 15 ολόκληρα χρόνια η κ. Γιωρκάτζη έλεγχε χωρίς να ελέγχεται. Χρειάσθηκαν μόνο δυο χρόνια μακριά από τον τέταρτο όροφο της Ελεγκτικής για να ξεκινήσει η αποδόμηση ενός προφίλ, το οποίο, όπως φαίνεται, στηριζόταν σε ξύλινα πόδια και στα μιντιακά δεκανίκια που της είχαν προσφερθεί. Όταν εγκατέλειψε την Ελεγκτική Υπηρεσία προς χάρη του θρόνου της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίσθηκαν οι πρώτες ρωγμές και οι πρώτοι ψίθυροι που αμφισβητούσαν την εικόνα και το έργο της πρώην Ελέγκτριας.

Δεν είναι μόνο το κτίριο της υπηρεσίας που βρίσκεται υπό ποινικό ξεσκόνισμα, δεν είναι μόνο οι ισχυρισμοί για τον ρόλο της στην αγορά των 5 ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και Αστυνομίας. Είναι και άλλες υποθέσεις που εάν δεν προκύψει κάποιο αόρατο χέρι, είναι έτοιμες να ανέβουν στον αφρό της επικαιρότητας. Όπως φαίνεται για 15 χρόνια η κ. Γιωρκάτζη είχε σφραγίσει τις χαραμάδες και είχε στεγανοποιήσει, από πλευράς διαρροών, την Ελεγκτική Υπηρεσία. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι οι μέρες και τα έργα της ως Ελέγκτριας, όπως λέγεται, θα είναι η επόμενη μεγάλη βόμβα που θα σκάσει;

Η ιστορία με τις ντουζιέρες στον τέταρτο όροφο του κτιρίου είναι γνωστή. Εντός της Υπηρεσίας έχει καταστεί ανέκδοτο. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι ποιος πλήρωσε τις απαιτήσεις για ατομικές υποδομές υγιεινής στο γραφείο της τέως Ελέγκτριας. Γιατί κάποιος πλήρωσε και αυτός δεν είναι τα κρατικά ταμεία. Υπάρχουν και άλλα «ανέκδοτα» εντός της υπηρεσίας. Υπάρχουν όμως και σοβαρές υποθέσεις που ποτέ δεν είδαν το φώς. Κάποιες από αυτές είναι έτοιμες να σκάσουν όπως έγινε με τα ελικόπτερα. Η κ. Γιωρκάτζη στη θέση όσων έλεγχε μέχρι πριν από δυο χρόνια θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις, πώς π.χ επέτρεψε η αστυνομία να πληρώσει μερικά εκατομμύρια παραπάνω από την Εθνική Φρουρά για τα ίδια ελικόπτερα που αγοράσθηκαν.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έπεσε θύμα του ίδιου της του εαυτού και του μικντιακού πάρε δώσε που της έχτισε την δημόσια εικόνα της άτεγκτης και ασυμβίβαστης με παντός είδους κατεστημένα. Άσχετα αν τώρα τα στόματα που έχουν ανοίξει στην Ελεγκτική Υπηρεσίας λένε ότι ουδέποτε η τέως Ελέγκτρια συγκρούστηκε με τα κατεστημένα και τα μεγάλα ψάρια. Ό,τι κατάφερε να κτίσει σε 15 χρόνια η κ. Γιωρκάτζη, αποδομείται μέσα σε δυο χρόνια. Το είχα γράψει από αυτή την στήλη και το επαναλαμβάνω. «Άλλο Ελέγκτρια και άλλο ΔιοιΚήΤρια»

tomaras@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση