ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάμε κάλπη την Κυριακή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η προεκλογική περίοδος ρίχνει αυλαία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Οι υποψήφιοι και οι συν αυτοίς θα περάσουν ένα χαλαρό Σάββατο και την Κυριακή από νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει ο «Γολγοθάς». Οι πρόνοιες της νομοθεσίας είναι σίγουρο ότι δεν θα αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιους, οι οποίοι ανήμερα των εκλογών θα τα δώσουν όλα.

Τα κινητά θα πάρουν φωτιά σε μία τελευταία προσπάθεια να πάνε στην κάλπη όσο το δυνατόν περισσότεροι. Η αγωνία των κομμάτων θα κρατήσει μέχρι να ανακοινωθούν οι δημοσκοπήσεις εξόδου από κάποια κανάλια. Οι υποψήφιοι των κομμάτων θα το ξενυχτήσουν.

Κάποιοι ίσως και να ξημερωθούν. Παρά ταύτα, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι από την ώρα που θα ανοίξουν μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, αυτό το χρονικό διάστημα ανήκει στους πολίτες.

Είναι οι μόνοι που δεν θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ασχέτως κομματικής ταυτότητας. Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κυριακή ανήκει αποκλειστικά στους ενεργούς πολίτες. Είναι γιορτή της δημοκρατίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται και έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Βεβαίως, το βασικό ζητούμενο είναι η έκφραση άποψης, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρισθεί και το συνολικό πακέτο, πριν και μετά από την έκφραση ψήφου. Εντάξει, είπαμε ότι γίναμε Ευρωπαίοι, αλλά να κρατήσουμε και τη φολκλόρ ατμόσφαιρα της Κυριακής των εκλογών.

Μπορεί να συνδυαστεί με ουκ ολίγες άλλες χαλαρές δραστηριότητες. Όπως και να αντικρίζει κάποιος την ερχόμενη Κυριακή, με όποιο τρόπο και αν επιλέξει να ασκήσει το δικαίωμά του ως πολίτης, με ή χωρίς άλλες δραστηριότητες, ένα είναι το βέβαιο.

Την Κυριακή ενεργός πολίτης είναι εκείνος που συμμετέχει. Καλά τα κοινωνικά δίκτυα καλή και η δημόσια αντιπαράθεση, αλλά εκλογές μέσω Facebook και Tweeter δεν γίνονται. Ο ενεργός πολίτης των κοινωνικών δικτύων την Κυριακή θα πρέπει να πάει στην κάλπη. Η προσέλευση είναι υποχρέωση, η επιλογή είναι δύναμη. Η αποχή δεν είναι τρόπος έκφρασης δυσαρέσκειας.

Δεν είναι τρόπος τιμωρίας των κομμάτων. Η αποχή ενδεχομένως να αποτελέσει σωσίβιο για κάποια από αυτά. Υπάρχουν οκτώ κόμματα και ουκ ολίγοι υποψήφιοι. Σε όποιον χώρο και αν ανήκετε, πολιτικά, ψηφίστε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και μυαλά.

Γυρίστε την πλάτη σε όσους σας θυμήθηκαν ξαφνικά, σας χτυπούν φιλικά τον ώμο και κυρίως σε όσους σας τάζουν τον ουρανό με τ’ άστρα. Με τη δύναμη που δίνει η ψήφος μπορείτε να βάλετε ένα τέλος στη νοσηρή αντίληψη της κουμπαροκρατίας.

Η κοινωνία απαιτεί αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από εμάς τους ιδίους. Η Bουλή είναι και αυτή ο καθρέφτης της κοινωνίας. Την Κυριακή οι πολίτες έχουν μία ευκαιρία για να κάνουν τη νέα Βουλή καλύτερη από την προηγούμενη.

Να στείλουν στα έδρανα εκπροσώπους που δεν θα τους ξεχάσουν από τις έξι το απόγευμα της Κυριακής. Όταν θα πάτε στην κάλπη, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η επόμενη ευκαιρία που θα σας δοθεί θα είναι μετά από πέντε χρόνια. Με το χέρι στην καρδιά και με καθαρό μυαλό, καλή ψήφο.

tomarasa@kathimerini.com.cy

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X