ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χτυπάνε καμπάνες, ακούει κανείς;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ευτυχώς που καήκανε μόνο 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος. Ευτυχώς που δεν μας βρήκανε τα χειρότερα. Τώρα που η φωτιά «έσβησε», όλοι λένε ευτυχώς που η καταστροφή δεν πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας. Όμως με μαθηματική ακρίβεια και αν δεν αλλάξουν μυαλά οι αρμόδιοι, ό,τι δεν μας συνέβη σήμερα θα το βρούμε μπροστά μας αύριο. Μία φωτιά που θα μπορούσε να είχε καταπολεμηθεί άμα τη προκλήσει της, αφέθηκε για να μετατρέψει ένα καταπράσινο τοπίο σε σεληνιακό. Η φωτιά έσβησε παίρνοντας για λάφυρο δύο ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην περιβαλλοντική ισορροπία όχι μόνο στην Ευρύχου, αλλά και στις γύρω περιοχές.

Οι πληγές της πυρκαγιάς δεν επουλώνονται με φανφάρες και βαρύγδουπες εξαγγελίες, ειδικά αν οι πληροφορίες για το πώς εξαπλώθηκε η πυρκαγιά ευσταθούν. Τέσσερις μέρες μαινόταν η πυρκαγιά, παρά τους τόνους νερού και επιβραδυντικού υγρού που ρίχθηκαν από τα 17 πτητικά μέσα. Και να λέμε και ευχαριστώ που δεν επεκτάθηκε προς την πλευρά του Τροόδους. Ευθύνες υπάρχουν, εάν θα αποδοθούν δεν είμαι σίγουρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά μιας πυρκαγιάς του μεγέθους της τελευταίας. Η πρώτη που θυμάμαι ήταν αυτή της Βαβατσινιάς και μετά του Σαϊττά. Ανυπολόγιστη η καταστροφή και στις δύο. Ό,τι ευθύνες αποδόθηκαν σε αυτές, άλλες τόσες θα αποδοθούν και στην τελευταία. Η αποκατάσταση της καμένης γης αποτελεί υποχρέωση του κράτους, του οποίου στις ευθύνες είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Από το περασμένο Σάββατο που ξέσπασε η πυρκαγιά, οι αρμόδιοι έκαναν όλα όσα έπρεπε να πράξουν; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Υπάρχουν ευθύνες σε συγκεκριμένα κρατικά Τμήματα και πρόσωπα. Μπορεί να απαντήσει κάποιος αρμόδιος πώς η φωτιά αφέθηκε να προκαλέσει αυτή την τεράστια καταστροφή; Ποιος αρμόδιος έχει πάρει εντολές να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες;

Ευθύνες υπάρχουν για αυτόν ή αυτούς που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ευθύνες υπάρχουν γιατί αφέθηκε να προχωρήσει, ευθύνες υπάρχουν για το πώς δύο πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους και ένα τρίτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Εξίσου ποινικές ευθύνες προκύπτουν και για την περιβαλλοντική καταστροφή που ισοδυναμεί με απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις των αρμοδίων, ευθύνες αυτού του είδους δεν θα διερευνηθούν, ασχέτως αν κάποιοι από τα κρατικά τμήματα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και δεν την έκαναν, γιατί δυστυχώς η ευθυνοφοβία κυριαρχεί στον κρατικό τομέα. Οι διαστάσεις που πήρε η πυρκαγιά στην Ευρύχου οφείλεται στην ευθυνοφοβία.

Και ο νοών νοείτω.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση