ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν ιδρώνει το αυτί των ΟΗΕδων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τον Ιούνιο του 2015 ζητήσαμε απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα, σχετικά με τη δράση της ερευνητικής δύναμης που χρησιμοποιεί ως βάση το παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αφορμή υπήρξε η δραστηριότητα ενός ελικοπτέρου των Ηνωμένων Εθνών σε κοντινό ύψος και πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Απαντήσεις δεν πήραμε, πλην όμως στη συνέχεια ελαχιστοποιήθηκε η δραστηριότητα από αέρος. Έναν χρόνο μετά, τα Η.Ε. ξεκίνησαν και πάλι το γνωστό για αυτούς τροπάριο. Οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας σηκώνουν το ελικόπτερό τους, το οποίο αλωνίζει στην περιοχή, αδιαφορώντας παντελώς για τα όποια σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από τις χαμηλές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Αναδημοσιεύω το άρθρο εκεί, μπας και κάποιος αρμόδιος της Δημοκρατίας συγκινηθεί και δώσει απαντήσεις και κυρίως περιορίσει τα σούρτα-φέρτα των ΟΗΕδων πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων των περιοχών.

Ματαφιάς που τους χρειάζεται.. (11/06/2015)
Ο Δημήτριος Ματαφιάς στην Κύπρο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις. Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος αγάπησε όσο κανείς αυτό τον τόπο. Ως Έλληνας αξιωματικός υπηρέτησε στο νησί και απέδειξε την αγάπη του ακόμα και μετά θάνατον.

Θυμήθηκα τον στρατηγό Ματαφιά από ένα γεγονός το οποίο βιώνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα όσοι κατοικούν σε κοντινή απόσταση από το παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Τον Ματαφιά ακόμα και εν ζωή τον ακολουθούσαν ιστορίες που δεν είχαν καμία σχέση με τις τετριμμένες ιστορίες στρατιωτικών. Μια από αυτές που έχω ακούσει είχε να κάνει με την δράση των Βρετανών στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή.

Τότε με βάση τα όσα κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα, ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων πετούσε πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΚ ή της ΕΦ. Ο Ταγματάρχης τότε, ο Ματαφιάς προειδοποίησε τους Βρετανούς να σταματήσουν τις πτήσεις.

Όταν οι Άγγλοι δεν έλαβαν σοβαρό υπόψη τις προειδοποιήσεις, ο Ματιάφας σε μια πτήση του Βρετανικού ελικοπτέρου επιχείρησε να το καταρρίψει.Ενέργεια που έκοψε μαχαίρι τις βόλτες των Βρετανών από αέρος.

Ακόμα και αν το συγκεκριμένο αφήγημα περιέχει μια δυνατή δόση υπερβολής, έχει αξία ως προς την ουσία και όχι ως προς την αντίδραση. Καταδεικνύει ότι στον τόπο αυτό κάποιοι λειτουργούσαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

Και επανέρχομαι στο σήμερα. Τις πολύωρες πτήσεις ενός ελικοπτέρου που απογειώνεται από το ελικοδρόμιο την Ηνωμένων Εθνών εντός του παλαιού αεροδρομίου και χωρίς ίχνος υπερβολής σηκώνει στο πόδι όλες τις περιοχές πέριξ αυτού. Μπορεί κάποιος από το συντεταγμένο κράτος που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία να ενημερώσει όλους αυτούς που φυλάνε «γερμανικό» νούμερο κάθε βράδυ που οι Οϋέδες κάνουν βόλτες με το ελικόπτερο;

Μην μπείτε στο κόπο να αναζητήσετε απαντήσεις. Ουδείς γνωρίζει για τις πτήσεις του ελικοπτέρου. Ο υπογράφων απηύθυνε το συγκεκριμένο ερώτημα σε κάποιο αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Και η απάντηση που πήρε ήταν ένα απορημένο βλέμμα. Ο ίδιος μου είπε ότι καμία υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν γνωρίζει για τις εκνευριστικές πτήσεις του ελικοπτέρου μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα. Και αυτό δεν συμβαίνει μια φορά κάθε τόσο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπως και την Τετάρτη τα μεσάνυχτα το ελικόπτερο κάνει συνεχείς κύκλους πάνω από τις περιοχές πέριξ του αεροδρομίου Λευκωσίας με τον προβολέα του να φωτίζει τις αυλές των σπιτιών. Η αστυνομία που ρωτήθηκε αγνοούσε το περιστατικό. Το Κέντρο Εναέριας Κυκλοφορίας γνωρίζει;

Τα ΗΕ ενημέρωσαν τα αρμόδια όργανα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας; Υποβάλλουν σχέδια πτήσης; Παίρνουν άδεια; Και αν ναι, μπορεί να μας πει κάποιος από αυτούς που ενδεχομένως του την έδωσαν πόσο πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας ένα ελικόπτερο να πετά πάνω από κατοικημένες περιοχές για πάνω από τέσσερις ώρες;

Οι αρμόδιες αρχές της κυρίαρχου κράτους έψαξαν να δουν, γιατί ένα ελικόπτερο πετά πάνω από σπίτια με αναμμένο το προβολέα του παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των πολιτών; Τα ΗΕ τελικά στην Κύπρο τι είναι Κράτος εν Κράτει; Δίνουν κάπου λογαριασμό;

Νομίζω ότι καμία αρμόδια αρχή ή αρμόδιος θα δώσει απαντήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι 55 χρόνια μετά την ανεξαρτησία αυτό το κυρίαρχο κράτος δεν έχει το πλαίσιο εκείνο που να καθορίζει με σαφήνεια που ξεκινούν και που φθάνουν τα όρια και οι αρμοδιότητες της κάθε αρμόδιας αρχής.

Το ελικόπτερο των ΗΕ που πετά πάνω από την Μακεδονίτισσα, την Έγκωμη μέχρι και τις παρυφές της Ανθούπολης είναι στρατιωτικό και ενδεχομένως να πραγματοποιεί εκπαιδευτικές πτήσεις. Ας μας πουν όλοι αυτοί οι επαΐοντες ειδικοί που βγαίνουν κατά καιρούς δημοσίως, αν επιτρέπονται αυτού του είδους οι πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Και ας μην προτρέξουν να αντιδράσουν με τις γνωστές σαχλαμαρίστικες ατάκες περί λαϊκισμού και κινδυνολογίας. Όπως έπραξαν όταν κάποιοι φώναζαν για την αποθήκευση της πυρίτιδας στο Μαρί. Και για να φρεσκάρω την επιλεκτική μνήμη κάποιων αρμοδίων, στην περίπτωση της Λακατάμειας οι αρμόδιες αρχές έκλεισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο για λόγους ασφάλειας ασχέτως, αν μετά ξεκίνησε το κόψιμο οικοπέδων.

ΥΓ: Και προς Θεού σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το ότι φέρεται να έπραξε ο αείμνηστος Ματαφιάς με τους Βρετανούς.

tomarasa@kathimerini.com.cy

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση