ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η προστασία της αξιοπρέπειας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δημοσιοποίηση μιας τραγικής ιστορίας που σχετίζεται με όσα βίωσε η Κύπρος και η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2005 ανέδειξε την προχειρότητα που συνεχίζει να διακατέχει ένα ισχυρό μέσο όπως είναι η τηλεόραση.

Δεν είμαι από εκείνους που πίσω από κάθε στραβό αυτής της κοινωνίας βλέπουν το γυαλί και όσους υπηρετούν τον τομέα της ενημέρωσης. Όμως σε θέματα ευαίσθητα δυστυχώς η τηλεόραση συνεχίζει να έχει ελλείμματα.

Ο τρόπος διαχείρισης ανθρώπινων ιστοριών που περιέχουν πόνο, η διαχείριση λόγου και εικόνας σε υπέρμετρο βαθμό, καθιστούν πρωταγωνιστή το πρόσωπο και όχι τα κακώς κείμενα. Και εδώ είναι που ξεκινά η ευθύνη όσων χειρίζονται ιστορίες ψυχής.

Το ζητούμενο δεν είναι η δημοσιοποίηση της «εξαθλίωσης» του προσώπου, όπου υπάρχει, αλλά η ανάδειξη του ελλειμματικού κοινωνικού κράτους. Η παρουσίαση μιας θλιβερής ιστορίας, από τις χιλιάδες που υπάρχουν γύρω μας, είναι υποχρέωση δημοσιογραφική. Όπως υποχρέωση είναι και η προστασία του πρωταγωνιστή της κάθε ιστορίας.

Ένα πρόσωπο το οποίο έχει περιπέσει στην κρατική ανέχεια και αδιαφορία αντιμετωπίζοντας βιοποριστικά προβλήματα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του.

Από τη στιγμή που αναγκάζεται να δημοσιοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιπέσει, το μέσο το οποίο αναλαμβάνει να του δώσει χείρα βοηθείας οφείλει να του προστατέψει την καταρρακωμένη αξιοπρέπειά του.

Μία ιστορία π.χ όπως αυτή με ένα από τα ζωντανά θύματα της Helios δεν χρειάζεται την τηλεοπτική υπερβολή του λόγου και της εικόνας για να αναδειχθεί. Ακόμα και αυτός ο «ξύλινος» δημοσιογραφικός λόγος μπορεί να συγκινήσει και να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις αυτού του κράτους.

Η εικόνα επίσης δεν απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία για να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα. Ο λόγος του δυσπραγούντος δεν πρέπει να τον εκθέτει και όπου αυτό συμβαίνει είναι δημοσιογραφική υποχρέωση η προστασία του.

Ο λόγος δεν πρέπει να δημιουργεί οίκτο στον θεατή, αλλά κοινωνική πίεση. Υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δείχνουν ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πέρασε σε δεύτερη μοίρα για χάρη της «ενημέρωσης».

Η λογική που επικρατεί στις αίθουσες σύνταξης ότι το κλάμα και η θλίψη πουλάει έχει παρέλθει. Τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μόνο μερικές σκέψεις του υπογράφοντος που υπηρέτησε την τηλεοπτική δημοσιογραφία για 15 χρόνια και ίσως να έπεσε κάποιες φορές στην ίδια παγίδα.

«Ναι» στον παρεμβατικό δημοσιογραφικό λόγο, «ναι» στην ανάδειξη της αθέατης πλευράς της κοινωνίας, «όχι» στον εφήμερο οίκτο των 8 και κάτι.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X