ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το Ελβετικό» … πρόβλημα του Κυπριακού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η Ελβετία είναι γνωστή για τις σοκολάτες, τα ρολόγια, τα χιονοδρομικά της κέντρα, αλλά και για το Μπούργκενστοκ σε ότι αφορά την Κύπρο. Αν κάποιος π.χ ρωτήσει 10 Κύπριους ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας* αμφιβάλλω, αν οι μισοί θα απαντήσουν σωστά.

Το Μπούργκενστοκ, η μεγάλη πλειοψηφία το γνωρίζει, μπορεί να μην είναι σε θέση να το προσδιορίσει γεωγραφικά, αλλά δεν λες ότι το ακούει για πρώτη φορά. Το ίδιο συμβαίνει και με την Γενεύη. Η Ελβετία, ειδικά το χειμώνα, είναι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός για την Κύπρο, όμως, αν ληφθεί υπόψη η ιστορία των τελευταίων 15 χρόνων οδηγεί σε αρνητικούς συνειρμούς.

Εκείνο το Μπούργκενστοκ το χειμώνα του 2004 μας είχε γίνει εφιάλτης κάθε βράδυ στις 8. Δεν γνώριζε κανείς τι θα μας βραδιάσει. Το ειδυλλιακό τοπίο ο μόνος που φαινόταν τότε να το απολαμβάνει ήταν ο Κόφι Ανάν και ο Ντε Σότο, όταν παρουσίαζε το αποτέλεσμα του «τοκετού» στο Κυπριακό.

Η Ελβετία εάν πρόκειται για το πολιτικό πρόβλημα, είναι φοβητσιάρικη και η δική μας πλευρά δεν έχει καλή παράδοση. Εμάς μας πάει καλύτερα η Κοπεγχάγη π.χ. Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι συνδεδεμένη με το ενταξιακό έπος στην Ε.Ε.

Η Κοπεγχάγη μας ένωσε ως λαό στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης γύριζε τροπαιούχος εν αντιθέσει με το Μπούργκενστοκ και την Λουκέρνη (επίσης ελβετική πόλη) που μας δίχασε. Στην μια περίπτωση η απόλυτη ευφορία και στην άλλη η απόλυτη μιζέρια.

Στην μια περίπτωση κέρδισες μια θέση στο μεγάλο ευρωπαϊκό τραπέζι και στην άλλη έφερες πίσω ένα σχέδιο το οποίο ήταν καταδικασμένο από τα χιονισμένα βουνά του ελβετικού θέρετρου. Όχι από τους εχθρούς μας, αλλά από την ηγεσία μας, και δεν εννοώ μόνο της Κύπρου.

Δεν ξέρω πως πέρασε στο Μπούργκενστοκ ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο τζούνιορ Καραμανλής πρέπει να απόλαυσε την εκεί παραμονή του. Εξάλλου το δόγμα ήταν κρυστάλλινο. «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται».

Τι καλύτερο να κάνεις τις διακοπές σου και να έχεις ήσυχη την εθνική σου συνείδηση! Η Γενεύη από την άλλη δεν είναι άγνωστη. Εκεί πήγαν, καλή ώρα όπως οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, οι Κληρίδης και Ντενκτάς και μετέπειτα οι Χριστόφιας και Ταλάτ.

Μόνο και που στις δυο περιπτώσεις δεν μας βρήκαν ό,τι στο Μπούργκενστοκ πρώτα και στην Λουκέρνη, αμέσως μετά. Από αυτή την άποψη η Γενεύη, αν τελικά κλείσει είναι μια καλούτσικη επιλογή για το νέο ραντεβού. Καλού κακού όμως κ. Πρόεδρε πάρε μαζί σου τον Νικόλα και τον Μαρίνο.

Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου ξημερώσει, ειδικά αν πάνω στο τραπέζι βρεθούν χάρτες. Και με το καλό που θα γυρίσεις την επόμενη φορά μακριά από την Ελβετία. Δεν μας σηκώνει το κλίμα, άσε τους συνειρμούς. Στη Δανία την επόμενη φορά, εκεί όπου έχει αποδειχθεί ότι παίρνουμε καλά αποτελέσματα.

*Βέρνη με πληθυσμό 128.041 κάτοικους το 2007

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση