ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τον χλευασμό στο τεμάχιο 11

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αν σήμερα τα ενεργειακά αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυπριακής διπλωματίας αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον Νίκο Ρολάνδη. Έναν πολιτικό που παρά τον χλευασμό που υπέστη δεν λύγισε προλειαίνοντας το έδαφος ώστε η Κύπρος να καταστεί μια σημαντική ψηφίδα στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής. 

Από τότε πέρασαν 13 χρόνια, το πολιτικό και μιντιακό bullying στον Ρολάνδη ξεχάστηκε, όμως, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις πόνταραν στα μακροπρόθεσμα οφέλη, πολιτικά και οικονομικά, αφήνοντας η καθεμία το δικό της στίγμα. Αν σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των ενεργειακών πραγμάτων της περιοχής, αν σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ δίνουν το παρών τους εταιρείες όπως η Exxon, η TOTAL, η ENI, αυτό πιστώνεται στο πολιτικό προσωπικό το οποίο αντί της συνήθους μίζερης τακτικής επέδειξε, κατά ευχάριστο τρόπο, πολιτική ωριμότητα.

Στα ενεργειακά όλες οι κυβερνήσεις τα παρέδωσαν «δύο μέτρα μπροστά» απ’ όπου τα παρέλαβαν. Μπορεί στη διαδρομή να υπήρξαν και απογοητεύσεις όμως ουδείς το έβαλε κάτω. Γι’ αυτό σήμερα η Κύπρος είναι έτοιμη να καταστεί παραγωγός χώρα ενεργειακών προϊόντων. Όσες navtex και notam να εκδώσει η Τουρκία το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η 13η Ιουλίου θα είναι ημερομηνία σταθμός για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Μετά από αρκετά χρόνια θα μπει τρυπάνι και πάλι στην ΑΟΖ μια διαδικασία η οποία θα καταδείξει αν οι ενεργειακές δυνατότητες ενός τμήματος της ΑΟΖ ξεφεύγει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχει δημιουργήσει το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα πάρει πόντους στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα. Ο διάλογος για τον μεγαλύτερο αγωγό Φ.Α. στον κόσμο από την περιοχή προς την ηπειρωτική Ευρώπη και οι έντονες απόψεις που διατυπώνονται δεν είναι άσχετες με τις διαφαινόμενες προοπτικές της περιοχής.

Όπως και η επανάκαμψη των χερσαίων υποδομών επεξεργασίας Φ.Α. επί κυπριακού εδάφους. Η θέση της Κύπρου σε περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενισχυθεί. Το 2003 η Τουρκία είπε το ναι σε εκείνη τη λύση γιατί οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες περνούσαν από τη Λευκωσία. Μπορεί κάποιος να αποκλείσει, τα ενεργειακά να αποτελέσουν «αύριο» εργαλείο πίεσης προς την Άγκυρα; Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή κινείται εκτός κάθε έννοιας διεθνούς έννομης τάξης. Το 2017 δεν είναι 1974 και το γνωρίζουν στην Άγκυρα.

Αν η Τουρκία δεν αλλάξει ρότα θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που θα μείνει στο περιθώριο των ενεργειακών διεργασιών. Η Κύπρος έχει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της το οποίο επιτάσσει νηφάλιας πολιτικής διαχείρισης.

Στις 13 Ιουλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ως έχουν προγραμματιστεί. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει πλήγμα στην αξιοπιστία της Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X