ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Ένα μνημείο για την επιχείρηση «ΝΙΚΗ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εκτός από το έγκλημα, τις κάθε είδους λαμογιές επωνύμων και απλών θνητών, εκτός από το κυπριακό και ό,τι άλλο αποσπά την προσοχή μας, σε καθημερινή βάση, υπάρχουν και κάποια θέματα και συμπεριφορές που επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας και κυρίως τη μνήμη μας. Ένα από αυτά τα θέματα είναι τα όσα βιώνουμε κάθε καλοκαίρι, από το 1974 και μετά. Ένα κομμάτι των καλοκαιριάτικων βιωμάτων μας είναι και οι νεκροί μας ήρωες του «ΝΙΚΗ» 4. Πέρασαν δυο χρόνια από τότε που η Κύπρος με κάθε τιμή αποχαιρέτησε καταδρομείς και αεροπόρους, που για 42 χρόνια ήταν θαμμένοι στη Κυπριακή γη.

Δύο χρόνια μετά, η κυπριακή Πολιτεία είναι έτοιμη να κρατήσει για πάντα ζωντανή τη θυσία των 16 πεσόντων ελλαδιτών, ανεγείροντας στον τόπο της πτώσης του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas, ένα μνημείο. Κίνηση με υψηλούς συμβολισμούς και μηνύματα. Το μνημείο, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν από έγκυρες πηγές, εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas, που έλαβε μέρος στην αποστολή το καλοκαίρι του 1974 και επέστρεψε στη βάση του.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος βρίσκεται στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, θα αποκατασταθεί και θα μεταφερθεί στην Κύπρο για να τοποθετηθεί στον χώρο ανέγερσης του μνημείου. Είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει τις προθέσεις αλλά και τον πατριωτισμό  οποιουδήποτε, πολύ περισσότερο όσων συμμετέχουν στους σχεδιασμούς ανέγερσης του μνημείου. Το μνημείο στόχο έχει να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες από το καλοκαίρι του 1974 και να τιμήσει όσους έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Δεν είμαι ειδικός στην ανέγερση χώρων τιμής, αλλά η καλύτερη τιμή για αυτούς τους Έλληνες θα ήταν στο μνημείο να υπάρχουν τα σημάδια από εκείνη την εποχή.

Σε χώρο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου στη Λευκωσία έχει μεταφερθεί ό,τι ο χρόνος δεν μπόρεσε να σβήσει από το μοιραίο «ΝΙΚΗ» 4. Υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα των νεκρών μας, υπάρχει οπλισμός. Όλα αυτά θα πρέπει να μείνουν στον τόπο της θυσίας. Τα υπολείμματα του αεροσκάφους θα μπορούσαν να αποκατασταθούν, με κάποιο τρόπο και να τοποθετηθούν εκεί ως δείγμα σεβασμού και τιμής στους νεκρούς. Επίσης υπάρχουν άλλα τρία Noratlas, το «ΝΙΚΗ» 3 του Σωτήρη Στέφα, το «ΝΙΚΗ» 6 του Γεώργιου Δημητρού, και το «ΝΙΚΗ 12» του Νίκου Αδαμόπουλου.

Για τα δύο πρώτα αεροσκάφη, παρά τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις ότι δεν κάηκαν αλλά θάφτηκαν από τους Βρετανούς τον χειμώνα του 1974, μέσα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Υπάρχει και το «ΝΙΚΗ» 12 που σύμφωνα με μαρτυρία του κυβερνήτη του στην «Κ» το έκαψε κοντά στο νέο, τότε, κτίριο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Το έχω γράψει και θα το ξαναγράψω . Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» δεν έκλεισε με το άνοιγμα του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και την επιστροφή 16 λειψάνων. Όσο η κυπριακή Πολιτεία, αλλά και η ελληνική δεν αναζητούν τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη θα παραμένουν κενά. Για τα δύο, οι πληροφορίες είναι συγκεκριμένες και έχει υποδειχθεί μάλιστα και ο χώρος ταφής.

Για το τρίτο, μια πυρκαγιά δεν μπορεί να εξαφανίσει από προσώπου γης ένα αεροσκάφος. Το μνημείο που προγραμματίζεται να αναγερθεί, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να μας θυμίζει το πρωινό εκείνο που κάποιοι δεν γύρισαν στην ασφάλεια της Ελλάδας και πέταξαν μέσα από την κόλαση πυρών. Αν οι ιθύνοντες θέλουν να φέρουν ένα Noratlas από την Ελλάδα καλώς να το πράξουν. Πρέπει όμως να εξαντλήσουν και τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για εντοπισμό των άλλων δύο, τουλάχιστον αεροσκαφών που υπάρχουν πληροφορίες.

Δεν μπορεί να στηθεί ένα μνημείο και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά να παραμένουν θαμμένα δύο αεροσκάφη. Θα πω μόνο ό,τι μου είπε ο Τάκης Θεολόγος αυτόπτης μάρτυρας ταφής των δύο Noratlas και ο νοών νοείτω. «Τα αεροπλάνα αυτά δεν είναι άψυχα σίδερα και μηχανές. Μετέφεραν ανθρώπους με ψυχή που ήλθαν να πολεμήσουν για την Κύπρο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X