ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαιρετίσματα στην «4η» εξουσία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, θλιβερών επετείων, και όλα όσα ταλανίζουν την καθημερινή ατζέντα της επικαιρότητας, η διαχείριση των ενεργειακών ανέδειξε μια πάγια κατάσταση που επικρατεί μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και της λεγόμενης τέταρτης, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται όσοι εκπροσωπούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και μη.

Το ζητούμενο που είναι η αφορμή, και όχι η αιτία, αφορά το επίπεδο  ενημέρωσης σε ευαίσθητα θέματα, όπως π.χ  τα ενεργειακά. Το ερώτημα που απασχολεί χρόνια τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά οφείλω να ομολογήσω και μια μικρή, δυστυχώς, μερίδα πολιτικών ή άλλων προσώπων σε καθοριστικής σημασίας πόστα της δημόσιας ζωής, είναι η ανάγκη όπως η Κύπρος να εναρμονιστεί, επιτέλους και με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. σε θέματα πρόσβασης των δημοσιογράφων στις πηγές πληροφόρησης. Η Κύπρος, και πάλι δυστυχώς στο θέμα αυτό έχει μείνει σε εποχές που ο δημοσιογράφος παρομοιαζόταν, όπως μου είχε πει ένα μέλος της Ιεραρχίας, ως «διάβολος». Βεβαίως ο χαρακτηρισμός περιέχει το στοιχείο της υπερβολής, όμως αν κάποιος εξετάσει βαθιά το συγκεκριμένο πρόβλημα θα διαπιστώσει, ότι δεν αφορά μόνο μια μικρή επαγγελματική ομάδα αλλά άπτεται, της σφαιρικές έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών. Η Κύπρος εν έτη 2017 δεν έχει επιβάλει την διαπίστευση δημοσιογράφων, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ενημέρωσης. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι επιπτώσεις έχει μια τέτοια εσκεμμένη παράλειψη.

Την εποχή που οι S-300, ένα καθοριστικής σημασίας ζήτημα που αφορούσε λεπτά θέματα ασφάλειας, ήταν στην κόψη του ξυραφιού τα τηλεοπτικά κανάλια κάθε βράδυ πραγματοποιούσαν έναν ανεξέλεγκτο και κατά το δοκούν πόλεμο διάρκειας 10 λεπτών, χωρίς κανένα φιλτράρισμα των πληροφοριών. Κάτι ανάλογο, παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο όταν με την ίδια συχνότητα επίσης, αναπαραγόντουσαν στις ελεύθερες περιοχές πληροφορίες, περί υπερσύγχρονων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ΝΑΤΟϊκού, μάλιστα τύπου στον κατεχόμενο, κάτι που βεβαίως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και επιβεβαιώθηκε μερικά  χρόνια αργότερα όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Μπορώ να επικαλεστώ και άλλες περιπτώσεις, όπου το επίσημο κράτος είχε κατεβάσει ρολά στην επίσημη ενημέρωση με αποτέλεσμα την ύπαρξη φαινομένων παραπληροφόρησης.

Η πρώτη προσπάθεια, που θυμάμαι, οι δημοσιογράφοι να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι και προσεχτικοί στα όσα μεταδίδουν, έγινε από τον αείμνηστο αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη. Η προσπάθειά του να επιβάλει την διαπίστευση  δημοσιογράφων που κάλυπταν το ρεπορτάζ του τερματίσθηκε με την πτώση του ελικοπτέρου στα Κούκλια.

Η Κύπρος στην περίπτωση του Μαρί βίωσε μια καταστροφή, πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα και ο κάθε δημοσιογράφος ενεργούσε κατά το δοκούν. Καθ’ όλη την διάρκεια των γεγονότων, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει, ένα μηχανισμός που να συνδράμει στο έργο, όχι των δημοσιογράφων, αλλά της σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

Ακόμα και σήμερα που έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα, με τα ενεργειακά δεν υπάρχει μια συντεταγμένη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών,  με αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω, ευτυχώς σε μικρή κλίμακα, μια λανθασμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή των ερευνών. Οφείλω να ομολογήσω ότι έγιναν κινήσεις, κυρίως σε υπηρεσιακό επίπεδο ώστε να υπάρξει διαπίστευση δημοσιογράφων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Και επειδή οι διαρροές, δεν μπορούν να αναχαιτιστούν οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι, ότι το όλο θέμα σκοντάφτει στην άρνηση κάποιων πολιτικών προσώπων,  τα οποία την ώρα που  χαϊδεύουν τα αυτά της «4ης» εξουσίας θεωρούν ότι με το να δώσουν πρόσβαση στους δημοσιογράφους, μοιράζονται την εξουσία που έχουν.

Πως το είπε ο μακαρίτης ο Κληρίδης. Μπανανία. Καλό καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X