ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητείται Ελπίδα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα άφησε πίσω τα προγράμματα στήριξης, όχι όμως και τα προβλήματα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά. Η Ελλάδα δεν είναι σε καθεστώς μνημονίων, παραμένει όμως σε κρίση. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται και για πόσα χρόνια ακόμα, η 21 Αυγούστου ήταν μια σημαντική ημερομηνία στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι των Βρυξελλών και όχι μόνο, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Δεν γνωρίζω αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει τα τρία μνημόνια που της δόθηκαν, (όπως διατείνονται οι «ειδικοί») δεν γνωρίζω αν θα χρειασθεί και πάλι την αλληλεγγύη των «φίλων» της, αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο λαός της Ελλάδας είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει το θαύμα. Όπως το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές στη νεότερη ιστορία του τόπου. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το χρέος είναι τα τεράστια ελλείματα του πολιτικού συστήματος. Και εδώ είναι που ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξει απίστευτη ωριμότητα. Όπως φάνηκε, οκτώ χρόνια καταστροφής και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν διδάχθηκε το παραμικρό.

Το ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, είναι γνωστό. Όπως γνωστά είναι και τα τραγικά λάθη που διέπραξε τα πέντε χρόνια. Παρακολούθησα προσεχτικά τις τελευταίες μέρες, πριν την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αν κάποιος δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων οκτώ χρόνων, θα νόμιζε πως τα μνημόνια στην Ελλάδα τα έφερε ο Τσίπρας και το κόμμα του. Θα είχε την εντύπωση πως για όλα τα κακά που μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία, ο μοναδικός υπαίτιος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Κάτι που βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την οικονομική και κοινωνική ανέχεια, τη μιζέρια και τον εγκλωβισμό της χώρας την έφεραν όλοι αυτοί που φώναζαν ανήμερα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, ζητώντας από τον Τσίπρα να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό. Κάτι που ξέχασαν να κάνουν οι ίδιοι. Ο επόμενος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μόνο που είχε να πει και να κάνει, ανήμερα μιας σημαντικής μέρας ήταν να συνεχίσει την τακτική τρομοκρατίας του λαού λες και οι Έλληνες δεν γνωρίζουν, πλέον, ότι τα μνημόνια ήλθαν να μείνουν για πολλά χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που ζητούσε συγνώμες από τον κ. Τσίπρα, ξέχασε πως το κόμμα του ήταν ένα από αυτά που άνοιξαν το δρόμο των μνημονίων. Πως μέχρι να έλθει η πρώτη φορά αριστερά, είτε με στήριξη είτε αυτόνομα το κόμμα του διαχειρίστηκε δυο από τα τρία μνημόνια που θα τα πληρώνει ο λαός μέχρι το 2060.

Η ηγέτης των Σοσιαλιστών την ώρα που καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, ξεχνούσε πως ο πρωθυπουργός του Καστελόριζου ήταν πρόεδρος του κόμματος που ηγείται. Και οι δυο ξέχασαν πως η κοινωνική και οικονομική ανέχεια φέρει και το δικό τους αποτύπωμα. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του στις επόμενες εκλογές, δεν θα κριθεί μόνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Θα κριθεί και γιατί δεν φάνηκε ειλικρινής απέναντι σε ένα λαό και στην ελπίδα που του υποσχέθηκε το 2015. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ευθύνεται για τη μνημονιακή Ελλάδα, φέρει βαρύτατες ευθύνες, όμως γιατί συνέχισε να τρέφει ελπίδες ακόμα και όταν ήξερε ότι αυτές ήταν φρούδες.

Τα κόμματα τις αντιπολίτευσης απέδειξαν πως δεν διδάχθηκαν αυτά τα οκτώ χρόνια. Πως η μιζέρια είναι ένα κομμάτι της κουλτούρας τους. Στις 21 Αυγούστου 2018 ως Έλληνας πολίτης ανέμενα από τις «υπεύθυνες» πολιτικές ηγεσίες της πατρίδας μου, να δώσουν αυτό που λείπει στους Έλληνες τα τελευταία οκτώ χρόνια. ΕΛΠΙΔΑ. Δυστυχώς δεν διέψευσαν τους εαυτούς τους. Ακόμα και αν δεχθούμε πως για όλη τη συμφορά της Ελλάδας, υπεύθυνος είναι ο «ψεύτης» Τσίπρα, την ημέρα εκείνη περίμενα να μου δώσουν προοπτική. Δυστυχώς δεν το έπραξαν, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Μετά από οκτώ χρόνια αυτό που προκαλεί τρόμο δεν είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει για άλλα 40 χρόνια υπό καθεστώς επιτήρησης, αλλά η απουσία ηγεσιών που θα εμπνεύσουν ένα λαό, που θα του δώσουν ΕΛΠΙΔΑ και ΔΥΝΑΜΗ να συνεχίσει το δύσκολο δρόμο του.
ΥΓ: Στις 21 Αυγούστου ανέμενα από τα πολιτικά κόμματα να δώσουν, με το δικό τους τρόπο μια απάντηση σε όλους αυτούς που για οκτώ χρόνια, με χυδαίο τρόπο λοιδορούσαν και χλεύαζαν ένα λαό, χρησιμοποιώντας μάλιστα σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό που δεν έκαναν τα πολιτικά κόμματα το έπραξε ένας συνάδελφος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της σιριζοκρατούμενης ΕΡΤ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X