ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η έφοδος στη θητεία

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται πρωτίστως πολιτική βούληση. Αν δεν θέλει μία κυβέρνηση να υλοποιήσει ακόμα και το πιο μικρό, και το πιο απλό, δεν πρόκειται να γίνει. Ένα δεύτερο σημαντικό είναι και η διαχείριση, τόσο τεχνοκρατικά αλλά και επικοινωνιακά. Το γεγονός πως δεν διέρρευσε η μείωση της θητείας πριν από την περασμένη Πέμπτη προσθέτει πόντους στη σοβαρότητα αυτής της διαχείρισης. Σοφή η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανακοινώσει το παραμικρό πριν να ψηφιστεί. Αν ανακοινωνόταν η πρόθεση κάποιες μέρες πριν, η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που άλλα θυμήθηκαν τις γνωστές πατριωτικές κορώνες για το αξιόπιστο της Εθνικής Φρουράς και άλλοι ότι είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, πολύ πιθανόν να σκότωνε την πρόθεση.

Το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ 2 εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο είναι δύο χρόνια, από τις ευρωεκλογές μέχρι τις βουλευτικές, δεδομένου πως έχουμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε πέντε χρόνια. Η εξαγγελία υλοποίησης της όποιας μεταρρύθμισης για να μη χαρακτηριστεί προεκλογική θα πρέπει να γίνεται είτε αμέσως μετά τις προεδρικές είτε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αν η μείωση της θητείας εξαγγελλόταν μετά τις βουλευτικές, θα ήταν προεκλογική εξαγγελία για τις δημοτικές, και αν γινόταν μετά τις δημοτικές θα ήταν προεκλογική εξαγγελία για τις προεδρικές του 2018. Τίποτα, όμως, απ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να υπερκαλύψει το μέγεθος της μεταρρύθμισης, αυτής καθαυτής.

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας μάς επηρεάζει όλους. Όχι μόνο επειδή έχουμε ή θα έχουμε γνωστούς και συγγενείς που θα υπηρετήσουν λιγότερο και θα κερδίσουν έναν χρόνο από τη ζωή τους. Μας επηρεάζει γιατί θα αναγκαστούμε να βελτιώσουμε και την ποιότητα του στρατού μας. Τρεις χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες θα υπηρετούν, σε αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών μας. Η φυγοστρατία θα μειωθεί δραστικά και άμεσα, και το περιβόητο αξιόμαχο θα ανέβει. Μακροπρόθεσμα, η οικονομία θα κερδίσει από τον έναν χρόνο που θα κερδίζουν οι νέοι στις σπουδές και στην εργασία τους, ενώ η εργοδότηση 3.000 νέων μέχρι 32 χρονών σαφώς θα βελτιώσει τους δείκτες της ανεργίας μας.

Η πολιτική διαχείριση του θέματος είναι αριστοτεχνική. Το γεγονός ότι δεν το πήρε κανείς χαμπάρι όσο καιρό κράτησε η προετοιμασία είναι αξιοσημείωτο. Αν όντως υπήρχε και ως παράγραφος στον προϋπολογισμό του 2016 που πέρασε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή και πάλι κανείς δεν κατάλαβε κάτι. Εκτός από θαυμασμό στους διαχειριστές, ας κρατήσουμε και μία ανησυχία για το ότι μάλλον οι βουλευτές δεν διαβάζουν τι ψηφίζουν. Η προεργασία εκτός από τα «ραντάρ» της Βουλής ξεγλίστρησε και από τα «ραντάρ» του ΓΕΕΦ. Ας κάνουμε και τις άλλες μεταρρυθμίσεις με παρόμοιο τρόπο. Το να «σκοτώνουμε» την όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης στη συζήτηση που προηγείται είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον οποίο πάρα πολλά που κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν έμειναν στη μέση του δρόμου.

Το «τσαγανό» της κυβέρνησης και του Συναγερμού για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένο. Η μείωση της θητείας είναι ένα τεράστιο σκαλοπάτι. Όσοι δεν θέλουν να το δουν και μιλούν ακόμα και σήμερα για λανθασμένη ή βεβιασμένη απόφαση, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Χρειάζονται όμως να γίνουν και οι άλλες σοβαρές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή της δημόσιας υπηρεσίας είναι η πρώτη. Και αν ο τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να δουλεύουμε αιφνιδιαστικά και προ τετελεσμένων, ας το κάνουμε. Ας είναι και έτσι.

demetris@dmdemetriou.com

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X